Την άμεση καταβολή των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων ζητά ο Δημήτρης Χαρίτου

Την άμεση καταβολή των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, ζητά ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή.
Δημήτρης Χαρίτου- βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (3)

Την άμεση καταβολή των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, ζητά ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή που συνυπογράφεται από 28 ακόμα Βουλευτές.

Ο κ. Χαρίτου επισημαίνει ότι “οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού περί έγκαιρης πληρωμής των ενισχύσεων διαψεύστηκαν παταγωδώς, αφού χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι στη Ροδόπη και σε όλη τη χώρα μάταια περιμένουν τις πληρωμές που έπρεπε να είχαν γίνει μέχρι 30 Νοεμβρίου”, και σημειώνει οτι “η καθυστέρηση αυτή έρχεται σε μία πολύ δύσκολη παραγωγική χρονιά, μέσα σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας, με τον αγροτικό κόσμο να είναι όμηρος των άστοχων επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ούτε τους ευρωπαϊκούς πόρους”. Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του ότι “λόγω της έλλειψης προετοιμασίας στην εφαρμογή από 1/1/2023 της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που θέτει δυσκολότερες προϋποθέσεις για τις πληρωμές, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν πόροι από τους δικαιούχους αγρότες και την αγροτική οικονομία”.

Την άμεση καταβολή των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων ζητά ο Δημήτρης ΧαρίτουΗ κοινοβουλευτική ερώτηση: 

“Η καταβολή στους λογαριασμούς των αγροτών των ενισχύσεων των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, όπως το πρόγραμμα νιτρορύπανσης, τα βιολογικά κ.α. βρίσκεται ακόμη στον αέρα, με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, παρότι έχει εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία  που ήταν η 30η Νοεμβρίου. Η διαβεβαίωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις 2 Δεκεμβρίου από τη Λάρισα ότι οι πληρωμές θα έχουν ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες, διαψεύστηκαν παταγωδώς, αφού χιλιάδες δικαιούχοι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Ροδόπη και την Αν. Μακεδονία-Θράκη μάταια περιμένουν τις πληρωμές χωρίς να υπάρχει καμία πειστική εξήγηση για τους λόγους της καθυστέρησης από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ.

Ο αγροτικός κόσμος που είχε μια πολύ δύσκολη παραγωγική χρόνια, μέσα σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας στα καύσιμα, τα αγροτικά εφόδια, την ενέργεια, με ανοικτές υποχρεώσεις σε τρίτους, με αυξημένες τις ανάγκες διαβίωσης, εξακολουθεί να είναι όμηρος των άστοχων επιλογών μιας κυβέρνησης, που δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ούτε τους ευρωπαϊκούς πόρους. Μετά την προβληματική πληρωμή της βασικής ενίσχυσης του 2022 ακολούθησε το προδιαγεγραμμένο φιάσκο με τις πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων. Αφού με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, με μεγάλη καθυστέρηση στις 24/11/2022, έγινε η ανάθεση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος αγροτικής ανάπτυξης λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων.

Η ανησυχία εντείνεται ακόμα περισσότερο καθώς είναι φανερή η έλλειψη ουσιαστικής προετοιμασίας και για την υλοποίηση  από 1/1/2023  της νέας ΚΑΠ 2023-2027, που θέτει μάλιστα δυσκολότερες προϋποθέσεις για τις πληρωμές,  πράγμα που καθιστά ορατό τον κίνδυνο  να στερηθούν οι αγρότες μας ενισχύσεις και η αγροτική μας οικονομία πολύτιμους πόρους.

Επειδή οι ενισχύσεις για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα έπρεπε να έχουν ήδη καταβληθεί αφού η καταληκτική ημερομηνία της καταβολής τους ήταν η 30η Νοεμβρίου 2022.

Επειδή ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος έχει επιβαρυνθεί οικονομικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας των αγροτικών εφοδίων και της ενέργειας   αλλά και της αύξησης του κόστους διαβίωσης

Επειδή από 1-1-2023 θα πρέπει να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ 2023-2027 που θέτει   προϋποθέσεις πιο σύνθετες και δύσκολες για την εκταμίευση πόρων.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Tι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για την άμεση πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων που έπρεπε ήδη να έχουν καταβληθεί;

Τι μέτρα θα λάβετε  ώστε να προχωρήσει ομαλά η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027 από την 1-1-2023;

Ο  ερωτών βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood