Ο Παύλος Πολάκης με άρθρο του στο Documento καταθέτει την πρότασή του για το κυβερνητικό σχέδιο που πρέπει άμεσα να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως επόμενη κυβέρνηση για “να σώσει τη χώρα και ΟΛΟΚΛΗΡΗ την κοινωνία από τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση”, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Ολόκληρο το άρθρο:
“Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έχουν ήδη πετάξει λευκή πετσέτα αποφασίζοντας να δραπετεύσουν το φθινόπωρο, καθώς ξέρουν ότι ΔΕΝ μπορούν να διαχειριστούν το επερχόμενο τσουνάμι (ακρίβεια, ύφεση, ανεργία, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση) που οι ίδιοι γιγάντωσαν με τις εγκληματικές πολιτικές τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κληθεί για ακόμη μια φορά να “βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά” και να σώσει τη χώρα και ΟΛΟΚΛΗΡΗ την κοινωνία από τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση.
Γι’ αυτό πρέπει τώρα να καταθέσουμε και να δεσμευτούμε σε προγραμματικό σχέδιο ανάταξης το οποίο θα εφαρμόσουμε αμέσως μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Κατά την άποψή μου στις πρώτες 100 ημέρες πρέπει να γίνουν (μεταξύ και άλλων) οπωσδήποτε τα εξής:
1) Επανάκτηση του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ, απαγκίστρωση από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, και επαναλειτουργία ΟΛΩΝ των λιγνιτικών μονάδων.
2) Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.
3) Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και κλιμακωτή αύξηση μισθών και συντάξεων, άμεση κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού σε μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. Τράπεζες).
4) Δημιουργία ΔΗΜΟΣΙΟΥ Τραπεζικού πυλώνα μέσω της επανάκτησης του ελέγχου μιας (τουλάχιστον) συστημικής Τράπεζας και της αναβάθμισης της Αναπτυξιακής Τράπεζας, κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου και θεσμοθέτηση ενός νέου, δίκαιου, και επικαιροποιημένου “Νόμου Κατσέλη”, με διαγραφή μέρους των χρεών.
5) Ενίσχυση με κάθε τρόπο και εργαλείο της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
6) Ανοικοδόμηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ συστήματος Υγείας με προσλήψεις και αύξηση μισθών υγειονομικού προσωπικού.
7) Κατάργηση ΟΛΩΝ των Νόμων της Κεραμέως (για ΑΕΙ, ΙΕΚ, πανεπιστημιακή αστυνομία), σημαντική αύξηση από τον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό της χρηματοδότησης για την Παιδεία και την Έρευνα, άμεση εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης, επιδότηση στέγης για νέους και νέα ζευγάρια με ποσό που θα κυμαίνεται από 140 έως 350 ευρώ τον μήνα.
8) Διαβούλευση και σχεδιασμός ίδρυσης δεύτερης Σχολής Δικαστών, ενοποίηση προανάκρισης και ανάκρισης στις πράξεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Στις υποθέσεις αυτές δεν θα επιτρέπεται αναβολή, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα επιτρέπεται διακοπή της δίκης για έναν το πολύ μήνα. Αυστηροποίηση ποινών για τη δωροληψία πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων.
9) Επανασχεδιασμός και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (με ακύρωση του νεοφιλελεύθερου και ξεπερασμένου από τις εξελίξεις Σχεδίου Πισσαρίδη), δημιουργία ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον διαφανή έλεγχο και τη διακομματική αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των δράσεων.
Υ.Γ.: Επειδή η ΝΔ και τα Πετσοταϊσμένα ΜΜΕ θα σπεύσουν να μιλήσουν για λαϊκισμό, για “λεφτόδενδρα” και για “δημοσιονομικό εκτροχιασμό”, τους απαντώ ότι όποιο επιπλέον κόστος προκύψει από τα παραπάνω μέτρα, θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της ζήτησης και ΚΥΡΙΩΣ από το…κλάδεμα των κλεφτόδεντρων της ΝΔ και των κολλητών της!”.