Την αναβίωση του θεσμού του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης, προτείνει με επιστολή της προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ η δημοσιογράφος, Βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δώρα Αυγέρη.

«Θεωρώ ότι υπάρχει γόνιμος χώρος και ισχυρή παρακαταθήκη για να επιχειρήσουμε την ανασύσταση του Συνεδρίου ως θεσμού που θα ισχυροποιήσει τη φωνή και την εικόνα της Σαμοθράκης. Η σταθερή παρουσία του δημοσιογραφικού κόσμου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης οποιασδήποτε πολιτικής ασκείται ή δεν ασκείται, για να πάψει το νησί να είναι αποκλεισμένο το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της, την οποία κοινοποιεί και στον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και στον Δήμαρχο Σαμοθράκης.

  • Το Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης, βασικός διοργανωτής του οποίου ήταν η Νομαρχία Έβρου, πραγματοποιούταν στο νησί από τη δεκαετία του ‘90 μέχρι και το 2008, συνήθως γύρω στα τέλη Ιουνίου. Πέρα από το πρόγραμμα, με τις εισηγήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών, πανεπιστημιακών, και τον διάλογο που αναπτυσσόταν γύρω από πολύ σημαντικά ζητήματα του κλάδου και όχι μόνο, το Συνέδριο αποτελούσε μία πρώτης τάξεως διαφήμιση για τη Σαμοθράκη, από τους εκατοντάδες Έλληνες και ξένους εκπροσώπους ΜΜΕ και φορέων, ενώ ενίσχυε και την τουριστική κίνηση.

    Αναλυτικά η επιστολή της κ. Αυγέρη προς το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης:

“Πρόταση για την αναβίωση του θεσμού του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, ίσως τώρα να είναι πιο ώριμη από ποτέ.

Την  επαναφέρει επιτακτικά στο προσκήνιο  το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε και δέχεται η Σαμοθράκη, εξαιτίας του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού της. Δεν είναι μόνον οι βαριές συνέπειες στον τουρισμό και την διεθνή εικόνα του νησιού, είναι η διαρκής δυσκολία και η αγωνία που βιώνουν οι κάτοικοι του,  το αίσθημα εγκατάλειψης  από το κράτος και τους μηχανισμούς του, της απόστασης από τον ηπειρωτικό ευρωπαϊκό κορμό.

Δεν θα ήθελα να σταθώ στις πολιτικές ευθύνες και τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Με την επιστολή αυτή δεν αναζητάται πεδίο άσκησης αντιπολιτευτικής κριτικής. Εξάλλου, ο καθένας είχε και έχει την ευκαιρία να εξαγάγει τα συμπεράσματα του.

Επειδή το καλοκαίρι φεύγει και μαζί οι επίμονοι λάτρεις-επισκέπτες της πανέμορφης Σαμοθράκης, το νησί θα μείνει και πάλι μόνο του, με τα προβλήματά του  και την αγωνία των κατοίκων του για το τι θα γίνει το χειμώνα που οι καιρικές συνθήκες θα δυσκολέψουν.  Έτσι θα περάσει ο καιρός, μέχρι να ξανάρθει το καλοκαίρι και μαζί του το όποιο ενδιαφέρον κουβαλήσει το τουριστικό κυματάκι της επόμενης χρονιάς και οι δυσκολίες της μεταφοράς των τουριστών και επισκεπτών του.

Ένα αναγεννημένο, διεθνοποιημένο δημοσιογραφικό συνέδριο, θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία μια κοινής προσπάθειας, της πολιτείας, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, των δημοσιογραφικών ενώσεων, της Eυρωπαϊκής ‘Eνωσης, των δημοσιογράφων-βουλευτών ή ευρωβουλευτών και αιρετών, προκειμένου η Σαμοθράκη να μπει στο κέντρο του ενδιαφέροντος, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με προσυνεδριακές εκδηλώσεις, με ομάδες εργασίας, με εργαστήρια και θεματικές που θα ξεδιπλώνονται όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού. Αλλιώς, το συνέδριο θα κινδυνεύει να περιπέσει και πάλι στη μανιέρα μια ολιγοήμερης καλοκαιρινής εκδρομής-απόδρασης.

Οι πολιτικές της Ευρώπης για τις υποδομές στις ακριτικές και άγονες γωνιές της και η κάλυψη αυτών των θεμάτων από τα ΜΜΕ θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ημερίδας την περίοδο του φθινοπώρου, ως προσυνεδριακού διαλόγου. Σε αυτή θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τόσο η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και ευρωβουλευτές-δημοσιογράφοι,  η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων κ.ά.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ θα μπορούσε από την πλευράς της ν’ αποτελέσει την ατμομηχανή μεταφοράς μιας  τέτοιας πρωτοβουλίας. Η συνεργασία των αυτοδιοικητικών αρχών αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για να επιτευχθεί αυτό.

Θεωρώ ότι υπάρχει γόνιμος χώρος και ισχυρή παρακαταθήκη για να επιχειρήσουμε την ανασύσταση του Συνεδρίου ως θεσμού που θα ισχυροποιήσει την φωνή και την εικόνα του νησιού. Η σταθερή παρουσία του δημοσιογραφικού κόσμου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης οποιασδήποτε πολιτικής ασκείται ή δεν ασκείται για να πάψει το νησί να είναι αποκλεισμένο το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Για όλους αυτούς του λόγους προτείνω την ανάληψη πρωτοβουλίας για την αναβίωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Σαμοθράκης από την ΕΣΗΕΜΘ και καλώ τους συναδέλφους ευρωβουλευτές, βουλευτές/μέλη της Ένωσής μας και άλλων Ενώσεων  να συμβάλουμε αποφασιστικά και δημιουργικά για κάτι τέτοιο.

Θα είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε προσπάθεια αναληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση”.