Σαράντα χρόνια σημαντικής και δημιουργικής προσφοράς, συμπληρώνει φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».
Ταυτόχρονα, ο οικισμός του Θρυλορίου συμπλήρωσε τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του.
Τα δύο εν λόγω σπουδαία γεγονότα-ιστορικά ορόσημα, σηματοδότησαν και το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία των φετινών επετειακών εκδηλώσεων «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας».
Η αυλαία των εορτασμών άνοιξε με την τέλεση στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Αρχιερατικού Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμονος, όπου κλήρος και λαός υποδέχτηκαν το ιερό λείψανο της Αγίας Μαρίνας που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Άνω Τούμπας της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα, ο Μητροπολίτης ήταν αυτός που μετέφερε το λείψανο εντός του ναού, όπου πιστοί από όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ προσήλθαν με ευλάβεια για να προσκυνήσουν και να αποδώσουν τον δέοντα σεβασμό στην ιερή μνήμη της Αγίας Μαρίνας. Ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στον μαρτυρικό βίο της Αγίας και κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν την πίστη, το θάρρος και την ομολογία της.
Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων τη σκυτάλη πήρε το 6ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Θρυλορίου. Σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, και με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα, η ποντιακή γαστρονομία ήταν ξανά παρούσα. Η απλότητα της γεύσης και η χάρη της νοστιμιάς της ποντιακής διατροφής ανέδειξαν για άλλη μια φορά το μεγαλείο του διατροφικού πολιτισμού που έφεραν στην Ελλάδα οι πρόγονοι των διοργανωτών. Οι μυρωδιές της παράδοσης συνεπήραν την κριτική επιτροπή, αλλά αυτές που ξεχώρισαν και κέρδισαν την προτίμησή τους, ήταν, το «Ρακίν Μεζέ», που επιμελήθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» Δράμας και κατέκτησε το χρυσό «Ξυλάγγειν»· τα «Ψαθήρια», που μαγείρεψε ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιοχωρίου Καβάλας «Ο Άγιος Γεώργιος» και κατέλαβε το αργυρό «Ξυλάγγειν»· και το «Πετμέζι ζαχαροκάλαμου» που παρασκεύασε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Γενισέας Ξάνθης και έλαβε το χάλκινο «Ξυλάγγειν». Τη δική του πινελιά έβαλε και το κοινό, δίνοντας την ψήφο του στα «Ντολμαδάκια με μαύρα λάχανα και αμπελόφυλλα» του Συλλόγου Ποντίων Νίψας Έβρου. Τα «Ξυλάγγεια» φιλοτέχνησαν ο Γιάννης Τσούλφας και ο Γιώργος Μαυρίδης. Τη βραδιά πλαισίωσε με το θεατρικό της μπρίο και το ταλέντο της γραφής της, η Γιούλη Γεωργιάδου, με τη θεατρική παράσταση «Τα προσωνύμια της Φραντάλας». Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων, ήταν οι: Θεόδωρος Κουρατζόγλου, Σεφ, Β΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας | Κική Εμμανουηλίδου, βραβευμένη Σεφ, Μέλος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής | Αναστάσιος Αρουτσίδης, Σεφ, Μέλος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας | Δημήτριος Μασμανίδης, Σεφ, Μέλος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας | Νίκος Λυγερός, Καθηγητής, Στρατηγικός Σύμβουλος | Θωμάς Σαββίδης, Βιολόγος-Χημικός, Καθηγητής Βοτανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης | Ελένη Σιδηροπούλου, Παραγωγός Χειροποίητων Ποντιακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων.
Την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων, παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας, πραγματοποιήθηκε στο φερώνυμο ξωκλήσι του Θρυλορίου Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ στον αύλειο χώρο του ναού ακολούθησε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης και του Συλλόγου Ποντίων Επαρχίας Νέστου. Στον κόσμο προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού. Η γιορτινή διάθεση μεταφέρθηκε λίγο αργότερα στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου είχε οργανωθεί παραδοσιακή ποντιακή βραδιά με καταξιωμένους πόντιους καλλιτέχνες. Ο χορός και το τραγούδι υπό τις μελωδίες της ποντιακής μουσικής κράτησαν ζωντανό το κέφι του κόσμου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η τέταρτη και τελευταία μέρα των φετινών επετειακών εκδηλώσεων μνήμης και απόδοσης τιμής, επισφραγίστηκε με μια νότα αισιοδοξίας πως η νέα γενιά θα δημιουργήσει βιώματα από την παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα και όχι μόνο. Ήταν μια ημέρα αφιερωμένη στους μικρούς μάγειρες και στις μικρές μαγείρισσες που είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις νοστιμιές της ποντιακής κουζίνας για άλλη μια χρονιά. Οι μικροί σεφ συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην κεντρική πλατεία του οικισμού και περίμεναν φορώντας τα καπελάκια του σεφ. Υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των μεγαλύτερων παρασκεύασαν ποντιακά εδέσματα ανοίγοντας το φύλλο, γεμίζοντάς το με τυρί και περιμένοντας στη συνέχεια υπομονετικά να τηγανιστεί ώστε να γευτούν αυτό που δημιούργησαν. Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια.
“Με τη λάμψη στα μάτια των μικρών παιδιών και την άσβεστη ελπίδα της συνέχειας του Ποντιακού Πολιτισμού, ολοκληρώθηκαν και φέτος με πλήρη επιτυχία οι γιορτές του θέρους «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», χάρη στην άοκνη προσπάθεια των μελών του Δ.Σ. και των ακούραστων εθελοντών του Συλλόγου, τη στήριξη των χορηγών και των χορηγών επικοινωνίας, αλλά και του κόσμου που πλαισίωσε τις εκδηλώσεις”, τόνισε η Πρόεδρος του συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Χρύσα Μαυρίδου.
Το λογότυπο της διπλής επετείου των 100 χρόνων του Θρυλορίου και των 40 χρόνων του Συλλόγου, εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Καθηγητής και Στρατηγικός Σύμβουλος, Νίκος Λυγερός.