Θετικός ο Γ. Γεωργαντάς στο αίτημα του Ιλχάν Αχμέτ για αποζημιώσεις σε καπνά, βαμβάκι, ηλίανθο, καλαμπόκι

Θετικός ο Γ. Γεωργαντάς στο αίτημα του Ιλχάν Αχμέτ για αποζημιώσεις σε καπνά, βαμβάκι, ηλίανθο, καλαμπόκι.
ΙΛΧΑΝ-ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

Στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ με θέμα την «Άμεση και καθολική αποζημίωση για καλλιεργητές καπνών, βαμβακιού, ηλίανθου και καλαμποκιού από ασθένειες που πλήττουν δραστικά τη φετινή παραγωγή στη Θράκη», απάντησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς.

Στην πρωτολογία του ο Βουλευτής Ροδόπης σημείωσε πως δυστυχώς η νεκρωτική ίωση επέστρεψε στις καπνοφυτείες της Ροδόπης, όπως συνέβη και το 2018, με τα πρώτα σημάδια να καταγράφονται πολύ έντονα σε οικισμούς όπως είναι ο Κάλχας, οι Σιδεράδες, το Λαμπρό αλλά και άλλες περιοχές με καπνοκαλλιέργεια στη Θράκη, με ολέθρια αποτελέσματα για την παραγωγή της ποικιλίας του μπασμά.

Παράλληλα επεσήμανε πως την ίδια στιγμή αυξάνονται δραματικά οι επιπτώσεις από ένα άλλο λεπιδόπτερο (πιθανόν σποντόπτερο) που παρουσιάζει πρωτοφανή έξαρση και στη Ροδόπη όπου καλλιεργούνται 250.000 στρέμματα βαμβακιού, αλλά και σε καλλιέργειες όπως είναι ο ηλίανθος και το καλαμπόκι, με τις πρώτες ενδείξεις να εντοπίζονται στις περιοχές Ίσαλου, Μεσούνης, Αμβροσίας, Παλλαδίου και Νέας Καλλίστης.

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένος και  αποζημιώνει μόνο την παραγωγή και όχι το φυτικό κεφάλαιο, ενώ και οι αεροψεκασμοί με drones απαγορεύονται, ο Ιλχάν Αχμέτ έθεσε στο Υπουργό τις ερωτήσεις:

α) Σκοπεύετε να αποζημιώσετε άμεσα και δίκαια τους καπνοκαλλιεργητές της ποικιλίας μπασμά στη Ροδόπη που πλήττονται εκ νέου, όπως συνέβη και το 2018, από τη νεκρωτική ίωση, χρησιμοποιώντας όλες τις ρεαλιστικές δυνατότητες που υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση;

β) Σε τι ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα στοχευμένης επέμβασης ψεκασμών, επίγεια και εναέρια (drones), προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια ολικής καταστροφής της παραγωγής στον νομό Ροδόπης από την επέλαση της συγκεκριμένης ασθένειας των λεπιδόπτερων;

γ) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και καθολικά οι πληγέντες παραγωγοί, δεδομένης της καθολικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους;

Θετικός ο Γ. Γεωργαντάς στο αίτημα του Ιλχάν Αχμέτ για αποζημιώσεις σε καπνά, βαμβάκι, ηλίανθο, καλαμπόκιΟ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την πλευρά του αποδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος, ενώ δεσμεύτηκε να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο ευρεία διαβούλευση για την επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και στα νέα δεδομένα.

Επιπλέον ανέφερε πως το Υπουργείο αναγνωρίζοντας τη σημασία της καπνοκαλλιέργειας για τον νομό Ροδόπης, παρακολουθεί, αξιολογεί και καταγράφει ήδη τις ζημιές που υπάρχουν στις καλλιέργειες, και όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή υπάρχει η διάθεση να στηριχτούν οι εν λόγω παραγωγοί αποτελεσματικά.  

Κατά τη δευτερολογία του ο Ιλχάν Αχμέτ τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να συμβάλλει με προτάσεις στην επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ πάντα με γνώμονα το συμφέρον των καλλιεργητών. Επιπροσθέτως ανέφερε στον Υπουργό την απώλεια εισοδήματος στον νομό Ροδόπης τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των ζημιών στις καλλιέργειες, λέγοντας πως στόχος της συζητούμενης επίκαιρης ερώτησης είναι να υπάρξει έγκαιρη ευαισθητοποίηση και πρόβλεψη για οικονομική κάλυψη στο θέμα των ζημιών σε καπνό, βάμβακι και ηλίανθο. 

Ο κ. Γεωργαντάς στη δευτερολογία του ενημέρωσε πως σε ό,τι αφορά το βαμβάκι και τον ηλίανθο και τις επιζήμιες προσβολές τους από φυλλοφάγα λεπιδόπτερα που παρατηρήθηκαν σποραδικά στην περιοχή του Νομού Ροδόπης, πραγματοποιήθηκαν ήδη εντομοκτόνοι ψεκασμοί με επιτρεπτά σκευάσματα που είχαν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του φαινομένου. Σε ό,τι αφορά τους καπνοκαλλιεργητές, δεσμεύτηκε πως η Πολιτεία, που αυτή τη στιγμή παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου, θα σταθεί δίπλα τους.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood