Τη θαυματουργό δεξιά χείρα του Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, θα υποδεχτεί η Κομοτηνή από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου και φυλάσσεται.

Εικόνα του Αγίου Βασιλείου από εικονογραφικό εργαστήρι
της σκήτης Αγίας Τριάδος των Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους.

Η τελετή της υποδοχής θα λάβει χώρα στις 25 Ιουλίου – παραμονή της εορτής της Πολιούχου της Κομοτηνής Αγίας Παρασκευής – και ώρα 7 το απόγευμα στον φερώνυμο Ιερό Ναό του δημοτικού πάρκου. Θα ψαλεί η ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού της Αγίας Παρασκευής χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρηγίου κ.κ. Ειρηναίου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, και θα ακολουθήσει ιερά λιτάνευση του αγίου λειψάνου σε κεντρικές οδούς της πόλης. Εν συνεχεία, στις 10 το βράδυ, θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία.

Την επομένη, Παρασκευή 26 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, στις 7 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Επισκόπου Μαρωνείας καί Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, ενώ στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί Εσπερινός και Παράκληση στην Αγία Παρασκευή.

Η ασημένια λειψανοθήκη του 1849 με τους βυζαντινούς σταυρούς,
όπου φυλάσσεται η δεξιά χείρα του Μεγάλου Βασιλείου.