Το έκτακτο οικονομικό βοήθημα που εν όψει συνθηκών κορωνοϊού εξαγγέλθηκε για τους αστυνομικούς, ζητούν να λάβουν και οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.) της χώρας.

Στις τοποθετήσεις τους εξηγούν γιατί πρέπει να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους, και υπενθυμίζουν για πολλοστή φορά τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται. Ως σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, απαριθμούν την υποστελέχωση, την έλλειψη μέσων προστασίας και ορθής εκτέλεσης των καθηκόντων τους, και φυσικά το διαχρονικό βασικό γνώρισμα των ελληνικών φυλακών, αυτό της υπερπληθώρας κρατουμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής, που μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί, αφού ενώ η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 162 άτομα, εντούτοις οι κρατούμενοι ξεπερνούν τους 360. 
  • Σε σχετική επιστολή του προς τους βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Σωματείο Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρουράς Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, αναφέρει:
“Κύριοι Βουλευτές. Με τον Ν. 2721/1999 συστήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ειδική υπηρεσία με την επωνυμία «Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης» (Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.). Σκοπός και αποστολή της είναι η εξωτερική φρούρηση των Καταστημάτων Κράτησης, η φρούρηση νοσηλευόμενων κρατουμένων, οι πάσης φύσεως μεταγωγές τους, ενώ από το 2017 η Εξωτερική Φρουρά έχει αναλάβει και τη φύλαξη των κεντρικών πυλών (εξωτερικά θυρωρεία) των Σωφρονιστικών Καταστημάτων. Η υπηρεσία μας είναι ΕΝΣΤΟΛΗ και ΕΝΟΠΛΗ, ενώ ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων της έχει τις ίδιες αρμοδιότητες και καθήκοντα με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας. Καθήκοντα – αρμοδιότητες: Βασικός σκοπός και αποστολή της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο οποίο υπαχθήκαμε από το 2019, είναι η εξωτερική φρούρηση των Καταστημάτων Κράτησης (στελέχωση εξωτερικών φυλακίων, περιμετρική φρούρηση του Καταστήματος, πεζά και εποχούμενα περίπολα), η μεταγωγή των ασθενών κρατουμένων σε οποιοδήποτε Νοσηλευτικό και Θεραπευτικό ίδρυμα για ιατρική εξέταση, η φρούρηση των ασθενών νοσηλευόμενων κρατουμένων, η μεταγωγή κρατουμένων για ανάκριση ή παράσταση στα δικαστήρια, ή οποιουδήποτε άλλου έργου που άπτεται της φύσης της εργασίας μας. Όπως γνωρίζετε, οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας δίνουμε καθημερινά μια πολύπλευρη και αθόρυβη μάχη σε συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες και ανθυγιεινές. Η υπηρεσία μας παραμένει παρούσα καθημερινώς, αδιάλειπτα επί 24ώρου βάσεως, πιστή σε ότι από αρχή ανάληψης των καθηκόντων της πρεσβεύει, την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Ασφαλώς και η καταβολή ενός επιδόματος με σκοπό την όποια οικονομική ενίσχυση του μισθού μας δεν θα επιλύσει κανένα από τα προαναφερόμενα προβλήματα που μαστίζουν τον χώρο μας. Ωστόσο, η αναγνώριση αυτών των συνθηκών εργασίας μας, αλλά και της υπέρμετρης προσφοράς μας, θεωρούμε ότι επιβάλλουν την καταβολή του δώρου Πάσχα που εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός, και θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτό οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης. Αναμένουμε την παρέμβασή σας”.
  • Εξάλλου, σε επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης, αναφέρει:
“Κύριε Υπουργέ. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επίσημη αναφορά από μέρους σας σε ουδεμία δήλωσή σας σχετικά με την καθημερινή προσπάθεια του προσωπικού της Εξωτερικής Φρουράς, πλέον των υπολοίπων Υπηρεσιών των Καταστημάτων Κράτησης, που καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες τόσο για τη μάχη της αποφυγής της εξάπλωσης και διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19), όσο και για τη διατήρηση την έννομης τάξης και ομαλότητας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία εντός των Φυλακών, μας προβληματίζει και μας θλίβει ιδιαίτερα. Η Εξωτερική Φρουρά, όπου υπηρεσιακά και πολιτικά ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βιώνει πρωτόγνωρες υπηρεσιακές καταστάσεις σε αυτές τις δυσκολότατες συνθήκες για τη Χώρα μας, με την αναστολή ουσιαστικά όλων των αδειών, τις δεκάδες χιλιάδες οφειλόμενες αναπαύσεις, την υπερεργασία σε καθημερινή βάση, τη συνέχιση των μεταγωγών και των φρουρήσεων δεκάδων ασθενών κρατουμένων στα νοσοκομεία, (πολλοί εκ των οποίων θεωρούνται ύποπτα κρούσματα της νόσου), με τη συνδρομή της σε έρευνες κελιών και θαλάμων, με την αντιμετώπιση και την αποτροπή στάσεων και εξεγέρσεων μέσω των ΟΑΕΕ κ.ά. Το ΕΛΑΧΙΣΤΟ που θα μπορούσατε να κάνετε για τους Εξωτερικούς Φρουρούς, κατ’ αντιστοιχία με τους Αστυνομικούς υπαλλήλους και Πυροσβέστες όπου παράλληλα προΐσταστε, θα ήταν να τους συμπεριλάβετε πέραν της μνείας της προσφοράς των υπολοίπων Σωμάτων Ασφαλείας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, στους πέρα από κάθε αμφισβήτηση δικαιούχους του επιδόματος ενίσχυσης, όταν αυτό δοθεί και στο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Κύριε Υπουργέ. Το ζήτημα δεν είναι ιδίως και μόνο οικονομικό, αφού το ύψος του επιδόματος και το συνολικό κόστος είναι ελάχιστο από κάθε άποψη. Ήταν και είναι πρωτίστως ΗΘΙΚΟ. Αποδείξτε μας λοιπόν έμπρακτα πως η Υπηρεσία της Εξωτερικής Φρουράς δεν προσμένει υπομονετικά εις μάτην την ηθική επιβράβευση. Ειδάλλως, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης μεταξύ των Εξωτερικών Φρουρών και γενικότερα του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης με την ηγεσία του, θα είναι τόσο ισχυρός, που φοβόμαστε ότι από τούδε και στο εξής θα είναι μη διαχειρίσιμος και αναστρέψιμος”.