ΘΕΟΣΈνας ερημίτης προσευχόταν πολύ σκληρά και επίμονα, ζητώντας να συναντηθεί με τον Θεό. Επιτέλους κατάφερε να “κλείσει” ένα ραντεβού μαζί του. “Αύριο, πάνω στο όρος”, του είπε ένας Άγγελος. Την επόμενη ημέρα ο ερημίτης σηκώθηκε πολύ πρωί, κοίταξε το όρος, ήταν τελείως καθαρό από σύννεφα, και ξεκίνησε χαρούμενος και με δέος προς την κορυφή.

Κάποια στιγμή, εκεί που περπάταγε, συνάντησε έναν άνθρωπο που είχε πέσει κάτω, μέσα στα αγκάθια, και του ζήτησε βοήθεια. “Λυπάμαι, βιάζομαι, έχω ραντεβού με τον Θεό”, απάντησε ο ερημίτης και συνέχισε τον δρόμο του.

Λίγο πιο κάτω συνάντησε μια γυναίκα που έκλαιγε δίπλα στο άρρωστο παιδί της, “βοήθησε με σε παρακαλώ”. “Λυπάμαι, δεν έχω χρόνο, ο Θεός με περιμένει”.

Προχώρησε ακόμα πιο γρήγορα για να μην αργήσει, αλλά εκεί που το μονοπάτι έγινε πιο δύσκολο, είδε ένα ηλικιωμένο, εξαντλημένο, που του έδινε ένα ασκί, “δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο, σε παρακαλώ πήγαινε να μου γεμίσεις το ασκί με νερό από την πηγή εδώ πιο κάτω”. “Κάνε υπομονή καλέ μου άνθρωπε, έχω ραντεβού με τον Θεό και δεν θέλω να αργήσω!”.

Όταν ο ερημίτης έφτασε επιτέλους στην κορυφή του βουνού, στην πόρτα της καλύβας όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Θεό, βρήκε κρεμασμένο ένα μήνυμα: “Συγχώρεσέ με που δεν ήρθα στο ραντεβού μας, αλλά πήγα να βοηθήσω εκείνους που δεν βοήθησες εσύ στο διάβα σου”…

Πηγή: panagiaalexiotissa.blogspot.com