Οι οδηγοί που βλέπετε καθημερινά στους δρόμους, κάποιοι από τους οποίους οδηγούν προσεκτικά και κάποιοι όχι, πολύ συχνά αν τους συμβεί κάτι απρόοπτο κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είναι πολύ πιθανό να καλέσουν την οδική βοήθεια. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που είναι απαραίτητο όλοι οι οδηγοί να έχουν κάποιες γνώσεις σχετικά με το αυτοκίνητό τους, όπως για παράδειγμα την αλλαγή του ελαστικού στην περίπτωση που σκάσει. Θα δούμε λοιπόν ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε εάν σας συμβεί κάτι τέτοιο.

Η ρεζέρβα του αυτοκινήτου είναι ένα από τα απαραίτητα ανταλλακτικά αυτοκινήτων το οποίο όλοι οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν πάντα στο πορτ-μπαγκάζ τους.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που σκάσει το λάστιχό σας ενώ οδηγείτε, είναι να σταματήσετε στην άκρη του δρόμου σε ένα ασφαλές σημείο το οποίο δεν θα έχει κλίση. Δε θα πρέπει να σταματήσετε μετά από μία στροφή του δρόμου, καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, και θα πρέπει να τοποθετήσετε το προειδοποιητικό τρίγωνο τουλάχιστον 50 μέτρα πιο πίσω.

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να έχετε μπροστά σας όλα τα εργαλεία τα οποία θα χρειαστείτε, τα οποία βρίσκονται και αυτά στο πορτ-μπαγκάζ, και είναι η καλά φουσκωμένη ρεζέρβα, ο γρύλος, το κλειδί μπουλονιών, το κατσαβίδι και τα γάντια.

Πριν σηκώσετε το αυτοκίνητο, θα πρέπει να χαλαρώσετε τα παξιμάδια. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να βγάλετε το τάσι από τη ρόδα, αν έχετε, και στη συνέχεια να ξεσφίξετε τα μπουλόνια. Εφόσον κάνετε και αυτό, έχει έρθει η ώρα να σηκώσετε το αυτοκίνητο. Για να γίνει αυτό σωστά, θα πρέπει να τοποθετήσετε τον γρύλο σε ειδική θέση η οποία βρίσκεται πίσω από μπροστινά ελαστικά ή μπροστά από τα πίσω λάστιχα. Εάν το αυτοκίνητό σας δεν διαθέτει ειδική θέση, τοποθετήστε τον γρύλο σε απόσταση είκοσι εκατοστών από το λάστιχο που θα αλλάξετε. Έπειτα γυρίστε τον γρύλο έως ότου το αυτοκίνητο σηκωθεί και αποκτήσει απόσταση 15 εκατοστών από το έδαφος.

Έχοντας το σκασμένο ελαστικό στον αέρα, θα πρέπει αρχικά να ξεσφίξετε τα μπουλόνια με το χέρι, να βγάλετε το λάστιχο, και να το τοποθετήσετε κάτω από το αυτοκίνητό σας για ασφάλεια. Στη συνέχεια τοποθετήστε τη ρεζέρβα φέρνοντάς την μπροστά από τον τροχό και ευθυγραμμίζοντας τις τρύπες της με τις βίδες του αυτοκινήτου. Έπειτα θα πρέπει να τη σηκώσετε, να την σπρώξετε, και να βιδώσετε σφιχτά τα μπουλόνια. Για να είστε σίγουροι, θα πρέπει να τα βιδώσετε αντικριστά ώστε να μη μείνει κενό ανάμεσα.

Το δύσκολο κομμάτι τελείωσε. Τώρα θα πρέπει να κατεβάσετε το αμάξι χαμηλώνοντας τον γρύλο και να σφίξετε στη συνέχεια καλά τα μπουλόνια. Αφού μαζέψετε τα εργαλεία και το σκασμένο λάστιχο, είστε έτοιμοι να συνεχίσετε τη διαδρομή σας.

Άρθρο από https://www.maxxparts.gr/