Η αρθρίτιδα του γόνατος μπορεί επίσης να ονομαστεί οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ουσιαστικά η φθορά του χόνδρου που περιβάλλει το γόνατο, η οποία εμφανίζεται καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Μια άλλη κοινή μορφή αρθρίτιδας του γόνατος είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία οδηγεί σε πρήξιμο εντός της άρθρωσης και βλάβη στον χόνδρο. Αυτές οι μορφές αρθρίτιδας του γόνατος επηρεάζουν τις αρθρώσεις και τους χόνδρους, αλλά μπορούν επίσης να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στους γύρω συνδέσμους, τους μύες και τους τένοντες.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνά το αποτέλεσμα αυξημένης καταπόνησης της άρθρωσης λόγω βάρους ή επαναλαμβανόμενου τραυματισμού. Η αρθρίτιδα του γόνατος είναι σίγουρα πιο συχνή σε άτομα μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους. Ένας νεότερος άνθρωπος που πάσχει από αρθρίτιδα γόνατος ενδεχομένως κληρονομήσει την πάθηση – έχει όντως γενετική διάθεση ή μπορεί να είναι η επακόλουθη επίπτωση ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο – πιο συχνή στους αθλητές – ειδικά στους ποδοσφαιριστές. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι πιο συχνή σε νεότερα άτομα για αυτό το λόγο.

Υπάρχουν διάφορα προειδοποιητικά σημάδια για πιθανούς πάσχοντες από αρθρίτιδα γόνατος – αυτά μπορεί να είναι περιορισμένη κίνηση του γόνατος, τοπικό πρήξιμο ή φλεγμονή, δυσφορία και πόνος. Ο πιο βασικός δείκτης ωστόσο είναι η δυσκαμψία – όταν το γόνατο δεν έχει μετακινηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά η κίνηση δεν είναι εύκολη – αυτός είναι ένας πιθανός δείκτης αρθρίτιδας του γόνατος. Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι ένας ήχος κρότου που προέρχεται από την άρθρωση όταν εκτείνεται – αυτό μπορεί να οφείλεται σε άλλες παθήσεις του γόνατος εκτός από την αρθρίτιδα. Όποιο κι αν είναι το πιθανό σύμπτωμα, ο ασθενής χρειάζεται πάντα να υποβάλλεται σε ακτινογραφία προτού κάνει οποιαδήποτε διάγνωση ο ορθοπεδικός https://www.grigoriosavramidis.gr/ .

Υπάρχουν και πιο απλές μέθοδοι εξέτασης για την αρθρίτιδα του γόνατος. Η πιο συνηθισμένη είναι απλώς μια εξέταση αίματος – ο γιατρός θα μπορεί να δει ανεπάρκεια στα αποτελέσματα του αίματος. Η αρθροσκόπηση γόνατος https://www.grigoriosavramidis.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82 θα επιβεβαιώσει επίσης με βεβαιότητα τη διάγνωση της αρθρίτιδας του γόνατος, ωστόσο αυτό συνιστάται μόνο εάν υπάρχει πρόθεση να διορθωθεί η αρθρίτιδα του γόνατος.

Εδώ είναι οι 4 κύριες θεραπείες για την αρθρίτιδα του γόνατος:

  • Άσκηση – Έχει αποδειχθεί ότι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που προκαλούν αρθρίτιδα στο γόνατο είναι το υπερβολικό βάρος. Εάν ο πάσχων μπορεί να ξεκινήσει ένα ήπιο πρόγραμμα άσκησης σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χαλαρώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του γόνατος.
  • Φυσικοθεραπεία – Υπάρχουν σετ ασκήσεων που μπορεί να συστήσει ένας γιατρός ή  φυσιοθεραπευτής. Αυτές οι ασκήσεις ωφελούν την αρθρίτιδα του γόνατος εστιάζοντας την κινητικότητα σε ορισμένα σημεία του γόνατος όπου εμφανίζεται η ακαμψία, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
  • Φάρμακα – Συχνά στους πάσχοντες από αρθρίτιδα χορηγούνται βασικά παυσίπονα όπως η ασπιρίνη και ακεταμινοφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Χειρουργική επέμβαση – Η χειρουργική επέμβαση στην αρθρίτιδα του γόνατος πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και να αξιολογηθεί από τον γιατρό σας προτού την ακολουθήσει ως θεραπευτική επιλογή. Ορισμένοι παράγοντες, όπως η υγεία, η ηλικία και το βάρος πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν αποφασίσετε ότι η χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη μέθοδος. Συνήθως όλες οι άλλες μέθοδοι θεραπείας της αρθρίτιδας του γόνατος εξαντλούνται προτού εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.

Η αρθρίτιδα του γόνατος, όπως οι περισσότερες μορφές αρθρίτιδας, μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν και τα συμπτώματα να ελεγχθούν. Είναι σημαντικό να γίνει η διάγνωση όσο το δυνατόν νωρίτερα, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες θεραπείας της αρθρίτιδας του γόνατος.