Την ιστορία της Κομοτηνής μέσα σε δύο ώρες γνώρισαν οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής.

Και τούτο, διότι είχαν τη σπάνια δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια συνοπτική διάλεξη του προσκεκλημένου ομιλητή Κώστα Κατσιμίγα, ο οποίος με τον απλό του λόγο κατάφερε να μεταφέρει εικόνες, γνώσεις αλλά και συναισθήματα μιας άλλης εποχής.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο βυζαντινό φρούριο ως κέντρο διανυκτέρευσης, στην καταστροφή της Μοσυνούπολης, στην έλευση των μουσουλμάνων από τη Βουλγαρία, στην έλευση των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία, στη δύσκολη περίοδο της κατοχής και αργότερα του εμφυλίου πολέμου. Ακόμη μίλησε για τα έργα που κατασκευάστηκαν στην περιοχή μας από το 1944 και μετά, για την περίοδο ανάπτυξης τη δεκαετία του ’80 και μετά, και για τη σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η οποία ως ένα σημείο υπήρξε αποτέλεσμα των άναρχων και ανεξέλεγκτων πόρων της Ε.Ε. – μια επίσκεψη στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής αρκεί για να δούμε τι έμεινε. Τέλος ο κ. Κατσιμίγας ενημέρωσε εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτικούς για το σχολείο τους και την περιοχή πέριξ του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

“Πραγματικά, μέσα σε μικρό διάστημα “είδαμε” τους αιώνες ιστορίας να περνάνε μέσα από τα μάτια μας και να καταλαβαίνουμε ότι η πόλη μας έχει ιστορία κι εμείς όλοι οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική, ουσιαστική, και κυρίως καλή ιστορία, όπου ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα αναφέρει με μελανά χρώματα. Στο χέρι μας είναι να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα θετικό αποτύπωμα”, σχολίασε ο διευθυντής της σχολικής μονάδας Ηλίας Βλάχος.