Θρακικά Μετέωρα Ροδόπης: Μάρτυρες της μακραίωνης τοπικής ιστορίας

Ιδανική εποχή για να πραγματοποιήσει κανείς ανάβαση-πεζοπορία στα Θρακικά Μετέωρα, είναι η Άνοιξη. 
ΘΡΑΚΙΚΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
Επιβλητικά και αγέρωχα, τα Θρακικά Μετέωρα είναι μια βραχώδης ορεινή περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους πετρωμάτων από ψαμμίτη, στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, βορείως του οικισμού Ιάσμου.
Πέριξ, βρίσκονται οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί της Αστραίας, του Πολύαρνου και του Εύθυμου.

Θρακικά Μετέωρα Ροδόπης: Μάρτυρες της μακραίωνης τοπικής ιστορίας

Η περιοχή είναι πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα. Ανάμεσα στη ρίγανη, στην κρανιά και στο σπαθόχορτο, στις βελανιδιές, στις καρυδιές, στις αμυγδαλιές και στους κέδρους, στις παιώνιες – όμορφα κόκκινα αγριολούλουδα –  και στις άγριες κυδωνιές, διαβιούν άγρια άλογα, λύκοι, αγριογούρουνα, λαγοί, αλεπούδες, μέχρι πρόσφατα αγριόγατες, ο υπό εξαφάνιση λευκός γυπαετός, σταυραετοί, ο μαύρος πελαργός, οχιές, λαφιάτες, νερόφιδα, δενδρογαλιές και σαύρες.

Δείτε μοναδικές εικόνες των άγριων αλόγων, εδώ, εδώ και εδώ.

Ο Δήμος Ιάσμου στον οικισμό του Πολύαρνου έχει δημιουργήσει ορεινό καταφύγιο που ανήκει στον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο και έχει σηματοδοτήσει πεζοπορικά μονοπάτια με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής από την οποία περνάει και το ορειβατικό μονοπάτι Ε6 που ξεκινά από τις όχθες του ποταμού Κομψάτου (γέφυρα Τρίκορφου). Άλλο μονοπάτι ξεκινά από τον οικισμό του Πολύαρνου, δίπλα από το καταφύγιο. Από την Αστραία ξεκινά ορειβατικό μονοπάτι 5,5 χιλιομέτρων μέχρι τον Ίασμο. Ένα άλλο ορειβατικό μονοπάτι 11 χιλιομέτρων ξεκινά από το χωριό Τσαλαπετεινός μέσω του οικισμού Εύθυμου με προορισμό την Αστραία. Επίσης ορειβατικό μονοπάτι 6 χιλιομέτρων υπάρχει από το χωριό Κορφοβούνι μέχρι το Εύθυμο. Μέσω αυτών των μονοπατιών ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει την ομορφιά των Θρακικών Μετεώρων και της Κοιλάδας του ποταμού Κομψάτου.
Στο Πολύαρνο ζουν πια μόνον κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες ελάχιστοι κτηνοτρόφοι, ενώ τον χειμώνα συχνάζουν κυνηγοί. Στην Αστραία τα σπίτια είναι λιθόκτιστα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και στέγες από σχιστόλιθο.
Ακόμη, χαρακτηριστική είναι η λιθόκτιστη μεσαιωνική γέφυρα που ο μύθος θέλει να τη διέσχισε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Στην περιοχή υπάρχουν άφθονες πηγές νερού.
Ιδανική εποχή για να πραγματοποιήσει κανείς ανάβαση-πεζοπορία στα Θρακικά Μετέωρα είναι η Άνοιξη.
Ο ορειβάτης Κωνσταντίνος Σαραντάκος, πριν από χρόνια, και η Κομοτηναία δημοσιογράφος της εφημερίδας “Χρόνος”, Μελαχροινή Μαρτίδου, ονόμασαν την περιοχή «Μετέωρα της Θράκης».
Υπενθυμίζεται πως ο νομός Ροδόπης είναι ο πέμπτος σε σειρά νομός της Ελλάδας όσον αφορά τη φυσική δασοκάλυψη, και η οροσειρά της Ροδόπης είναι η μεγαλύτερη σε μήκος μετά την Πίνδο.

πηγές: wikipedia, huffingtonpost

επιμέλεια: inkomotini.news

φωτογραφίες: Βασίλης Παπαβασιλείου

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood