Τηλεδιάσκεψη με Προέδρους και Υπεύθυνων Αγροτικών Θεμάτων ΔΕΕΠ, πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος​ και ο Γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης.
Από τη Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) Ροδόπης, συμμετείχαν ο  Πρόεδρός Γιάννης Βεζυργιαννίδης και οι Υπεύθυνοι Αγροτικών Θεμάτων Νίκος Κολάτσος και Γιάννης Αμαξόπουλος.

6602a595 fotografia tilediaskepsis 1

Κατά τη τηλεδιάσκεψη αναπτύχθηκε γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για θέματα γενικότερης λειτουργίας τους ΕΛΓΑ αλλά και για τρέχοντα ζητήματα, όπως:
  • Η επίσπευση της καταβολής του υπολειπόμενου 35% των αποζημιώσεων καλλιεργειών, ιδίως βαμβακιού, που αφορούν την καλλιεργητική περίοδο του 2019.
  • Η δρομολόγηση άμεσης και ταχείας διαδικασίας αποζημίωσης καλλιεργειών (κεράσια, ακτινίδια, σπαράγγια, κ.ά.), που υπέστησαν ζημίες από κακοκαιρίες την άνοιξη του 2020.
  • Η επιτάχυνση των διαδικασιών υποβολής αιτημάτων πληρωμής και απόδοσης των ενισχύσεων σε όσους εντάχθηκαν στο Μέτρο 5.1 του ΠΑΑ που αφορά την εγκατάσταση αντιχαλαζιακών διχτυών, και η ανάγκη άμεσης έκδοσης Πρόσκλησης του μέτρου 5.1. του ΠΑΑ για το 2020.
  • Η δυνατότητα συμψηφισμού εισφορών προς τον ΕΛΓΑ με οφειλόμενες αποζημιώσεις, για εκείνους τους αγρότες που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση εξ αιτίας των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν φέτος.
Ο κ. Λυκουρέντζος επεσήμανε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί σε όλη την επικράτεια οι ζημιές στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα αφενός μεν να δυσχεραίνεται το έργο του ΕΛΓΑ, αφετέρου δε να δημιουργούνται προσωρινά προβλήματα ταμειακής ρευστότητας.
Στόχος, ωστόσο, της διοίκησης του ΕΛΓΑ, όπως υπογράμμισε, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι να γίνεται μια δίκαιη κατανομή των διαθεσίμων πόρων ώστε να μπορεί να καλυφθεί με οριζόντιο τρόπο σε όλη την επικράτεια το μεγαλύτερο μέρος των οφειλόμενων αποζημιώσεων στους αγρότες και να μην αδικηθεί καμιά από τις ζημιωθείσες περιοχές.
Δεσμεύτηκε, δε, για τη διατήρηση των ασφαλίστρων στα ίδια επίπεδα, ενώ τόνισε ότι στις βασικές επιδιώξεις της νέας διοίκησης είναι ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ σε όλα τα στάδια, από τη δήλωση ζημιών μέχρι την εκτίμηση  στο χωράφι, ώστε να ολοκληρώνεται με ταχύτητα το έργο των εκτιμητών προς όφελος των αγροτών.

de9c5d4a fotografia tilediaskepsis