Τη νέα εποχή του πρωτογενούς τομέα, παρουσίασε η Φωτεινή Αραμπατζή

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την ομιλία της στο Agribusiness Forum στις Σέρρες, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν γεωργούς-κτηνοτρόφους.
ARAMPATZI03AGRIBUSINESS2019

Στο τρίπτυχο «αύξηση του εισοδήματος, πρόσβαση στη ρευστότητα, μείωση του κόστους παραγωγής» συνόψισε τις κυβερνητικές προτεραιότητες στον αγροτικό τομέα η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή κατά την ομιλία της στο Agribusiness Forum στις Σέρρες.

«Μετά τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που έχουν είτε θεσπιστεί είτε δρομολογηθεί, εξετάζουμε – εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος τον Νοέμβριο – την επανακαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με τρόπο δίκαιο, εξορθολογισμένο και λειτουργικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, πρότεινε τη «νομική κατοχύρωση ελάχιστης διαίρεσης της αγροτικής γης», διότι όπως εξήγησε, «η έλλειψή της οδηγεί σε απαξίωση της γεωργικής εκμετάλλευσης».

Αναφορικά, δε, με το θέμα της ρευστότητας, επεσήμανε: «Έπρεπε να έλθει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να ενεργοποιήσει το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικού Τομέα με 400 εκατ. ευρώ του ΠΑΑ, ξεκλειδώνοντας επιτέλους τα χρηματοδοτικά εργαλεία που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει στα αζήτητα». Παρέπεμψε μάλιστα και στο ιρλανδικό μοντέλο, στο πλαίσιο του οποίου χορηγήθηκαν δάνεια στους αιγοπροβατοτρόφους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Τη νέα εποχή του πρωτογενούς τομέα, παρουσίασε η Φωτεινή Αραμπατζή«Ασπίδα» των παραγωγών οι επιδοτήσεις

Η κ. Αραμπατζή έκανε ειδική αναφορά στις επιδοτήσεις υπογραμμίζοντας πως «αν και εύκολα λοιδορούνται από μια επιδερμική, αθηνοκεντρική αντίληψη, είναι απολύτως αναγκαίες. Είναι η “ασπίδα” των αγροτών και κτηνοτρόφων μας στην παγκοσμιοποίηση και τους εμπορικούς πολέμους αλλά και στους πολλαπλούς ρόλους (περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, εθνικούς), που καλούνται να επιτελέσουν. Γιατί ουσιαστικά και τελικά, οι επιδοτήσεις στην ίδια την κοινωνία επιστρέφουν, ως διατροφική ασφάλεια, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική προστασία».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τονίζοντας ότι «πρέπει να τρέξουμε με ταχείς ρυθμούς, αφενός καταρτίζοντας το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, αφετέρου αντιπαλεύοντας τους διαμορφωμένους και αφημένους, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, κινδύνους της εξωτερικής σύγκλισης».

Μέσω της καθετοποίησης της παραγωγής, πολλαπλασιάζεται το εισόδημα

Για την αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού, η Υφυπουργός χαρακτήρισε “κλειδιά”, την καθετοποίηση της παραγωγής, τη μεταποίηση, την εμπορία, την προστιθέμενη αξία του Αγροδιατροφικού Τομέα, “που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας από τη μικρή οικογενειακή κλίμακα μέχρι τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις”.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε το κατσικίσιο γάλα, σημειώνοντας ότι η τιμή του, που κυμαίνεται σε 50-60 λεπτά για τον παραγωγό, πενταπλασιάζεται όταν πωλείται ως φρέσκο γάλα και δεκαπλασιάζεται μετά την επεξεργασία του ως τυρί, γιαούρτι ή ακόμη και γλυκό. «Συνεπώς, μέσω της μεταποίησης, ο κτηνοτρόφος μπορεί ακόμη και να πενταπλασιάσει το εισόδημά του. Φανταστείτε: σαν να έχει αυξήσει το κοπάδι του από τα 100 στα 500 ζώα», επρσήμανε.

Τη νέα εποχή του πρωτογενούς τομέα, παρουσίασε η Φωτεινή ΑραμπατζήΗ κ. Αραμπατζή προσδιόρισε τους βασικούς παράγοντες για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος:

  • «Οικογενειακές, οικοτεχνικές, επιχειρηματικές μονάδες, σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού, που χρηματοδοτούνται από τα αντίστοιχα μέτρα της μεταποίησης, του LEADER, των πολύτιμων κονδυλίων του ΠΑΑ, ξεκλειδώνοντας τη ζητούμενη προστιθέμενη αξία».
  • «Υγιή, δυναμικά, συνεταιριστικά σχήματα, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, που εξασφαλίζουν μέγεθος, οικονομίες κλίμακος, ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στη διαμόρφωση των τιμών, άμεση και ποιοτική ανταπόκριση στην ευρωπαϊκή και διεθνή ζήτηση, αποτελώντας τον “κρίκο” που συνδέει την παραγωγή με την κατανάλωση».
  • «Αξιοποίηση της Ευφυούς-Έξυπνης Γεωργίας, στην άρδευση, στη λίπανση, στη φυτοπροστασία, στην εξοικονόμηση πόρων, στη χρήση της Γνώσης και της Καινοτομίας, που αποτελούν προαπαιτούμενο και στρατηγικό στόχο της νέας ΚΑΠ».
  • «Αξιοποίηση της Γεωθερμίας, με δεδομένο ότι η νέα ΚΑΠ στρέφει πόρους και στρατηγική στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και των ΑΠΕ».
  • «Εξωστρέφεια με σχέδιο και αυτοπεποίθηση, αλλά και προϊόντα με ονοματεπώνυμο στις αγορές (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ)».
  • «Σύνδεση με τον Τουρισμό και τους 30 εκατομμύρια δυνητικούς “πελάτες” των αγροδιατροφικών μας προϊόντων – στόχος η προσέλκυση τουριστών με την αξιοποίηση του Μνημείου της Αμφίπολης.

Τη νέα εποχή του πρωτογενούς τομέα, παρουσίασε η Φωτεινή ΑραμπατζήΝέα δυναμική στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος – Ενιαιοποιούνται οι βάσεις δεδομένων

«Η πολιτική μας βούληση – δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη – για πάταξη των ελληνοποιήσεων, και η εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς ΥΠΑΑΤ, κατάφερε ήδη να δημιουργήσει νέα δυναμική στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν ότι οι τιμές κινούνται και πάλι ανοδικά», υπογράμμισε η κ. Αραμπατζή αναφερόμενη στις ελληνοποιήσεις και στο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπισή τους.

Επαναβεβαίωσε, μάλιστα, ότι «εργαζόμαστε ήδη για την ενιαιοποίηση των βάσεων δεδομένων των αρμόδιων φορέων του Υπουργείου (ΑΡΤΕΜΙΣ, TRACES, Κτηνιατρική βάση δεδομένων Ενιαίας Ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ), ώστε να ταυτοποιείται το κρέας από τον στάβλο έως το πιάτο του καταναλωτή. Και δουλεύουμε με πυρετώδεις ρυθμούς για τη σύνταξη επιτέλους, των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που αποτελούν συν τοις άλλοις “ασπίδα” απέναντι στους κινδύνους της απόλυτης εξωτερικής σύγκλισης».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood