Τους πλέον αυστηρούς ελέγχους των τελευταίων ετών στα εισαγόμενα αμνοερίφια, ώστε το «μένουμε σπίτι» να συνοδευτεί και από το «τρώμε πιστοποιημένο ελληνικό αρνί και κατσίκι», θέτει σε εφαρμογή το φετινό Πάσχα η Κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων, Προέδρων Οργανισμών και Υπηρεσιακών Παραγόντων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια, αμνοερίφια, τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας από τον νομό Έβρου έως τον νομό Φλώρινας (Νέο Καύκασο, Ευζώνους, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνα, Εξοχή, Κυπρίνο), όσο και καθ’ όλη τη «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας μέχρι και τον τελικό παραλήπτη. Στα μεικτά συνεργεία ελέγχων θα συμμετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Επίσης, θα αξιοποιηθούν όλες οι βάσεις δεδομένων.
  • Το Υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στην καταγραφή των αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών στα πρότυπα της ανάλογης καταγραφής που έγινε πρόσφατα στα αντισηπτικά διαλύματα και μαντηλάκια καθώς και τις χειρουργικές γάζες. Οι επιχειρήσεις (βιομηχανία κρέατος, χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο), υποβάλουν ηλεκτρονικά τα αποθέματά τους μέσω ειδικού συνδέσμου στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr), και τα επικαιροποιούν κάθε τρεις ημέρες. Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης ΓΕΜΗ για τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες, ή μέσω των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS για τους μη εγγεγραμμένους στο ΓΕΜΗ. Η μη υποβολή, ή η επιβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων και κατάσχεσης προϊόντων.
  • Σύσταση, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος ελέγχων, διϋπουργικής επιτροπής η οποία συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα (μέσω τηλεδιάσκεψης).

«Το φετινό Πάσχα μένουμε σπίτι και τρώμε αρνί και κατσίκι ελληνικό, πιστοποιημένο με τους πλέον αυστηρούς ελέγχους των τελευταίων ετών», επισημαίνει η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, και προσθέτει: «Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω και να εξάρω τη δημιουργική συμβολή όλων των συναδέλφων Υφυπουργών, των Γενικών Γραμματέων, των Προέδρων Οργανισμών και φυσικά των υπηρεσιακών παραγόντων, για την αντιμετώπιση της μάστιγας των «ελληνοποιήσεων», που έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δέσμευση όλων είναι σε αυτό το «βαρύ» λόγω του κορωνοϊού περιβάλλον, η Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή ένα ολιστικό σύστημα ελέγχων το οποίο από φέτος να αποτελεί τη νέα «κανονικότητα» στη χώρα μας με γνώμονα την προστασία της εθνικής οικονομίας, της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των καταναλωτών και των κτηνοτρόφων, και του υγιούς ανταγωνισμού».

Στην τηλεδιάσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, έλαβαν μέρος: ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σέρκος Χαρτουνιάν, και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας.

aec132c8 arampatzh05
Η υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.