“Thess Intec”: Παίρνει σάρκα και οστά το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς Θεσσαλονίκης

Μπορεί να αλλάξει την οικονομική ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
thess-intec
Το καλοκαίρι του 2023 προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς Θεσσαλονίκης, “Thess Intec”, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών/Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Πρόεδρος της “Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας” Κυριάκος Λουφάκης, και ο Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης Νίκος Ευθυμιάδης.
Βάσει του σχεδίου που έχει καταρτιστεί, μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουλίου θα συσταθεί η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.ΑΝ.Ε.Π.) η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του πρωτοπόρου εγχειρήματος, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ανατεθούν δυο βασικές μελέτες, η πολεοδομική και η μελέτη λειτουργίας του Πάρκου.
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς μπορεί να αλλάξει την οικονομική ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Σε πλήρη ανάπτυξη το έργο θα απασχολεί 7.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, ενώ εντός πενταετίας η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέρχεται σε 432 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπρόσθετα, προκειμένου να προσελκύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στην τεχνολογία αιχμής, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ειδικό πλάνο ύπαρξης αυξημένων και γενναίων φορολογικών κινήτρων.
  • Θ. Καράογλου: Το ” Thess Intec” είναι για τη βόρεια Ελλάδα ό,τι το “Ελληνικό” στην Αθήνα

“Για τη βόρεια Ελλάδα το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς “Thess Intec” είναι εφάμιλλο με την επένδυση του “Ελληνικού” στην Αθήνα”, τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας: “Η ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης τέμνει τη νέα επιχειρηματικότητα και διασταυρώνεται με την έρευνα και την καινοτομία, τις οποίες υποστηρίζει το Τεχνολογικό Πάρκο. Η υλοποίηση του “Thess Intec” είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας. Θέλουμε μικρές, μεγάλες και νεοφυείς επιχειρήσεις, να τολμήσουν να ενταχθούν στο εγχείρημα, δημιουργώντας συνέργειες και προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια. Η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να αγκαλιάσει ένα αναπτυξιακό έργο εθνικής εμβέλειας, τα οφέλη του οποίου θα είναι πολλαπλάσια για την εθνική μας οικονομία. Η βόρεια Ελλάδα καθίσταται ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός, ο οποίος χάρη στην ξεχωριστή γεωστρατηγική του θέση και στο σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, έχει όλα τα εφόδια να εξελιχθεί σε χώρο υποδοχής εμβληματικών επενδύσεων“.

"Thess Intec": Παίρνει σάρκα και οστά το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς Θεσσαλονίκης

 

 

  • Κ. Λουφάκης: Μέσα από το “Thess Intec” το brain drain θα αντιστραφεί σε brain gain

Παρουσιάζοντας τον βασικό στόχο του “Thess Intec”, ο κ. Λουφάκης, εστίασε στην πολύτιμη βοήθεια που θα προσφέρει στον περιορισμό του φαινομένου του brain drain, και εξήγησε πως η ΑΖΚ είναι ο θεματοφύλακας του εγχειρήματος και ο “ιδιοκτήτης” της έκτασης των 761 στρεμμάτων όπου θα κατασκευαστεί το Τεχνολογικό Πάρκο, μετά τη μεταβίβαση από το Υπουργείο Οικονομικών. “Εάν θέλουμε να αναστρέψουμε το brain drain, θα ήταν πολύ καλύτερο και ωφελιμότερο για την ελληνική οικονομία να φέρουμε στην Ελλάδα τις επιχειρήσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα παιδιά”, επεσήμανε, και συμπλήρωσε: “Αυτή είναι η φύση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς, να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό ώστε να δημιουργήσουμε στη χώρα τεχνολογικά κέντρα και να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν το τεχνολογικό υπόβαθρο που υπάρχει, ώστε να φτιάξουν προϊόντα τα οποία να απευθύνονται στην οικονομία της γνώσης. Όραμά μας είναι το brain drain να αντιστραφεί σε brain gain”.

"Thess Intec": Παίρνει σάρκα και οστά το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς Θεσσαλονίκης

 

  • Ν. Ευθυμιάδης: Το project σχεδιάστηκε με τις καλύτερες πρακτικές παρόμοιων πάρκων που βρίσκονται στην Ευρώπη

Από την πλευρά του ο κ. Ευθυμιάδης, υπογράμμισε ότι το “Thess Intec” τοποθετεί τη χώρα μεταξύ εκείνων που παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και έκανε ειδική αναφορά στην πλήρη ωριμότητα για την υλοποίηση του project, ενώ εξειδικεύοντας τον τρόπο λειτουργίας της Ε.ΑΝ.Ε.Π., ανέφερε ότι θα πορεύεται σύμφωνα με συγκεκριμένο οργανόγραμμα, καταστατικό που βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης, και αυστηρά κριτήρια εισόδου και εξόδου των επιχειρήσεων. “Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, διότι ένα όραμα που ξεκίνησε πριν δεκαπέντε χρόνια εξελίχθηκε και βρίσκεται σε πλήρη ωριμότητα τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την υλοποίησή του, ευρισκόμενο σε ένα στάδιο που έχει την πλήρη στήριξη της Πολιτείας και της Κυβέρνησης” ανέφερε, και χαρακτήρισε “πολύτιμη” τη συνεργασία με την ΑΖΚ, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε ιδιαίτερα πρωτότυπα χαρακτηριστικά του έργου, όπως ότι είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το οποίο θα φέρει σε συνεργασία τους φορείς της Θεσσαλονίκης, και δεύτερον ότι το project σχεδιάστηκε με τις καλύτερες πρακτικές παρόμοιων πάρκων που βρίσκονται στην Ευρώπη.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood