Εν όψει της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, και το ενδεχόμενο διεξαγωγής της εξ αποστάσεως, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, με επιστολή του προς τον Πρύτανη του ΔΠΘ Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, καλεί τη διοίκηση του ιδρύματος να προχωρήσει στη δια ζώσης διενέργεια των εξετάσεων, διαβεβαιώνοντας ρητά πως η δημοτική αρχή θα συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποτελεσματική προστασία της υγείας των φοιτητών, του διδακτικού και λοιπού προσωπικού του πανεπιστημίου, και κατ’ επέκταση της τοπικής κοινότητας:

Στην επιστολή του ο κ. Γκαράνης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αξιότιμε και αγαπητέ κύριε Πρύτανη.

Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω εγγράφως μαζί σας ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κομοτηνής, προκειμένου να σας μεταφέρω την έκδηλη και έντονη αγωνία σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας για το φημολογούμενο ενδεχόμενο διεξαγωγής της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου με διαδικτυακό τρόπο κι όχι δια ζώσης.

Ο Δήμος Κομοτηνής, το Δημοτικό Συμβούλιο, και εγώ προσωπικά ως εκφραστής της Δημοτικής Αρχής, στεκόμαστε πάντα ενεργά αρωγοί στη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας, με κάθε πρόσφορο τρόπο, όποτε προκύπτει ανάγκη. Κι αυτό, γιατί θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιό μας αποτελεί τον κορυφαίο σε αξία πνευματικό θεσμό της πόλης μας, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να τον στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις.

Έχοντας, λοιπόν, ως εφαλτήριο αυτήν την άριστη συνεργασία Δήμου και Πανεπιστημίου,  σας ζητώ να μη διεξαχθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου εξ αποστάσεως, αλλά δια ζώσης. Αφού φυσικά διασφαλιστούν στο έπακρον οι συνθήκες προφύλαξης της υγείας των συμμετεχόντων στην όλη εξεταστική διαδικασία. Και ως προς αυτήν την παράμετρο της υγειονομικής προστασίας, ο Δήμος Κομοτηνής είναι έτοιμος να συνδράμει το Πανεπιστήμιο με όλες του τις δυνάμεις. 

Η τοπική κοινωνία, αγαπητέ κύριε Πρύτανη, έχει απόλυτη ανάγκη από την ομαλή, δια ζώσης λειτουργία του Πανεπιστημίου μας. Μια σειρά από  δραστηριότητες επαγγελματιών του Δήμου μας έχουν ως επίκεντρο αυτή τη ζωντανή και δημιουργική λειτουργία.

Ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής σας ζητώ να εξετάσετε το αίτημά μας και να ανταποκριθείτε θετικά. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας, έτοιμοι να συνδράμουμε τα μέγιστα στην επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου μας, με φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό ξανά στην πόλη μας και με τις υγειονομικές συνθήκες εξασφαλισμένες και περιφρουρημένες στο ακέραιο».