Το Ελληνορθόδοξο ήθος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Το νέο βιβλίο του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Διευθυντή του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ, Καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη.
1821-kliros-7-666x399

Εκδόθηκε από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών το βιβλίο του Καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη, Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Διευθυντή του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ με τίτλο «Το ελληνορθόδοξο ήθος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» (Θεσσαλονίκη 2023, εκδ. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – Εθνική Βιβλιοθήκη, αρ. 72).

Πρόκειται για μία μελέτη στην οποία υποστηρίζεται ότι στα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ήταν το ελληνορθόδοξο ήθος των πρωταγωνιστών της που σε μεγάλο βαθμό καθόρισε, τόσο την έναρξη όσο και την εξέλιξή της. Ήθος που είχε διαμορφωθεί μέσα στα πλαίσια της παράδοσης του ελληνικού λαού, φορείς και εκφραστές της οποίας ήταν οι αγωνιστές και οι ήρωες του 1821, που είχε σφυρηλατηθεί μέσα στις παραδοσιακές κοινότητες και στο ορθόδοξο ενοριακό σύστημα, που είχε φωτιστεί στα εκπαιδευτήρια της εποχής – για όσους είχαν μετοχή στην παιδεία.

Στην ελληνορθόδοξη παράδοση της Ρωμηοσύνης στηρίχθηκε η Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Παράδοση που διαμορφώθηκε μέσα στην εκκλησιαστική ζωή και λατρεία, η οποία αφομοίωσε και μετασχημάτισε τα εξ Εσπερίας κηρύγματα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ανεξαρτησία, και τα ενσωμάτωσε στο όραμα ελευθερίας του Γένους. Κι αν δεν την εντάξουμε στο πλαίσιο αυτό και δεν τη δούμε στα όρια αυτής της παράδοσης, δεν μπορούμε, ούτε σωστά να την ερμηνεύσουμε ούτε και να προσλάβουμε τα μηνύματά της. 

Και τούτο, επειδή κι αν προσπαθούμε να κατανοήσουμε μια ιστορική περίοδο εκ των υστέρων, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την πραγματική της υπόσταση αν δεν εντρυφήσουμε στο ήθος της εποχής και των ανθρώπων της.

Γιατί όπως γράφει στον πρόλογό του ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Δρ Βασίλειος Πάππας, «το ήθος αποτελεί στην ουσία τον καμβά επί του οποίου μπορούν να ιστορηθούν ιστορικές συγκυρίες και προσωπικότητες. Και προσδιορίζει πάντοτε τους πρωταγωνιστές των γεγονότων, οι οποίοι με τη δράση τους καθορίζουν σε μέγιστο βαθμό τα εκάστοτε ιστορικά γεγονότα».

Το βιβλίο συνιστά το επαυξημένο και βιβλιογραφικά υπομνηματισμένο κείμενο του πανηγυρικού λόγου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 2022 που ο συγγραφέας εκφώνησε στη Θεσσαλονίκη, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο τελετής κατά την οποία η γεραρή Εταιρεία τον ανακήρυξε πανηγυρικά Αντεπιστέλλον Μέλος της και τον τίμησε με το χρυσό μετάλλιό της, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην επιστήμη, στην ανώτατη εκπαίδευση και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood