Τις τελευταίες ημέρες διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ανάρτηση η οποία περιέχει σωρεία ισχυρισμών σχετικά με το ότι το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan ανήκει στην εταιρεία Glaxo, στην οποία ανήκει η εταιρεία Pfizer που παράγει ένα από τα εμβόλια COVID-19.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί που περιέχονται στην ανάρτηση είναι ψευδείς και η θεωρία που επιχειρούν να συνθέσουν καταρρίπτεται. Ούτε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan ούτε η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανήκουν στη Glaxo.

Διαβάστε αναλυτικά την ιστορία της ανάρτησης, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, στα Ellinikahoaxes.gr.

547f67b8 prototypeΑπό την έρευνα των Ellinikahoaxes.gr προκύπτει, ανάμεσα σε άλλα, ότι το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan (Wuhan Institute of Virology) δεν ανήκει στην εταιρεία Glaxo, αλλά στην κινεζική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, διαβάζουμε:

«Μελετώντας την επίσημη ιστοσελίδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan και άλλες δημοσιεύσεις εντοπίζουμε ότι προέκυψε από την συνεργασία της Κίνας και της Γαλλίας και πως καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει συμμετοχή στην ίδρυση του ή σταθερή συνεργασία με αυτό.

Οι δύο εταιρείες (GlaxoSmithKline και Pfizer) έχουν παρουσία στην πόλη Wuhan, κάτι το οποίο είναι λογικό καθώς η πόλη σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2018 έχει 11.8 εκατομμύρια κατοίκους. Επιπλέον, η επαρχία του Hubei στην οποία ανήκει η Wuhan διαθέτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό πανεπιστήμιων και άρα εξειδικευμένου προσωπικού. Αυτό, δίνει στην περιοχή ένα πλεονέκτημα ως προς την επιλογή της για τη δημιουργία εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα διαβάζουμε σε άρθρο του 2009 ότι η εταιρεία Pfizer είχε ξεκινήσει την κατασκευή εγκαταστάσεων για έρευνα και ανάπτυξη R&D (Research and Develpment) στη Wuhan. Επίσης βλέπουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας GlaxoSmithKline πως δραστηριοποιείται στην Κίνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Όμως καμία από τις παραπάνω εταιρείες δεν συνδέεται με το “κινέζικο βιολογικό εργαστήριο“. Έτσι, ο βασικός ισχυρισμός δεν ευσταθεί».

Επίσης, τα Ellinikahoaxes.gr διαπιστώνουν ότι η εταιρεία Pfizer δεν ανήκει στην εταιρεία Glaxo, αφού: «Η πρώτη είναι μία αμερικάνικη πολυεθνική ενώ η δεύτερη, της οποίας η πλήρης ονομασία είναι GlaxoSmithKline, είναι μια βρετανική πολυεθνική. Πρόκειται για δύο ανταγωνίστριες εταιρείες που λειτουργούν στον ίδιο τομέα όμως δεν είναι η ίδια εταιρεία.

Διαβάζοντας την ιστορία της Pfizer, δεν υπάρχει αναφορά στην εταιρεία GlaxoSmithKline ως κύριο μέτοχο. Το παραπάνω επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που εντοπίζουμε σε σχετικούς ιστότοπους σε κανέναν εκ των οποίων δεν εντοπίζεται το όνομα της GlaxoSmithKline ανάμεσα στους μεγαλύτερους μετόχους της.

Επιπλέον, σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Pfizer είναι $201.16 δισεκατομμύρια ενώ της GlaxoSmithKline $93.17 δισεκατομμύρια. Έτσι, θεωρείται οξύμωρο η πρώτη να ανήκει στη δεύτερη».

Μπορείτε να βρείτε όλη την έρευνα των Ellinikahoaxes.gr με τις αντίστοιχες παραπομπές πηγών ΕΔΩ.

Τα συμπεράσματα πάντως της έρευνας είναι ότι οι βασικοί ισχυρισμοί του κειμένου ειναι ψευδείς.

1. Η εταιρεία GlaxoSmithKline ΔΕΝ δεν είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας Pfizer
2. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan ΔΕΝ ανήκει ούτε στην GlaxoSmithKline ούτε στην Pfizer, αλλά στην κυβέρνηση της Κίνας.
3. Η εταιρεία BlackRock ΔΕΝ συνδέται με τον επιχειρηματία George Soros.

Με κανέναν τρόπο δεν συνάγεται το συμπέρασμα πως όλες οι εταιρείες που αναφέρονται στο κείμενο έχουν ενορχηστρώσει ένα σχέδιο που ξεκινάει με την κατασκευή του ιού και ολοκληρώνεται με τη δημιουργία του εμβολίου.