Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο ΓΕΛ Ιάσμου η τέταρτη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229- στρατηγικές συμπράξεις μεταξύ σχολείων με τίτλο: Sustainable Water Approach Management (SWAM). Στο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, συμμετέχουν σχολεία από την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Δανία και την Ελλάδα. Έχει ως θέμα την αειφόρο διαχείριση των υδάτων και υπεύθυνη για την υλοποίησή του είναι η Διευθύντρια του σχολείου Σερέτη Βάγια. Η θεματική της συνάντησης στην Ελλάδα αφορούσε την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στο σχολείο. Τα σχολεία-εταίροι παρουσίασαν τις δράσεις τους γενικά για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά για την προστασία των υδάτων. Οι συμμετέχοντες υπέγραψαν Χάρτα προστασίας του νερού της οποίας τα άρθρα συντάχθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές.  

Στο πλαίσιο της συνάντησης στον Ίασμο οι μαθητές χωρισμένοι σε μεικτές ομάδες συμμετείχαν σε δεντροφύτευση στον αύλειο χώρο του σχολείου φυτεύοντας τούγιες, κατάλπες και λιγούστρα ως ένδειξη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Προβληματίστηκαν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας και δημιούργησαν στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο από ανακυκλώσιμα υλικά. Οι μαθητές έπιασαν τα πινέλα και ζωγράφισαν θαλασσινή τοιχογραφία σε σχέδιο του αποφοίτου του σχολείου μας Δημήτρη Γεμενετζή.

Επίσης, σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς παράρτημα Δαδιάς πραγματοποιήθηκαν στις όχθες του ποταμού Κομψάτου δράσεις ευαισθητοποίησης για τους σπάνιους γύπες των Θρακικών Μετεώρων και τη σημασία της κοιλάδας του ποταμού στη διαχείριση του οικοσυστήματος της περιοχής.

Με μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ Βιστωνίδας επισκέφθηκαν τον υδροβιότοπο της λίμνης Βιστωνίδας, παρατήρησαν τα πουλιά που αυτόν τον καιρό διαβιούν στη λίμνη και ενημερώθηκαν για τα χαρακτηριστικά του εκτατικού ιχυθοτροφείου της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας-Λάγους.

Με τη συνεργασία του ΚΠΕ Μαρώνειας παίζοντας το παιχνίδι προσανατολισμού, του κρυμμένου θησαυρού, γνώρισσαν δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής του μοναδικού παραδοσιακού οικισμού της Μαρώνειας και επισκέφθηκαν το λιμανάκι του Αγίου Χαραλάμπους. Έμφαση δόθηκε στη σημασία των καθαρών θαλασσών και ακτών για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Θράκης.

Καθηγητές και μαθητές των σχολείων εταίρων έμειναν κατενθουσιασμένοι από τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας και την άψογη οργάνωση της συνάντησης. Δήλωσαν ότι σε μελλοντική συνεργασία και επόμενο ταξίδι, θα αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για να χαρούν τις ομορφιές της περιοχής μας.

Σε ευχαριστήρια ανακοίνωσή του το ΓΕΛ Ιάσμου αναφέρει: “Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε για τη βοήθεια και τη στήριξη που μας προσέφεραν, προκειμένου να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και ιδιαιτέρως τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη, τον Δήμο Κομοτηνής, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου, το ΚΤΕΛ Ροδόπης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αν. Μακεδονίας και Θράκης”.