Η ανισομερής κατανομή του υετού στον νομό Ροδόπης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στον σχετικό πίνακα της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης τον οποίο δημοσιεύουν τα Καιρικά Νέα Θράκης.

Όπως φαίνεται, τον μεγαλύτερο όγκο νερού δέχθηκε η περιοχή βορείως του Δήμου Ιάσμου (Πολύαρνο), και πολύ λιγότερο – περίπου το 1/6 – η περιοχή της Κομοτηνής.

Τι είναι ο υετός (πηγή: wikipedia)

Υετός ονομάζεται κάθε πτώση ή εναπόθεση στο έδαφος προϊόντων του ύδατος (σε υγρή ή στερεά μορφή, επιμερισμένη) τα οποία προέρχονται από συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας. Κυριότερες μορφές του υετού είναι η βροχή, το χιονόνερο, το χιόνι, το χαλάζι, οι χιονόκοκκοι, οι παγοβελόνες, οι παγόκοκκοι και ο υαλοπάγος που δημιουργείται όμως στο έδαφος. Οι παραπάνω μορφές ονομάζονται και υδατώδη μετεωρολογικά κατακρημνίσματα, ή ατμοσφαιρικά υδατώδη κατακρημνίσματα, ή απλά κατακρημνίσματα, ή και υδρομετέωρα όταν αναφέρονται στη μετεωρολογία. Η ποσότητα του ύδατος που πέφτει στο έδαφος υπό οποιαδήποτε μορφή του υετού, μετριέται με ειδικό όργανο που λέγεται βροχόμετρο, το οποίο και εκφράζει το ύψος που θα αποκτούσε το νερό εάν αυτό δεν εξατμιζόταν ή δεν το απορροφούσε το έδαφος ή δεν διέρρεε στη θάλασσα. Άλλο ένα όργανο, εκτός του βροχόμετρου, είναι και το αυτογραφικό όργανο, ο βροχογράφος. Η ομίχλη, η πάχνη και η δρόσος, δεν ανήκουν στις μορφές του υετού. Η λέξη υετός παράγεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ὕω (“στέλνω βροχή, βρέχω”). Παράγωγα: ὑετόςὑέτιος,–ία,–ον, καθώς και ὑετώτατος. Τόσο το ρήμα ὕω όσο το παράγωγό του ὑετός, συναντώνται στα ομηρικά έπη και δηλώνουν ιδίως την καταρρακτώδη, διαρκή, συνεχόμενη βροχή, τη νεροποντή, σε αντίθεση με τους όρους ὄμβρος (“βροχή”) και ψεκάς ή ψακάς (“ψιλόβροχο”).