Τον χειμώνα, στα εκτεθειμένα σημεία του σώματος, το δέρμα είναι ερυθρό, τραχύ, και συχνά υπάρχει το αίσθημα του κνησμού. Παρατηρείται έντονη ξηροδερμία. Τους χειμερινούς μήνες η υγρασία είναι χαμηλή και στους εξωτερικούς και στους εσωτερικούς χώρους, και η περιεκτικότητα σε νερό της επιδερμίδας τείνει να προσαρμόζεται στο επίπεδο της υγρασίας γύρω της. Φανταστείτε τα κύτταρα του δέρματος σαν κεραμίδια που παραμένουν λεία και στη θέση τους με τη βοήθεια των φυσικών λιπιδίων της επιδερμίδας. Απώλεια της υγρασίας του δέρματος έχουμε όταν αυτά τα λιπίδια μειωθούν λόγω καταστροφής από τον κρύο αέρα, τον ήλιο, από υπερβολικό καθαρισμό, τρίψιμο, από παθολογικές καταστάσεις αλλά και από τη συχνή χρήση αντισηπτικών, που έγινε το τελευταίο διάστημα συνήθεια. Το αποτέλεσμα είναι τραχύτητα, ξεφλούδισμα, κνησμός, ρωγμές του δέρματος. Ευτυχώς υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που πρέπει να εφαρμόζονται για να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση:
  1. Η ενυδάτωση του δέρματος είναι το πρώτο βήμα. Εφαρμόζετε πλούσια ενυδατική κρέμα για να αναπληρωθούν τα λιπίδια του δέρματος και να διατηρηθεί ο επιδερμιδικός φραγμός.
  2. Μειώστε τον χρόνο του μπάνιου/ντους για να αποφευχθεί η απομάκρυνση των λιπιδίων του δέρματος.
  3. Χρησιμοποιείστε χλιαρό νερό και όχι πολύ ζεστό, που θα ξεπλύνει τα λιπίδια.
  4. Χρησιμοποιείστε ήπια καθαριστικά, που ευνοούν την ενυδάτωση.
  5. Αποφύγετε το έντονο τρίψιμο με σφουγγάρι ή βούρτσες μπάνιου. Εάν θέλετε να μην τα εγκαταλείψετε τελείως, φροντίστε να τα χρησιμοποιείται ελαφρά, ως άγγισμα στο δέρμα.
  6. Εφαρμόστε ενυδατική αμέσως μετά το μπάνιο σας.
  7. Αποφύγετε την άμεση επαφή των μάλλινων ρούχων σε ένα ξηρό δέρμα.
  8. Τρώτε σωστά και μην ξεχνάτε να πίνετε νερό.