Τα χωνευτά φωτιστικά δαπέδου είναι ικανά να προσδώσουν ένταση στην ατμόσφαιρα ενός μονοπατιού ή ενός κήπου, μα κάτι μπορεί να πάει στραβά  και να χαλάσουν. Είτε πρόκειται για ένα φωτιστικό που μόλις εγκαταστήσατε, είτε διακοσμεί τον χώρο σας εδώ και χρόνια, υπάρχουν κάποια συνηθισμένα θέματα που είναι πιθανό να προκύψουν με τα χωνευτά φωτιστικά δαπέδου.

Να γεμίσει με νερό

Είτε το νερό καταφέρει να εισχωρήσει από το πάνω μέρος του φωτιστικού δαπέδου (σε περίπτωση π.χ. που το υλικό του φακού δεν είναι καλά στεγανωμένο) είτε από το κάτω μέρος (μέσω των καλωδίων) είτε προκύψει ένας συνδυασμός των παραπάνω περιπτώσεων, είναι πολύ πιθανό το πολύ νερό να καταστρέψει τη συσκευή σας. Λύση σε αυτό το ατυχές περιστατικό είναι η πρόληψη: η αγορά καλής ποιότητας υλικών φωτιστικών δαπέδου, η κατάλληλη στεγανοποίησή τους και η απόκτηση ανταλλακτικών τους σε περίπτωση που τα έχετε για πολλά χρόνια είναι διαδικασίες ικανές να προστατεύσουν τα φωτιστικά σας από το βραχυκύκλωμα.

Να σπάσει το γυάλινο κάλυμμα

Τα περισσότερα χωνευτά φωτιστικά δαπέδου είναι κατασκευασμένα να αντέχουν αν κάποιος τα πατήσει ή αν ένα αυτοκίνητο περάσει από πάνω τους. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να συμβεί κάποιο ατύχημα και ο γυάλινος φακός –εν τέλει- να σπάσει, να ραγίσει ή να θρυμματιστεί. Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως αν πέσει υπερβολικά πολύ βάρος πάνω στο φωτιστικό δαπέδου σας ή αν αυτό είναι εγκατεστημένο σε ένα πεζοδρόμιο ή ένα μονοπάτι. Ένας εύκολος τρόπος να προλάβετε κάτι τέτοιο είναι να τοποθετήσετε τα φωτιστικά σε ένα ύψωμα ή σε ένα μικρό, ειδικά διαμορφωμένο λοφάκι. Αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί, προσπαθήστε να ενσωματώσετε στο σχεδιασμό του φωτιστικού σας ένα εμπόδιο που να μην επιτρέπει τους περαστικούς να περνάνε από πάνω του.

Να υπερθερμανθεί

Τα χωνευτά φωτιστικά έχουν μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Αν όμως, βρίσκεστε σε περιοχή όπου επικρατεί υπέρμετρη ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το φωτιστικό σας ίσως να μην καταφέρει να αντέξει. Η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει ζημιά τόσο στα καλώδια του φωτιστικού δαπέδου όσο και στην ίδια τη λάμπα, γεγονός που μπορεί να ελαττώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του. Δυστυχώς, λύση στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης δεν υπάρχει. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε το φαινόμενο είναι, κατά την αγορά του φωτιστικού, να ελέγξετε αν το υλικό του και η λάμπα είναι ενδεδειγμένα για τις περιβαλλοντικές θερμοκρασίες της τοποθεσίας που θα εγκατασταθεί. Επιπλέον, προσπαθήστε να εγκαταστήσετε τα φωτιστικά δαπέδου σε τοποθεσίες που δεν είναι άμεσα εκτεθειμένα στον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.