Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, θα μιλήσει ο Καθηγητής Ιωάννης Πολέμης με θέμα «Λεονάρδος Ντελλαπόρτας. Προβλήματα έκδοσης και ερμηνείας ενός κειμένου της δημώδους γραμματείας».

Η διάλεξη θα δοθεί διαδικτυακά και μπορούν όλοι να την παρακολουθήσουν στον εξής «σύνδεσμο»: https://meet.lync.com/duth/gpapagia/B57FM4LA

(Ο σύνδεσμος θα υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ: https://helit.duth.gr/event/colloquium-2020-2021).

Ώρα τηλεδιάσκεψης: 18.00-20.00.

Ο Ιωάννης Πολέμης είναι σήμερα καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., αλλά στο παρελθόν έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται κυρίως στους υστεροβυζαντινούς χρό­νους, και πιο συγκεκριμένα στη θεολογική γραμματεία (κινείται με εντυπωσιακή άνεση στον χώρο της Θεολογίας του Ησυχασμού αλλά και των Αντιπαλαμικών), και τη Ρητορική: μελετά τα έργα (ακόμη και ανέκδοτα κείμενα) ως φιλόλογος, ανιχνεύει τις πηγές τους, ασχολείται τόσο με επιφανείς προσωπικότητες όσο και με συγγραφείς σχετικά άγνωστους. Τη θεωρητική προσέγγιση ενός κειμένου συχνά την πλαισιώνει με νέα κριτική έκ­δοση, ή/και με νεοελληνική μετάφραση (Θεόδωρος Μετοχίτης, Μιχαήλ Ατταλειάτης, κ.ά.). Σημαντική θέση μέσα στο έργο του καταλαμβάνουν ακόμη, η έκδοση/μελέτη υμνο­γραφικών αλλά και σχεδογραφικών κειμένων, αλλά και το εκδοτικό πρόγραμμα επι­ταφίων λόγων του Μιχαήλ Ψελλού. Πολλά άρθρα του είναι αποκλειστικά αφιερωμένα σε κριτικές διορθώσεις σε διάφο­ρους βυζαντινούς συγγραφείς, όπου καταφαίνεται η φιλολογική δεινότητά του.