“Το δικό της δωμάτιο” στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής παρουσιάζει στην κεντρική σκηνή του το έργο του Γιάννη Λασπιά "Το δικό της δωμάτιο" βασισμένο στο δοκίμιο της Βιρτζίνια Γουλφ "A room of one's own" σε σκηνοθεσία της Μυρσίνης Λαντζουράκη.
337050426_606705797629849_1099090681026418119_n

Συντελεστές:

 • Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Λαντζουράκη
 • Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης
 • Μουσική: Μαρίνος Τόκας
 • Βοηθός Σκηνοθέτη: Ραφαηλία Γενήουστα
 • Promo: Μιχάλης-Δανιήλ Βαμβακάς
 • Φωτισμοί: Γιάννης Τζατζανάς
 • Ηχοληψία: Ελένη Αποστολίδου
 • Παίζουν: Χρύσα Ιωαννίδου, Βούλα Παναγιωτίδου, Δημήτρης Πάσσος, Μαρία Χαριτοπούλου.

Παραστάσεις θα δοθούν από την Τετάρτη 29 Μαρτίου έως και την Κυριακή 2 Απριλίου, και από την Τετάρτη 5 Απριλίου έως και την Κυριακή 9 Απριλίου 2023,  στις 9 το βράδυ, στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Εισιτήρια: κανονικό 10 ευρώ, μειωμένο 5 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων).

Πληροφορίες

 • Προσέλευση κοινού 20΄ πριν την ώρα έναρξης της παράστασης.
 • Η είσοδος στις παραστάσεις γίνεται ύστερα από προμήθεια ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσω της πλατφόρμας www.ticketservices.gr
 • Η πλατφόρμα θα κλείνει μισή ώρα (30΄) πριν την έναρξη της κάθε παράστασης.
 • Για τα εισιτήρια των 5 ευρώ θα γίνεται έλεγχος των απαραίτητων δικαιολογητικών στο ταμείο του θεάτρου.
 • Σε περίπτωση διαθεσιμότητας εισιτηρίων πριν την έναρξη της παράστασης, οι θεατές θα εξυπηρετούνται από το ταμείο του θεάτρου.
 • Απαγορεύεται η είσοδος μετά την έναρξη της παράστασης
 • Περισσότερες πληροφορίες στο 25310-37770 εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Σημείωμα της Μυρσίνης Λαντζουράκη:

“Μα εμείς σας ζητήσαμε να μιλήσετε για τις Γυναίκες και την Πεζογραφία. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα μας;”. Πόσα ερωτηματικά εγείρονται από αυτή τη φράση που βγαίνει από το στόμα του διευθυντή του Κολεγίου Νιούχαμ (Newham) του Cambridge προς τη Βιρτζίνια Γουλφ, επισκέπτρια στο Κολέγιο για να δώσει διάλεξη με τίτλο «Γυναίκα και Πεζογραφία», κάπου στα 1928… Ποιο θα μπορούσε να είναι το κάτω κείμενο; Από το ξεκίνη-«Μα» του, διαμορφώνει μια αρνητική διατύπωση από την οποία προκύπτει ότι «εμείς», δηλαδή «εμείς όλοι που είμαστε υπεύθυνοι για την πρόσκλησή σας εδώ», δεν είμαστε σίγουροι για το αν τελικά θα ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μας. Ποιοι εμείς; οι καθηγητές, επιμελητές, φοιτητές του Πανεπιστημίου, άντρες ως επί το πλείστον, διότι ιστορικά τα Ανώτατα Ιδρύματα ανοίγουν δειλά τις πόρτες τους στις γυναίκες μόλις το 19ο αιώνα, αλλά με διακρίσεις και απαγορεύσεις. «Σας ζητήσαμε, λοιπόν, να μας μιλήσετε για τις γυναίκες και την πεζογραφία, οπότε μείνετε στο θέμα μας και μην εισέρχεστε σε αναλύσεις των οποίων η έκβαση είναι αμφιλεγόμενη, άτοπη και ουσιαστικά ανούσια!», θα εννοούσε ο “ποιητής”.

Με αφορμή τις ομιλίες της στο Κολέγιο Νιούχαμ και στο Κολέγιο γυναικών Γκίρτον του Κέιμπριτζ τον Οκτώβριο του 1928, η Γουλφ συγγράφει το δοκίμιο «A room of one’s own» (Ένα δωμάτιο ολόδικό της). Στα έξι κεφάλαια του δοκιμίου, μέσα από συσχετισμούς ιστορικούς και μυθοπλαστικούς, αναζητά, αποκαλύπτει, σχολιάζει, τις κοινωνικές ανισότητες, τα στερεότυπα του φύλου και τα εμπόδια που συναντά στον δρόμο της η ελεύθερη έκφραση της γυναίκας ανά τους αιώνες.

Ο Γιάννης Λασπιάς συνθέτει με αφορμή το σύγγραμμα της Γουλφ μια θεατρική δήλωση, μια performance, όπου τρεις γυναικείες μορφές που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της λογοτεχνίας, και ένα φανταστικό πρόσωπο (δημιούργημα της ίδιας της Γουλφ), καταθέτουν την αγωνία τους, την ευαισθησία τους, τον αγώνα τους, γι’ αυτό που σήμερα θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: την ελευθερία της γυναίκας στην έκφραση και στη δημιουργία“.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood