Επίσκεψη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πραγματοποίησαν, ο Πρόεδρος Liu Jiting και ο Διευθύνων Σύμβουλος Shen Rong, της Beijing Yinggeli Educational Technology Co., Ltd., (YGL), και έγιναν δεκτοί από τον Πρύτανη, Καθηγητή Φώτιο Μάρη, και την Καθηγήτρια, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ, Μαρία Μιχαλοπούλου.
Η YGL δημιουργήθηκε στο Πεκίνο το 2013 από στελέχη του κινεζικού Υπουργείου Παιδείας με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνούς συνεργασίας των κινεζικών Πανεπιστημίων, μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασιών.
Στους Κινέζους εκπροσώπους που συνοδεύονταν από τον πρώην υφυπουργό εξωτερικών της Ελλάδας, πρώην υπουργό παιδείας, και βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του ΔΠΘ καθώς και οι ερευνητικές και αθλητικές υποδομές του. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών εστιάστηκε στις σπουδές και στην έρευνα σχετικά με τις επιστήμες του Μηχανικού και του Αθλητισμού, καθώς και στη διεθνή κατάταξη των Τμημάτων του ΔΠΘ ανά θεματική περιοχή.
Οι εκπρόσωποι της YGL πρότειναν την προώθηση της συνεργασίας του ΔΠΘ με κινεζικά πανεπιστήμια προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν από κοινού αιτήσεις στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Ελληνο-Κινεζικής συνεργασίας, καθώς και για ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σπουδών, κοινή εποπτεία διδακτορικών διατριβών, επιστημονική και ερευνητική συνεργασία, και κατάρτιση εκπαιδευτικών. Επίσης, πρότειναν πιθανούς Κινέζους εταίρους και εξέφρασαν τις ελπίδες για μελλοντική συνεργασία μεταξύ του ΔΠΘ και των κινεζικών πανεπιστημίων.
Τα παραπάνω σημειώνονται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΔΠΘ, το οποίο με βάση τα όσα αναφέρει, “αδειάζει” τον κ. Στυλιανίδη, ο οποίος με δικό του δελτίο Τύπου έσπευσε να προλάβει αυτό του ΔΠΘ και να ισχυριστεί οτι η επίσκεψη των εκπροσώπων της YGL πραγματοποιήθηκε με δική του πρωτοβουλία! Είναι χαρακτηριστική η σχετική αναφορά στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής: “Στη διεθνή συνεργασία του ΔΠΘ με κινεζικά πανεπιστήμια συνέβαλλε ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργού Παιδείας Δρ. Ευριπίδη Στυλιανίδη ο νεοεκλεγείς Πρύτανης καθηγητής Φώτης Μάρης και η Αντιπρύτανης Μαρία Μιχαλοπούλου συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της κινεζικής πλευράς τον πρόεδρο YGL κύριο Liu Jiting και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Shen Rong”.
Πάλι καλά που ο κ. Στυλιανίδης δεν έσπευσε να οικειοποιηθεί και την επίσκεψη των Κινέζων στον Δήμο Καλαμάτας και τη συνεργασία τους με το ΙΕΚ Ορίζων.