Τρεις εβδομάδες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των Τσαβούσογλου–Δένδια, η Άγκυρα αποφάσισε να κάνει την πρώτη «κίνησή» της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει στη Θράκη τον Υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Yavuz Selim Kiran.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos.gr θα φτάσει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Μαΐου, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Burak Özügergin.

Μαζί θα αναχωρήσουν για τη Θράκη, με πρώτη προγραμματισμένη στάση στην Κομοτηνή όπου θα δει τον ψευτομουφτή και παράγοντες της μειονότητας, και θα επισκεφθεί το 1ο μειονοτικό Δημοτικό σχολείο της πόλης. Θα διανυκτερεύσει στην πρωτεύουσα της Ροδόπης και την Πέμπτη 6 Μαΐου θα αναχωρήσει για την Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον εκεί ψευτομουφτή και θα επισκεφτεί το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Διδυμότειχο όπου θα επισκεφθεί το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ το οποίο αναστυλώνεται μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017, και από εκεί θα αναχωρήσει οδικώς για την Τουρκία.

12585d8e disisleri bakan yardimcisi yavuz selim kiran koronaviruse yakalandi 1605905479 5786Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ξαφνική επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Θράκη, η οποία γίνεται πριν το μουσουλμανικό Μπαϊράμι (13 Μαΐου), έχει ως στόχο να τονώσει το πεσμένο ηθικό των παραγόντων της μειονότητας που είναι «πιόνια» του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής.

Επίσης αναμένεται να ζητήσει την εφαρμογή από την Ελλάδα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αυτοαποκαλούμενη και παράνομη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης, καθώς και να απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση και τη διεξαγωγή εκλογών σχολικών εφορειών.

Όπως είναι φυσικό η Αθήνα θα παρακολουθήσει στενά την επίσκεψη, η οποία γίνεται σε περίοδο περιορισμών λόγω κορωνοϊού. Εκτιμάται ότι πραγματοποιείται για το…«θεαθήναι», καθώς οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας απαγορεύουν φαινόμενα μαζικής προσέλευσης στις συναντήσεις που θα κάνει ο Yavuz Selim Kiran.

πηγή: eleftherostypos.gr

επιμέλεια: inkomotini.news