Καταθέτοντας στεφάνια στο μνημείο εθνικής αντίστασης στην Κομοτηνή, τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο σύλλογος φοιτητών Νομικής Κομοτηνής “Κώστας Βάρναλης”, ο σύλλογος φοιτητών του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής “Σπύρος Λούης”, η ΠΑΣΠ Νομικής Κομοτηνής, η ΔΑΠ του τμήματος Κοινωνικών-Πολιτικών Επιστημών Κομοτηνής, ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης “Οι Τρεις Ιεράρχες”, ο σύλλογος αποφοίτων Νομικής Κομοτηνής “Πρωταγόρας”, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής, και το νομαρχιακό τμήμα Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ.

e7028f1f img 20191117 112002Στην ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής, αναφέρει: “17η Νοέμβρη: Ημέρα Μνήμης και Τιμής, Σηματωρός Σύγχρονων Κοινωνικών Αγώνων. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτελούν μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων νοηματοδοτώντας τον διαρκή αγώνα για δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Η 17η Νοέμβρη δεν εξαντλείται σε έναν επετειακό εορτασμό, αντιθέτως εμπνέει διαχρονικά εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα προοπτική των μαζικών συλλογικών αγώνων. Φοιτητές, νεολαίοι και εργαζόμενοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και εξεγέρθηκαν διεκδικώντας δυναμικά ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία, παιδεία, καθώς και ένα καλύτερο αύριο. Τα ιδανικά και η αξιακή αυτή κληρονομιά είναι σηματωροί που σήμερα επικεντρώνονται στην επιτακτική ανάγκη θωράκισης της γενιάς της κρίσης ώστε να μην καταστεί σε μια «χαμένη γενιά», στην προστασία της εργασίας και στην άμβλυνση των ανισοτήτων, στην ανάσχεση του φαινομένου της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain), στην καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων, στην κοινή προκοπή και ευημερία. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και κοινωνικοί φορείς της πόλης μας”.

81059cd5 img 20191117 111728Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, τονίζει: “17 Νοέμβρη 1973-17 Νοέμβρη 2019: Σεβασμός…46 χρόνια μετά από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, εμείς οι επίγονοι, τιμούμε τη μνήμη των αγώνων τους. Των αγώνων ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών και στην κατάλυση της Ελευθερίας. Διδασκόμαστε από το παράδειγμά τους και βαδίζουμε με συνέπεια και σταθερότητα στον δρόμο που αυτοί χάραξαν με τις μεγάλες τους μάχες. Μάχες για την προάσπιση της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για μια καλύτερη και ακηδεμόνευτη ζωή, για μια Παιδεία με αξιοπρέπεια και ανοιχτούς ορίζοντες. Υποσχόμαστε ότι θα τηρούμε με σεβασμό την ενθύμηση των αγώνων τους και ότι θα στεκόμαστε όρθιοι στις επάλξεις της εναντίωσης στον φασισμό, στην τυραννία και στην αποστέρηση της Λευτεριάς του ανθρώπου”. 

ad57bc52 img 20191117 111711Στον χαιρετισμό του ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης “Οι Τρεις Ιεράρχες”, αναφέρει:Ο Σύλλογός μας χαιρετίζει τους ιστορικούς αγώνες για τη δημοκρατία και τον σημαίνοντα ρόλο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πριν 46 χρόνια. Εκφράζουμε το σεβασμό μας προς όλους εκείνους που μέσα σε απολυταρχικό καθεστώς έχασαν ή διακινδύνευσαν τη ζωή τους και την ελευθερία τους για να διεκδικήσουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Οι πρωτοστάτες αυτοί έμειναν για πάντα στην ιστορία βροντοφωνάζοντας το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του ελληνικού λαού, την Ελευθερία, και έδειξαν το δρόμο για μια κοινωνία δικαιοσύνης. Η λάμψη της εξέγερσης του 1973 παραμένει σήμερα ζωντανή μέσα στους αγώνες της νεολαίας για σχολείο και ζωή με προοπτική, μέσα στους αγώνες της εργαζόμενης πλειοψηφίας για ανατροπή των πολιτικών των υπερεθνικών οργανισμών του κεφαλαίου και όσων κυβερνήσεων τις εφαρμόζουν, μέσα στους αγώνες των εκπαιδευτικών ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, για το δημόσιο δωρεάν σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών. Ο Σύλλογός μας δίνει το παρόν στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου και καλεί τα μέλη του σε συμμετοχή στην συγκέντρωση-πορεία την Κυριακή 17 Νοέμβρη και ώρα 17:30 με αφετηρία την είσοδο της Παλιάς Νομικής”.

eb9bc8f8 img 20191117 111819ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ