Τηλεδιάσκεψη Χαρίτου-Αραχωβίτη-Σακελλίων, με γεωργούς και κτηνοτρόφους της Ροδόπης

Τηλεδιάσκεψη Χαρίτου-Αραχωβίτη-Σακελλίων, με γεωργούς και κτηνοτρόφους της Ροδόπης.
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τον πρώην υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και τους εκπρόσωπους αγροτών, καπνοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, Κυριάκο Κρόκο, Νίκο Κυριαζή, Παναγιώτη Νικούδη, Κωνσταντίνο Τσατσαρίδη, Εσάτ Χουσεΐν, Θανάση Κοσουτζή και Μιχάλη Ρούφο, είχαν ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου και ο συντονιστής της Τ.Ο. Ροδόπης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σταμάτης Σακελλίων.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων μίλησαν για τα προβλήματα που προκάλεσαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, που ήταν ιδιαίτερα έντονα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν βαρύτατα, “αλλά δεν είχαν τη στήριξη της Πολιτείας”, όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτου, ενώ στάθηκαν αναλυτικά στα διαρθρωτικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η άρδευση, το εργόσημο και κυρίως η έλλειψη εργατών, επισημαίνοντας την “ανάγκη αρδευτικών έργων όπως το Φράγμα Κομψάτου”. Ο κ. Αραχωβίτης μίλησε για τη σημασία “άμεσης στήριξης του πρωτογενούς τομέα με εμπροσθοβαρή μέτρα”, και παρουσίασε αναλυτικά τις συγκεκριμένες προτάσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι», που αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

Ο κ. Χαρίτου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων για την ουσιαστική συζήτηση, αναφέροντας: «Εν μέσω πανδημίας αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς δέχτηκαν μεγάλο οικονομικό πλήγμα, χωρίς το κράτος να είναι αρωγός. Εμείς ως τοπική οργάνωση και εγώ προσωπικά ως βουλευτής σταθήκαμε δίπλα τους και υποστηρίξαμε τα δίκαια αιτήματά τους τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αναδείξαμε τις αδικίες σε βάρος των παραγωγών της Ροδόπης που εξαιρέθηκαν από τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2018 στην καπνοκαλλιέργεια και στις καλλιέργειες βάμβακος ιδιαίτερα στις περιοχές Σαπών και Μαρώνειας. Επίσης αναδείξαμε τη μη καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων για τις ζημιές της 10ης Ιουλίου 2019, όπως και την ανάγκη άμεσης οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων και των αλιέων. Και όλα αυτά είτε με άμεση γνωστοποίηση των αιτημάτων στον υπουργό, είτε με κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή».

Τηλεδιάσκεψη Χαρίτου-Αραχωβίτη-Σακελλίων, με γεωργούς και κτηνοτρόφους της ΡοδόπηςΟ κ. Χαρίτου ζήτησε από τον κ. Αραχωβίτη να καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή, για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και των κτηνοτροφών. Ενώ στη συνέχεια για τα σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα που τέθηκαν στη συζήτηση και που η αντιμετώπισή τους μπορεί να συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη και να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, ο βουλευτής σημείωσε ότι “οφείλουμε από κοινού οι φορείς των αγροτών και των κτηνοτρόφων και οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς να διεκδικήσουμε:

  • Την κατασκευή αρδευτικών έργων, με πρώτο την ένταξη και κατασκευή του Φράγματος Κομψάτου στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2022-2027, καθώς ως γνωστόν αυτήν την χρόνια θα αξιολογηθούν από το ΥΠΑΑΤ ποια από τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα θα ενταχθούν.
  • Ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της καλλιέργειας καπνού, που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τη νέα ΚΑΠ με αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα χιλιάδων οικογενειών στην περιοχή.
  • Ένα ειδικό πρόγραμμα ανόρθωσης της κτηνοτροφίας που έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή, καθώς διαθέτει σημαντικό ζωϊκό κεφάλαιο και παραγωγικές μονάδες, αλλά την ίδια στιγμή πλήττεται από ζωονόσους”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood