Το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Δοκιμίου που διοργάνωσε το “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” με την υποστήριξη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία) και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του επετειακού έτους “Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020” και ήταν αφιερωμένος στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας και Ακαδημαϊκού Κικής Δημουλά, κέρδισε ο μαθητής του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, Αθανάσιος Κιουτσούκης.

Ο διαγωνισμός είχε ως θέμα “Η μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας 2.500 χρόνια μετά – Αποτιμούμε τα δύο γεγονότα ως προς τη σημασία τους στον σύγχρονο κόσμο και τον πολιτισμό”, και Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης, ήταν ο Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά της η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Μαίρη Κοσμίδου, αναφέρει: “Θερμά Συγχαρητήρια στον μαθητή του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής Αθανάσιο Κιουτσούκη. Πάντα οι στόχοι του και οι προσπάθειές του να φέρνουν τέτοια αποτελέσματα. Συγχαρητήρια στους γονείς του και συναδέλφους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας, Σταμάτη Κιουτσούκη και Κυριακίτσα Παιδαράκη. Άξιος! Άξιοι!”

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων, και της Α΄ και Β΄ τάξης των Λυκείων όλης της χώρας, του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, που μέσα από τις εργασίας τους επιδίωξαν:

α) να αναδείξουν την ιστορική σημασία των ιστορικών γεγονότων του θέματος για την πορεία όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

β) να εξετάσουν τη δυνατότητα του ιστορικού αυτού αποτυπώματος να λειτουργήσει ως εφόδιο για το μέλλον της νέας γενιάς.

Για την αξιολόγηση των γραπτών ελήφθησαν ιδιαιτέρως υπ’ όψιν: η πρωτοτυπία, η επιχειρηματολογία, η έκφραση/διατύπωση, η οργάνωση του λόγου, η κριτική σκέψη και η συνθετική ικανότητα.

Οι επιμέρους στόχοι του διαγωνισμού ήταν:

  • Η πληροφόρηση, η ευαισθητοποίηση, ο προβληματισμός και η ενεργοποίηση των μαθητών σχετικά με τα γεγονότα της Mάχης των Θερμοπυλών και της Nαυμαχίας της Σαλαμίνας με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 2.500 χρόνων από τα ιστορικά αυτά ορόσημα.
  • Η προώθηση της ιδέας του διαπολιτισμικού διαλόγου.
  • Η καλλιέργεια των ιδανικών της ανιδιοτελούς υπεράσπισης της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
  • Η ανάπτυξη των δημιουργικών ικανοτήτων των μαθητών, καθώς και της κριτικής τους σκέψης.

faac664e dokimio salamina 1200x1636 1