Θυμός και αγανάκτηση από τους Στρατιωτικούς για τον αποκλεισμό τους από τα 600€

Θυμός και αγανάκτηση από τους Στρατιωτικούς για τον αποκλεισμό τους από τα 600€.
pomens_logo_6

Με αφορμή την αναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για οικονομική ενίσχυση ύψους 600 ευρώ τον Δεκέμβριο για τους ενστόλους της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αλλά όχι των Ενόπλων Δυνάμεων, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για “τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση για ακόμη μία φορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων”.

Στις ανακοινώσεις τους τονίζουν μεταξύ άλλων:

Η Κυβέρνηση, με ανακοίνωση του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 5 Δεκεμβρίου 2022, αναγνωρίζοντας τον τιτάνιο αγώνα του ένστολου προσωπικού για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αποφάσισε την οικονομική τους ενίσχυση, εξαιρώντας όμως το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων!

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: “Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού. Όλο το προσωπικό θα λάβει τον Δεκέμβριο και 600 ευρώ ανά υπάλληλο”.

Όλοι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί δεν ξεχνούμε τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπου τόνιζε: “Είναι υποχρέωσή μου να προστατεύσω τη χώρα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ε.Ε. Κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τις τελευταίες μέρες αποτρέψαμε πάνω από 24.000 απόπειρες εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Θέλω να συγχαρώ Αστυνομία, Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις για το καθήκον που επιτελούν. Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν”.

Οι Στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους έχουν αξιοπρέπεια. Δεν ζητούν ελεημοσύνη. Απαιτούν απλά τον σεβασμό και την εφαρμογή των νόμων για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.

Επιπρόσθετα, δε, τα τελευταία κυρίως χρόνια, αποτελεί πάγια τακτική η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε έκτακτη κατάσταση που βιώνει η χώρα, η επιτυχημένη εμπλοκή τους ανεξαρτήτως του κόστους που θα επωμιστούν, η δημόσια αποθέωση αυτών τόσο από την Πολιτική τους ηγεσία όσο και από το σύνολο των Κυβερνητικών παραγόντων για τη δημιουργία εντυπώσεων, και τέλος η σιωπηρή και πλήρης απαξίωσή τους, η υποβάθμιση του απόηχου των υπηρεσιών που έχουν παράσχει, αλλά δυστυχώς και η στέρηση θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους.

Απόδειξη των παραπάνω η μη εφαρμογή θεσμοθετημένων διατάξεων για μια σειρά θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Στρατιωτικοί. Συγκεκριμένα:

ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΔ-ΣΑ 

Τριάμισι και πλέον χρόνια αναμένουμε την κατάθεση ενός νέου μισθολογίου που θα σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ και θα καλύπτει τις ανάγκες των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους.   

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Παρ’ ότι θεσπίστηκε το 2017 με το Ν. 4.472/2017, οι στρατιωτικοί αναμένουν ακόμα να εκδοθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών που να καθορίζει τις λεπτομέρειες χορήγησης Αποζημίωσης της Νυχτερινής Εργασίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι κανείς συνάδελφος να μην αποζημιώνεται για την νυχτερινή του απασχόληση μέχρι σήμερα,

Γιατί αυτή η επιλεκτική άρνηση να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης;   

ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις των υπηρεσιών που εκτελούνται για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών στον Έβρο από τον Ιούλιο του 2020! Οι απλήρωτες περιπολίες που εκτελούνται στο επικίνδυνο περιβάλλον της παρέβριας περιοχής και που είχαν ως αποτέλεσμα και τον πρόσφατο πολύ σοβαρό τραυματισμό και ακρωτηριασμό συναδέλφου μας, στο Διδυμότειχο του Έβρου, απαιτούν αντιμετώπιση από όλους με περισσότερο σεβασμό και σύνεση.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΣ

Η ημερήσια αποζημίωση και τα έξοδα μεταθέσεως αποτελούν άλλη μια κατάφωρη αδικία που υφίστανται οι Έλληνες στρατιωτικοί εφαρμόζοντας αναχρονιστικές διαταγές που εκδόθηκαν πριν από 30 χρόνια! Συγκεκριμένα, η ημερήσια αποζημίωση και τα έξοδα μεταθέσεως καθορίζονται στο ΠΔ 200/1993, στο οποίο αναγράφεται ρητά ότι η ημερήσια αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των 10.000 δραχμών! και έκτοτε δεν έχει αναπροσαρμοστεί, μόνο για τα στελέχη των ΕΔ-ΣΑ! 

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σχετικά με το αίτημά μας για ένταξη του υγειονομικού προσωπικού των Στρατιωτικών Νοσοκομείων (Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, βοηθών νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και όλου του παραϊατρικού προσωπικού των εργαστηρίων), στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος και του επαγγέλματος τους, στην κατηγορία των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων,  ρύθμιση την οποία απολαμβάνει το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού της Ελληνικής κοινωνίας πλην των Στρατιωτικών, η Κυβέρνηση δεν επιδεικνύει καμιά διάθεση συζήτησης επί του θέματος

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΑΚΡΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ (ΕΜΘ)

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 του νόμου 4609/2019 οι στρατιωτικοί προερχόμενοι από τους Εθελοντές Μακράς θητείας (ΕΜΘ), εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αποστρατεύονται με τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καθορίζει τα προαπαιτούμενα για την προαγωγή αυτή. Ωστόσο δεν είχε προβλεφθεί η μισθολογική προαγωγή των Εθελοντών Μακράς Θητείας στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και η είσοδός τους στην Β ́ μισθολογική κατηγορία, όπως συνέβη με άλλον θεσμό ίδιας προελεύσεως.

ΟΠΛΙΤΕΣ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Αγνοείται η χορήγηση ενός μισθολογικού κλιμακίου στην Γ΄ μισθολογική κατηγορία, μετά την παρέλευση τριών ετών στρατιωτικής υπηρεσίας, ενώ δεν τους χορηγείται το επίδομα παραμεθορίου.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

Ακόμη αναμένουν την αποζημίωση, τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που εκτελούν αποστολές, ιδιαίτερα αυτήν την πολύ δύσκολη χρονική περίοδο.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Από το 2019 δεν καταβάλλεται το θεσμοθετημένο επίδομα στους μετεωρολόγους των ΕΔ, ενώ η ΥΠΑ δεν χορηγεί το δικαιούμενο επίδομα για τους συναδέλφους μας ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, παρόλο που παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες!

ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΠΛΟΥΡΓΩΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΩΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ

Πληρώνονται με το «τεράστιο» ποσό των 30 ευρώ ενώ έχουν δικαιωθεί δικαστικά από το 2021 για την επαναφορά του στα 130 ευρώ και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση. 

Οι Στρατιωτικοί και οι οικογένειες τους έχουν αξιοπρέπεια. Δεν ζητούν ελεημοσύνη και απαιτούν απλά τον σεβασμό και την εφαρμογή των νόμων για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.

Η επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης, να αποφεύγει να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που ταλανίζουν την Ελληνίδα και τον Έλληνα στρατιωτικό δεν επιλύει τα προβλήματα, τουναντίον τα μεγεθύνει. Επιπρόσθετα η στάση αυτή είναι απαξιωτική και την προτρέπουμε να σταθεί με μεγαλύτερο σεβασμό τόσο στην εργασιακή ομάδα που ονομάζεται Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στο έργο που παράγουν καθημερινά προσπαθώντας να εμπλακούν σε τομείς εκτός αποστολής τους προκειμένου να συνδράμουν σε υπηρεσίες, που η αναποτελεσματικότητα κάποιων έχει καταστήσει τις υπηρεσίες αυτές ανίκανες να επιτύχουν την αποστολή τους.

Πεποίθησή μας είναι ότι η όποια ηθική ή και η υλική ανταμοιβή ενισχύει το αίσθημα ηθικής αναγνώρισης, αλληλεγγύης και συνοχής του στρατεύματος απέναντι στις κοινές προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και δυνητικά θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκ νέου.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού για  εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού, 600 ευρώ ανά υπάλληλο, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. 

Ωστόσο προκαλεί θυμό και αγανάκτηση το γιατί αποκλείστηκε για ακόμη μία φορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο «αποκλεισμός» αυτός θα αρθεί το γρηγορότερο, ώστε να αναγνωριστεί έμπρακτα και η συμβολή των στελεχών των Ε.Δ.

Ήρθε η ώρα να επιβραβεύσετε ως Κράτος, ηθικά και οικονομικά, την συνεχή προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς την πατρίδα αντιμετωπίζοντας τους ισότιμα με τους άλλους εργαζομένους.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood