Ο Κομοτηναίος, ποντιακής καταγωγής, Θεόδωρος Κωφίδης, είναι ο Διευθυντής του τμήματος Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργικής στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης όπου εκτελούνται 2.800 επεμβάσεις ετησίως.

Με λαμπρές σπουδές Ιατρικής – με υποτροφία αριστείας της Γερμανίας στο ιδιαίτερης ακαδημαϊκής παράδοσης Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου – ειδίκευση στο Hannover Medical School, και πρακτική στο University of Stanford στην Καλιφόρνια, έχει ακόμη εκπαιδευτεί σε κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως Rochester NYTexas HeartHustonAnnover Medical School, Stanford CAHPA

Είναι μέλος των American Heart AssociationInternational Society of Heartand Lung TransplantationEuropean Society of Cardiothoracic Surgery, AATS νοτιοανατολικής Ασίας. 

Είναι πρόεδρος του I.R.I.S. (Πρωτοβουλία για την Έρευνα και την Καινοτομία στη Χειρουργική), και έχει εισάγει διάφορες νέες τεχνολογίες σχετικά με την ελάχιστη επεμβατότητα χειρουργικής.

Έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία και διακρίσεις, και έχει να επιδείξει διδακτικό έργο σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο όπως και στην Αμερικανική Ιατρική Ένωση, το FDA, το Ινστιτούτο Έρευνας BillGates κ.ά.

Ως ακαδημαϊκός δάσκαλος καρδιοχειρουργικής προσφέρει την τεχνογνωσία του σε γιατρούς και ασθενείς παγκόσμια.

Τα τελευταία δέκα χρόνια στη Σιγκαπούρη έχει καθιερώσει το πρωτοποριακό και προηγμένο πρόγραμμα Minimally Invasive Heart Surgery και έχει δημιουργήσει το σύγχρονο ερευνητικό εργαστήριο και Καρδιοχειρουργικό Κέντρο / Simulation Center (Κέντρο Εκπαίδευσης & Προσομοίωσης στην Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργική που θεωρείται πρότυπο διεθνώς, με το όνομα ΑΘΗΝΑΙΟΝ), διαχειριζόμενος εκατομμύρια δολάρια κρατικής επιχορήγησης για την έρευνα της ομάδας του και έχοντας προσελκύσει τη συνεργασία μεγάλων σχετικών εταιρειών όπως οι MedronicJohnson & JohnsonAbbotLivanovaetc, κ.ά. Ταυτόχρονα διδάσκει ως Καθηγητής, Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική και Καρδιοχειρουργική Ελάχιστης Επεμβατότητας, διευρύνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και όραμα του στην Ευρώπη και στην Αυστραλία.

“Στη Σιγκαπούρη υπάρχει υψηλού επιπέδου ιατρικό δυναμικό”, υπογραμμίζει, και συμπληρώνει: “Το “Μόντε Κάρλο” της Ασίας αποτελεί πολυεθνική, πολυθρησκευτική κοινωνία, σε υψηλό οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, και με εξαιρετική επένδυση στην έρευνα. Παρ’ ότι ο άπω-ασιατικός πολιτισμός με ενδιέφερε πάντοτε – δίχως όμως να με γοητεύει για να είμαι ειλικρινής – στον χώρο που κινούμαι η νοοτροπία έχει δυτικοποιηθεί· θα λέγαμε παγκοσμιοποιηθεί. Ωστόσο στο προσωπικό επιστημονικό πεδίο, η τάξη και η οργάνωση της γερμανικής επιστημονικής κοινότητας είναι το μοντέλο που ακολούθησα στον τρόπο σκέψης και πράξης μου”.

Εφευρέτης νέου τύπου καρδιακής βαλβίδας

Ο επιφανής Έλληνας επιστήμονας είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρίας KardiaPteLtD με σκοπό την ανάπτυξη μιας νέας καρδιακής βαλβίδας και της ελάχιστης επεμβατικής τεχνολογίας στην καρδιοχειρουργική. Αφοσιωμένος αξιοπρόσεκτα στη φιλόδοξη καριέρα του ως κλινικός καρδιοχειρουργός και ερευνητής, με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στοχευμένη πρωτοποριακή αντίληψη, έχει σχεδιάσει μια νέου τύπου βαλβίδα, διαφορετική από τις υπάρχουσες στην αγορά, που όπως επισημαίνει: “Η πρότυπη αυτή βαλβίδα είναι τελείως διαφορετικά σχεδιασμένη, παρόμοια με την υγιή ανθρώπινη βαλβίδα, και έχει καταφέρει ανώτερα αποτελέσματα στα ζωικά πειράματα εν συγκρίσει με τις καλύτερες της αγοράς.

Προσβλέπουμε σε μακροβιότερους και ικανότερους ασθενείς, με λιγότερα φάρμακα, καλύτερη ανάρρωση της καρδιάς. Όσον αφορά την παραγωγή της, είναι η πρώτη βαλβίδα στην ιστορία που δεν την παίρνουμε από το ράφι όπως οι βιομηχανικές, και ταιριάζει καλύτερα στον ασθενή. Συλλέγουμε τα προεγχειρητικά στοιχεία του ασθενούς, και με ειδικούς αλγόριθμους (πατέντες μου), ετοιμάζουμε τη βαλβίδα που ταιριάζει στον συγκεκριμένο ασθενή. Κόβουμε λοιπόν και ράβουμε τη βαλβίδα στα μέτρα – και τη λειτουργία – της καρδιάς του συγκεκριμένου ασθενούς. Παράγουμε τη βαλβίδα του Γιώργου, του Γιάννη, του Μήτσου, του Θοδωρή… Την πακετάρουμε αποστειρωμένα και τη στέλνουμε στον χειρουργό τους σε δύο μόνο μέρες! Το σλόγκαν μας λοιπόν: Βάλε τη δική σου βαλβίδα! Αυτή που ταιριάζει στη δική σου καρδιά. Πρόκειται για ένα τελείως νέο και καινοτομικό Marketing Concept”.

Τον περασμένο Οκτώβριο στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε στη FDA παρουσίαση της έρευνάς του – που είναι σε πειραματικό στάδιο – για τη νέα αυτή εξατομικευμένη βαλβίδα. Ενώ λίγες μέρες μετά, ο ίδιος βρέθηκε στο Λονδίνο για να παραδώσει στις εκδόσεις Taylor  &  Francisτο,  draft  του βιβλίου του για τη “Μικροεπεμβατική και Υβριδική Καρδιοχειρουργική”.

  • Αναδράμοντας στη σταδιοδρομία του, δε λησμονεί τους γεννήτορές του:

“Δεν θα παραλείψω ποτέ να αναφέρομαι στις θυσίες των γονιών μου για να με στηρίξουν οικονομικά στις σπουδές μου, όπως και στο ότι το πρώτο μου PC το ’93 όταν έκανα τη διατριβή μου, ήταν το δώρο της αείμνηστης γιαγιάς μου από τη σύνταξη του παππού μου Θόδωρου – η αδιαπραγμάτευτη αγάπη της ήταν η ισχυρότερη σταθερά μου”.

  • Ενθυμούμενος, δε, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τον ανταγωνισμό για τον επιστημονικό νεωτερισμό του, ανασύρει τις διηγήσεις των γονιών του:

“Έχοντας ξεπεράσει αντίξοες συνθήκες, με πλούτιζαν με άθλους, μύθους και φαντασία. Έτσι, η δική μου φαντασία, παρ’ ότι δρω με ρεαλιστικά μέσα, υπερβαίνει και τη φιλοδοξία μου. Χρειάστηκε πολλές φορές να επιβιώσω σε σκληρά ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, αλλά δεν υποχώρησα, αντιμετώπισα ακόμη και τον χλευασμό ή την υποβάθμιση που μπορεί ένας Έλληνας να υποστεί σε ελίτ καρδιοχειρουργική κλινική της Γερμανίας. Αυτές οι ζυμώσεις με ενδυνάμωσαν όμως, με έκαναν να επιτύχω περισσότερα. Με έμαθαν να προσδιορίζω τις συντεταγμένες μου και να ασχολούμαι με τη λύση του προβλήματος, παρά με τη συνειδητοποίησή του. Οι αρχές μου συνοψίζονται στο “καθαρή καρδιά και πνεύμα σταθερό”, στον σεβασμό των δικαιωμάτων του άλλου, και τη φιλοκαρδία».

  • Ερωτώμενος για τα ελαττώματά του, απαντά:

Είμαι ανυπόμονος άνθρωπος, και ως Πόντιος έχω το στοιχείο της υπερβολής. Επίσης με έλκει το αδύναμο, μου δημιουργεί αισθήματα προστασίας και ολοκλήρωσης”.

Ερωτηθείς για το πως πρέπει κατά τη γνώμη του να βιώνεται η αναγνώριση, απαντά λακωνικά και με νόημα: Με μέτρο και αξιοπρέπεια”.

  • Απαντώντας στο ερώτημα για το πως ορίζει ο ίδιος το επιστημονικό ήθος, αναπτύσσει την προσωπική του φιλοσοφία:

Συνέπεια και εφαρμογή βασικών ανθρωποκεντρικών αρχών, με εστίαση στο πρωτογενές όφελος του ασθενούς, η/και τη βελτίωση των συνθηκών ύπαρξης και διαβίωσης του ανθρώπου. Το φιλοσοφικό και νομικό περιεχόμενο και η οριοθέτηση του «επιστημονικού» ήθους μπορεί να μεταβάλλονται στο διάβα των αιώνων, όμως ο σεβασμός των βασικών ανθρωπιστικών αξιών, όπως η ειρηνική συμβίωση, η παιδεία, η υγεία, η δίκαιη κατανομή αγαθών, και ο αυτοπροσδιορισμός του ανθρώπου, οφείλουν να είναι στο επίκεντρο της προσέγγισής μας. Η αλήθεια, η διαφάνεια, η συγκριτική επαλήθευση και η πειραματική πιστοποίηση ενός οποιουδήποτε επιστημονικού εγχειρήματος, αποτελούν αδιαμφισβήτητες αρχές επιστημονικού ήθους.  Ο χειρότερος ιός που απειλεί το επιστημονικό ήθος, είναι – διαχρονικά – το αθέμιτο κέρδος, ο μαγνητισμός του χρήματος”.

Τι χαρακτηρίζει έναν άριστο καρδιοχειρουργό, κατά τον ίδιο; Ένας καρδιοχειρουργός ξέρει ΠΩΣ να χειρουργεί. Ένας έμπειρος Καρδιοχειρουργός, ξέρει ΠΟΤΕ να χειρουργεί. Ένας άριστος Καρδιοχειρουργός ξέρει ΠΟΤΕ να…μη χειρουργεί. Η λεπτή ισορροπία μεταξύ φιλοδοξίας, ανάγκης και αυτοσυγκράτησης, σε συνδυασμό με τη σπουδή και εφαρμογή διεθνών προδιαγραφών, καθορίζουν τη σοφία στη πράξη του άριστου καρδιοχειρουργού”.

  • Σχετικά με την έννοια της Ελληνικότητας, σημειώνει:

Ο καθείς οφείλει να γνωρίσει το «Γιατί» στη ζωή του, και όχι απλά το τι και το πως. Ομοίως και η κοινωνία και η χώρα μας. Η Ελληνικότητα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ορθολογικά και να μην αφομοιωθεί από την Ελληνικούρα. Οι ασπάλαθοι, το Ιχώρ, οι ενίοτε δοξασίες μας, πρέπει να αντισταθμίζονται με ήθος και όραμα και αποστολή. Η Ελλάδα και το DNA της, αν θέλετε, η Ελληνικότητα, προσδιορίζονται από χίλια-μύρια στοιχεία και εξίσου πληθωρικές θεωρίες. Η Ελληνικότητά μας, πιστεύω, χρήζει επαναπροσδιορισμού με θεμέλιο την παιδεία και τον άνθρωπο”. 

  • Όσο για το τι θα έκανε ο ίδιος για την πατρίδα του την Ελλάδα;

Περισσότερα από ότι έκανε αυτή για μένα. Θα πρόσφερα τις γνώσεις και την εμπειρία μου για τη σωστή εφαρμογή του τρίπτυχου Κλινικής πρωτοπορίας – Υβριδικής  Καρδιοχειρουργικής εκπαίδευσης – Έρευνας, προς ανάδειξη του τομέα αυτού στη χώρα μας. Πρώτιστα όμως θα έδινα έμφαση στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας και θέασης στην Ιατρική (αμφιτεροβαρώς με την πολιτεία), διότι «Culture eats Strategy for breakfast everyday”. Η κουλτούρα είναι το παν, όχι η στρατηγική”.

  • Τέλος, όταν ερωτάται για το πως σκέφτετε την Ελλάδα, στο “γύρισμα της σελίδας”, απαντά:

Ως μια χώρα που δικαιώνει την ετυμολογία του ονόματος της: Ελ-λας, άρα «οι εκ του φωτός», η φωτοδότης. Η φιλόδοξη όμως αυτή θέαση δεν συνάδει με την ελληνική πραγματικότητα ούτε με ορισμένες σταθερές της σημερινής ελληνικότητας. Η προκοπή μας θα περάσει από εξελικτικά στάδια, πλην όμως η ομαδική κατανόηση του «γιατί» μας, του στόχου μας, πρέπει να αποσαφηνιστεί και να διαπνεύσει την παιδεία του τόπου. Ελπίζω η μετάλλαξή μας να γίνει συνειδητά και εθελοντικά, καλοσχεδιασμένη, και όχι ως απότοκος ενός επόμενου, τραγικού κοσμοϊστορικού γεγονότος – ελπίζω με γνώση”.

Ζει στη Σιγκαπούρη με τη σύζυγό του Περσεφόνη και την κόρη τους Δανάη

H ασπρόμαυρη φωτογραφία έξω από το χειρουργείο, που δημοσιεύθηκε πριν από μια δεκαετία σε παρουσίασή του ως καινοτόμου ερευνητή καρδιοχειρουργού, έγινε η αφορμή μιας καθοριστικής συνάντησης που έδωσε νόημα στην προσωπική του ζωή και οδήγησε μετέπειτα στη δημιουργία οικογένειας. Το κάπως ιδιαίτερο στην ιστορία, σημειώνεται στο γεγονός ότι τον Θεόδωρο Κωφίδη, η Περσεφόνη τον αναζήτησε ενώ προηγουμένως είχε διαβάσει την συνέντευξη του· αλλά και ο ίδιος επεδίωξε να τη γνωρίσει, διότι εκείνη είχε το όνομα της γιαγιάς του.

πηγή: huffingtonpost.gr

επιμέλεια: inkomotini.news