Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής έχουν αναλάβει από τον Δεκέμβριο του 2018 μια ιδιαίτερα σημαντικής αξίας για τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών θεατρική πρωτοβουλία, με τίτλο «Εθνικό Θέατρο απ’ ευθείας σε συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής».

Η νέα αυτή δράση αφορά σε μία σειρά ζωντανών μεταδόσεων θεατρικών παραστάσεων παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου, σε αίθουσες που επιλέγονται σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές πόλεων απομακρυσμένων από την έδρα του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα.

timon o athinaios 3Μία από τις πόλεις αυτές επιλέχθηκε να είναι και η πόλη της Κομοτηνής. Έτσι το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ανέλαβε να υλοποιήσει τη θεατρική αυτή δράση, που αφορά στη ζωντανή μετάδοση σημαντικών παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου.

Η αρχή θα γίνει το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου με την παράσταση «Τίμων ο Αθηναίος», των Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Τόμας Μίντλτον, και θα ακολουθήσει μια σειρά από επιλεγμένες παραστάσεις.

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν / Ώρα έναρξης προβολής 8:30 μ.μ.(ώρα προσέλευσης 8:00 μ.μ.).

timon o athinaios 4Λίγα λόγια για την παράσταση
Ένα έργο-πρόκληση για τον πλούτο, το χρέος, τη φιλία, την κολακεία, τη γενναιοδωρία, την αχαριστία, διαχρονικό και πάντοτε ενοχλητικό. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στην έναρξη της θεατρικής περιόδου στο Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», θα επαναληφθεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός.
Υπόθεση: 
Ο Τίμων, άρχοντας στην πόλη των Αθηνών τον 5ο αιώνα π.Χ., ζει πολύ πέρα από τις οικονομικές του δυνατότητες. Ξοδεύει την περιουσία του σε δώρα προς φίλους και απολαύσεις στις οποίες συμμετέχει ολόκληρος ο αντρικός κόσμος της Αθήνας. Σύντομα οι φιλίες του Τίμωνα θα δοκιμαστούν, και όσοι ευεργετήθηκαν από τον ίδιο θα κληθούν να αποδείξουν τη φιλία τους απέναντί του. Ο Σαίξπηρ εμπνέεται από ένα υπαρκτό πρόσωπο της αρχαίας Αθήνας. Συνεργάζεται με έναν από τους δημοφιλέστερους δραματουργούς της εποχής του, τον Τόμας Μίντλτον, και μας δίνει τον Τίμωνα. Έργο «υβρίδιο» μιας περιόδου αναζήτησης και πειραματισμού του μεγάλου δραματουργού, αποτελεί το ίχνος του εγχειρήματός του με μια φόρμα δίχως προηγούμενο σε άλλα έργα του.

timon o athinaios 1Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Nίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική διασκευή: Λύσσανδρος Φαληρέας
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Μαρία Σμαγιέβιτς
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ευμορφία-Μελίνα Κουκουτσάκη

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
Βασίλης Ανδρέου: Τίμων ο Αθηναίος
Αργυρώ Ανανιάδου,   Γιώργος Δαμπάσης, Βαλέρια Δημητριάδου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Φώτης Κουτρουβίδης, Αναστάσης Λαουλάκος, Φοίβος Μαρκιανός, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης,Μάνος Στεφανάκης,  Αρης Τρουπάκης
Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή