Θεοδωρικάκος: «Απροσπέλαστα τα σύνορα στον Έβρο – Η ΕΛ.ΑΣ. αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση»

Ο Υπουργός σημείωσε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα αναλάβουν υπηρεσία 250 ακόμη συνοριοφύλακες και θα γίνει η προκήρυξη για την κάλυψη 150 ακόμη θέσεων στις περιοχές Ροδόπης και Καβάλας.
13012023komotini (1)

«Η ενίσχυση της ασφάλειας αποτελεί προϋπόθεση για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ευημερία των πολιτών», επισήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στην παρέμβασή του, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή.

Ειδικά για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η ενίσχυση της ασφάλειας αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να αναδειχθεί η περιοχή σε ενεργειακό κόμβο.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμπλήρωσε ότι με βάση αυτήν την προτεραιότητα, η κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες: Την ασφάλεια των συνόρων και την  αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης  και την ασφάλεια των πολιτών και των υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα. Και πρόσθεσε ότι τα σύνορά μας στον Έβρο είναι απροσπέλαστα επισημαίνοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση.

Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση του Σχεδίου «Ακρίτας» με την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, υπενθυμίζοντας ότι χθες υπεγράφη η πρόσκληση για την κατασκευή ακόμη 35 χλμ του φράχτη από την περιοχή Ψαθάδες έως την Κωρνοφωλιά, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα αναλάβουν υπηρεσία 250 ακόμη συνοριοφύλακες και θα γίνει η προκήρυξη για την κάλυψη 150 ακόμη θέσεων στις περιοχές Ροδόπης και Καβάλας.

Κατά την άφιξή του στην Κομοτηνή, ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, ο οποίος τον ευχαρίστησε για το διαρκές και έντονο ενδιαφέρον του για τη Θράκη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση εγγυάται την ανάπτυξη της Θράκης και τα σύνορα της χώρας και ανακοίνωσε ότι εντός του 2023 θα ιδρυθεί Γραφείο κατά της ενδοοικογενειακής βίας στην Κομοτηνή, καθώς σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία έχει τα περισσότερα περιστατικά σε σχέση με τους λοιπούς νομούς της Περιφέρειας.

Στην παρέμβασή του στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε τα εξής:

«Είναι η πολλοστή επίσκεψη μου στη Θράκη, κυρίως λόγω του φράχτη στον Έβρο. Αυτή τη φορά είναι ξεχωριστή χαρά και τιμή να μετέχω στο κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, που κάνει έναν δημιουργικό απολογισμό έργου και 3,5 χρόνια μέσα σε τεράστιες δυσκολίες ταυτόχρονα καταθέτει ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως πολύ σωστά είπε ο αγαπητός συνάδελφος και φίλος Τάκης Σκέρτσος, η ασφάλεια αποτελεί πρώτιστη κυβερνητική προτεραιότητα, είναι προϋπόθεση για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ευημερία των πολιτών, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή. Και σε ό,τι αφορά την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για να μπορέσει η περιοχή να αναδειχθεί σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, όπως ήδη εξελίσσεται και σε μία περιφέρεια που εγγυάται τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των πολιτών με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Δύο είναι οι προτεραιότητές μας. Η ασφάλεια των συνόρων και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η ασφάλεια των πολιτών και των υποδομών σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η ασφάλεια της χώρας ξεκίνα από τα σύνορα εδώ στον Έβρο, τα οποία αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Εδώ τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, η Ελλάδα αντιμετώπισε με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο, ασύμμετρες απειλές, όπως εκδηλώθηκαν στην πλέον οξεία τους μορφή τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, με τις γνωστές κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις και δράσεις του Πρωθυπουργού και του συνόλου του κρατικού μηχανισμού και μέσα σε αυτόν σε πολύ μεγάλο βαθμό την κινητοποίηση και δράση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δυστυχώς όμως, η εργαλειοποίηση αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων δεν σταμάτησε τότε. Αξιοποιούνται από την γειτονική Τουρκία με ενεργό και διαρκή τρόπο, μέσω συγκεκριμένων κυκλωμάτων. Γι αυτό τώρα, το νέο χρόνο έρχομαι να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι το 2022 η παρουσία και οι περιπολίες των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας θα αυξηθούν. Σε πολλές περιπτώσεις τα μεικτά περίπολα με τον ελληνικό στρατό απέτρεψαν στον Έβρο την παράνομη είσοδο στη χώρα 260.000 παράνομων μεταναστών, ενώ η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε 1.491 διακινητές παράνομων μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα και τους έχει οδηγήσει στην ελληνική δικαιοσύνη.

Εφαρμόζουμε το σχέδιο «Ακρίτας» και με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ προχωράμε στην επέκταση του φράχτη, του τεχνητού εμποδίου, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, αναβαθμίζουμε τα συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης, ενισχύουμε το προσωπικό με νέους συνοριοφύλακες.

Όπως γνωρίζετε τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση 12 χιλιομέτρων προϋφιστάμενου φράχτη και κατασκευάστηκε μετά τον Μάρτιο του 2020 νέο τμήμα 25,5 χιλιομέτρων. Άρα σήμερα υπάρχει συνολικά 37 χιλιόμετρα φράχτης στις περιοχές Καστανιές, Πόρου-Τσιρόζι, Πέταλο και Μαυράγκαθο. Το έργο τότε ήταν ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ και ήδη χθες υπεγράφη η προκήρυξη και η πρόσκληση στις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, που είχαν κατασκευάσει το έργο και την προηγούμενη φορά, για να γίνουν τα επόμενα 35 χιλιόμετρα προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, στον κεντρικό Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή Ψαθάδες του Διδυμοτείχου έως Κορνοφωλιά Σουφλίου.

Ταυτοχρόνως, τον Φεβρουάριο αναλαμβάνουν υπηρεσία 250 νέοι συνοριοφύλακες και προχωράμε όπως είχαμε δεσμευτεί άμεσα στην προκήρυξη ακόμη 150 θέσεων συνοριοφυλάκων για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τις δύο περιοχές που έχουν μείνει δηλαδή τη Ροδόπη και την Καβάλα, για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν.

Σημειώνεται ότι, από το 2019 έως το 2022, στη θητεία της παρούσας Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 750 προσλήψεις συνοριοφυλάκων ενώ μετατέθηκαν 171 αστυνομικοί για να ενισχυθούν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Ταυτόχρονα, διατέθηκαν 15 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης των συνόρων, 35 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την ενίσχυση της εθνικής ικανότητας έλεγχου των εξωτερικών συνόρων και επίκειται τους επόμενους μήνες η ολοκλήρωση της παραλαβής και 9 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για την προμήθεια του συστήματος ψηφιακών επικοινωνιών για να καλυφθούν οι ανάγκες Περιφερειακής Ενότητας Έβρου αλλά και του  Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου. Όλα αυτά καθιστούν τα σύνορα της πατρίδας εδώ στον Έβρο απροσπέλαστα. Ταυτόχρονα ενισχύσαμε τους  Ακρίτες μας με 191 νέα  οχήματα στην Ορεστιάδα  και 184 στην Αλεξανδρούπολη, ενώ κατανεμήθηκαν σε όλη την  περιφέρεια της Θράκης άλλα 487 οχήματα

Επιτρέψτε μου κύριες και κύριοι να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ακρίτες μας πολίτες του Έβρου, στους αστυνομικούς μας και στους στρατιώτες μας, που φυλάττουν τα σύνορα της πατρίδας μας. Απευθύνω και ένα κάλεσμα: Να πάψουν κάποιοι να συκοφαντούν αυτά τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για το έργο τους και να σέβονται και να εκτιμούν όλοι την σπουδαία υπηρεσία τους στο τομέα της ασφάλειας.

Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι κάνουμε συστηματικές προσπάθειες τόσο εμείς όσο και το Υπουργείο Μεταναστευτική Πολιτικής να διεθνοποιήσουμε τις προσπάθειες και τη δράση μας για την σωστή διαχείριση αυτού το προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα, το Σάββατο  θα επισκεφτούμε το φράχτη με όλους του Βουλευτές Κρατών Μελών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για να έχουν προσωπική αντίληψη πως συνεχίζεται το πρόβλημα και ποια είναι οι δράσεις μας και έχουμε αναπτύξει στενότερη συνεργασία με τις αρχές της Βουλγαρίας ώστε τα κυκλώματα των σύγχρονων δουλεμπόρων  να μην βρίσκουν δίοδο από την Ελλάδα στην γειτονική χώρα.

Σε ότι αφορά το δεύτερο πεδίο, αυτό  της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της ασφάλειας των πολιτών τα δεδομένα στην Γενική Διεύθυνση της  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δείχνουν ότι το 2022 σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2019 έχουμε μείωση κατά 25% της παραβατικότητας  που αφορά την μέση οικογένεια μειωθήκαν κατά 25% οι κλοπές και διαρρήξεις.  Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς 3.650 στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν σε 34 Αστυνομικά τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας της περιοχής. Έχουν ενισχυθεί και οι υποδομές ολοκληρώθηκαν -συντήρηση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, του ΑΤ Τυχερού, καθώς και η ανακαίνιση ανακατασκευή του ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας. Επίσης, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή κτιρίου στέγασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, έργο προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ μέσω ΣΔΙΤ.  Ευχαριστούμε θερμά για την εκπληκτική συνεργασία με του Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών».

Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έγκριση δαπάνης ύψους 4.500.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ξάνθης, Ροδόπης, Ορεστιάδας μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» και επίσης 2.000.000 ευρώ για την μελέτη επισκευής αναβάθμισης των κτιρίων στο Διδυμότειχο.

Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το σκοπευτήριο. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλει στην καθοριστική βελτίωση της εκπαίδευσης των αξιωματικών μας.

Θέλω επίσης να σημειώσω κύριε Πρόεδρε, ότι δυστυχώς και σε αυτή τη Περιφέρεια, υπάρχει έξαρση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας. Υπάρχει περίπου υπερδιπλασιασμός των περιστατικών από ότι ίσχυε από την εποχή προ του κορωνοϊού. Γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει εδώ στην Κομοτηνή, καθώς εδώ τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα μέσα το 2023 να δημιουργηθεί Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας ενταγμένο στα πρόσθετα 18 Τμήματα που θα δημιουργήσει η ΕΛ.ΑΣ.

Τέλος κυρίες και κύριοι, αναμένουμε σημαντική βελτίωση της δράσης της Αστυνομίας καθώς είναι πλέον σε πορεία πλήρους εφαρμογής, 3 κρίσιμες μεταρρυθμίσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα. Η ψηφιακή επίδοση των δικογράφων έχει ψηφιστεί από την Κυβέρνησή μας και αναμένουμε σε πολύ λίγες ημέρες απ’ το Υπουργείο Δικαιοσύνης την ολοκλήρωση των διαδικασιών για να τεθεί σε εφαρμογή.

Την εφαρμογή εντός διετίας, μεταρρύθμιση η οποία γίνεται από κοινού από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης ώστε οι κρατούμενοι  να μπορούν να καταθέτουν μέσω τηλεδιασκέψεων να απελευθερώνουμε δυνάμεις  που σήμερα είναι εγκλωβισμένες στην μεταγωγή κατηγορουμένων και μαρτύρων και ασφαλώς στην μεταρρύθμιση για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης και την μετατροπή της Σχολής Αξιωματικών σε Ανώτατη Σχολής στα πρότυπα της Σχολής Ευελπίδων της ανώτατης Σχολής των παραγωγικών, ανώτατη παραγωγική σχολή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας

Κυρίες και Κύριοι σας ευχαριστώ»

«Ό,τι και να δοκιμάσουν στον Έβρο τα σύνορά μας είναι αδιαπέραστα»

  • Απόφαση εθνικής ευθύνης η κατασκευή του φράχτη σε όλο τον Έβρο
  • Υψηλού εθνικού συμβολισμού η απόφαση του Πρωθυπουργού να είναι υποψήφιος στον Έβρο

Εξάλλου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Αντ1 «Στούντιο με θέα». «Στον Έβρο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Τα σύνορά μας στον Έβρο με την Τουρκία, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, είναι αδιαπέραστα, είναι απροσπέλαστα» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στην Φαίη Μαυραγάνη τονίζοντας παράλληλα ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο αποτελεί απόφαση εθνικής ευθύνης.     

Ο Υπουργός χαρακτήρισε υψηλού εθνικού συμβολισμού την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος στον Έβρο.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

Θωρακισμένα τα σύνορά μας στον Έβρο- 400 μετανάστες επιχειρούν καθημερινά να περάσουν παράνομα στην χώρα μας

Στον Έβρο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Τα σύνορά μας με την Τουρκία, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιαπέραστα, είναι απροσπέλαστα. Αυτό το έζησαν όλοι όταν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει με τον πλέον βάναυσο και προκλητικό τρόπο τους παράνομους μετανάστες. Δυστυχισμένους ανθρώπους που βρίσκονταν στο έδαφός της. Πήρε την απάντηση που της έπρεπε. Καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία δίνει έναν πολύ σκληρό αγώνα για να αποτρέψει την είσοδο παρανόμων μεταναστών. Φτάνει να σας πω ότι μόνο τις δέκα τέσσερις πρώτες ημέρες αυτής της χρονιάς, του 2023, η Ελληνική Αστυνομία εκεί έχει συλλάβει 24 διακινητές. Κάθε μέρα αυτή την εποχή επιχειρούν να περάσουν 300-400, ακόμη και τώρα με κακές καιρικές συνθήκες.

Άνοιξε ο δρόμος για την επέκταση του φράκτη

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να κλείσει με τον φράχτη όλο το μήκος του ποταμού Έβρου. Πρακτικά  άλλα 140 χιλιόμετρα. Υπάρχουν ήδη 37,5 χιλιόμετρα φράχτη και στο πρώτο στάδιο θα κατασκευαστούν 35 χιλιόμετρα στο κεντρικό τμήμα του ποταμού Έβρου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ,  καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό από εθνικούς πόρους. Διεκδικούμε από την Ευρώπη οικονομική στήριξη  για το υπόλοιπο κομμάτι, γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρωστάει ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα, στο ελληνικό κράτος, στον ελληνικό λαό, στην Ελληνική Αστυνομία και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων. Γιατί αν εκεί υπάρξει χαλάρωση στη φύλαξη και περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, τότε το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάποια διάθεση να χρηματοδοτήσουν αυτό το έργο. Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος από αυτόν. Φυσικά υπάρχουν και ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης των συνόρων, τα οποία διαρκώς αναβαθμίζονται αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι ο φράχτης είναι το πλέον πρακτικό και αποτελεσματικό μέτρο».

400 νέοι συνοριοφύλακες

Στη φύλαξη των συνόρων θα προστεθούν 400 συνοριοφύλακες, 250 από τους οποίους θα ξεκινήσουν να εργάζονται στην περιοχή μέσα στο μήνα Φεβρουάριο. Για τους υπόλοιπους 150 η προκήρυξη θα γίνει σε πάρα πολύ γρήγορα χρονικό διάστημα και αφορούν περισσότερο τον ορεινό όγκο της Ροδόπης και θα κατανεμηθούν κυρίως στη Ροδόπη και δευτερευόντως στην Καβάλα σε δύο περιοχές που δεν έχουν καλυφθεί έως τώρα με τις μέχρι τώρα προσλήψεις.

Υψηλού συμβολισμού η υποψηφιότητα Μητσοτάκη στον Έβρο

Υψηλού εθνικού συμβολισμού η απόφαση του Πρωθυπουργού να είναι υποψήφιος στον Έβρο. Είναι εξαιρετικά σημαντική και συμβολική και απεικονίζει την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε τα σύνορα μας σε κάθε περίπτωση.

«Πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιστορία μας»

Η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη. Απόλυτη διασφάλιση της τάξης, της ηρεμίας, της γαλήνης, για αυτονόητους λόγους αλλά και για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, καθώς αυτό οφείλει να κάνει κανείς για κάθε άνθρωπο όταν φεύγει από τη ζωή. Πρέπει να υπάρχει πάντοτε ο σεβασμός στην τελετή, τη νεκρώσιμη ακολουθία, πόσο μάλλον που ο εκλιπών τέως Βασιλιάς έχει υπάρξει αρχηγός του ελληνικού Κράτους, συνταγματικά αρχηγός του ελληνικού κράτους, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν ολυμπιονίκης. Γνωρίζετε ότι είμαι ένας άνθρωπος που δεν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί από την αντιπολίτευση ως φιλοβασιλικός, γιατί κοιτάξτε πρέπει σε αυτή τη χώρα να συμφιλιωθούμε με την ιστορία μας, όλοι. Πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιστορία μας. Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα, από το 74 και μετά απολαμβάνει ένα δημοκρατικό πολίτευμα, σταθερό και ισχυρό, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προχωράμε μπροστά. Όμως, το γεγονός ότι κατά οριστικό τρόπο έχει κριθεί το δημοψήφισμα δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε την ιστορία και τους θεσμικούς ρόλους των ανθρώπων και να τιμάμε αυτούς τους ρόλους, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχουμε αποφασίσει οριστικά ότι το πολίτευμα μας είναι Δημοκρατία και όχι Βασιλεία.

Τα μέτρα ασφαλείας

Η Ελληνική Αστυνομία έχει πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα. Επικεφαλής των μέτρων είναι ο Υπαρχηγός της αστυνομίας, προκειμένου όλα να γίνουν όπως πρέπει την αυριανή ημέρα.

Θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις από την πλευρά της Αστυνομίας μέσα στη σημερινή ημέρα για να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας ποια είναι ακριβώς τα μέτρα ασφαλείας και να ρυθμίσει ο καθένας τη ζωή του την αυριανή ημέρα και τις υποχρεώσεις του. Πάνω από χίλιοι αστυνομικοί και είναι όλα τα μέτρα που παίρνονται σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου.

Τηρήθηκε η δέσμευση για τις εκλογές

Για την κοινωνία ένα πράγμα νομίζω έχει ουσία. Ότι τηρήθηκε η δέσμευση, αυτό που κανένας δεν πίστευε όταν ξεκινούσε την πορεία της αυτή η Κυβέρνηση, αν θέλετε στο μεσοδιάστημα που δοκιμάστηκε η χώρα από πολύ μεγάλες κρίσεις, οι οποίες ήταν εισαγόμενες απ’ το εξωτερικό, πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, κανείς δεν πίστευε ότι θα φτάσει στο τέλος. Ο Πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος πάμε στο τέλος ουσιαστικά γιατί τώρα είτε οι εκλογές γίνουν Απρίλιο, είτε γίνουν Μάιο έχουμε φτάσει στο τέλος της θητείας. Ιούνιος είναι ένας δύσκολος μήνας, έτσι κι αλλιώς γιατί είναι οι εξετάσεις των παιδιών και παραδοσιακά στη χώρα αυτό αποφεύγεται. Άρα, έχει ολοκληρώσει ουσιαστικά την τετραετία της η Κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει, να συγκρίνει και να αποφασίσει με ποιον θα προχωρήσει την επόμενη τετραετία. Και όταν ο λαός αποφασίζει οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις. Κατά τη γνώμη μου προϋπόθεση για τη σταθερότητα της χώρας είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν νομίζω ότι είναι ώρα για πειράματα, άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί μια παράταξη ενότητας και προοπτικής για όλους τους Έλληνες, αποτελεί την παράταξη του μέτρου και της λογικής και συσπειρώνει ανθρώπους και δυνάμεις. 

Οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να ψηφίζουν απ’ τον τόπο στον οποίο βρίσκονται

Το Σύνταγμά μας προβλέπει ότι οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να ψηφίζουν απ’ τον τόπο στον οποίο βρίσκονται. Προβλέπει όμως, ότι ο εφαρμοστικός νόμος για το πώς θα γίνει αυτό, απαιτεί 200 ψήφους. Μισό αιώνα δεν είχαν βρεθεί 200 ψήφοι. Άρα για να μην ξανασυμβεί το ίδιο έπρεπε να περιγράψουμε ένα συμβιβασμό με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης τον οποίο και κάναμε προκειμένου για να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού με κάποιες προϋποθέσεις. Υπάρχει όμως, μια κατηγορία Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι δεν έχουν καμία προϋπόθεση, παρά να κάνουν μόνο μια ψηφιακή αίτηση. Είναι όλα τα νέα παιδιά μέχρι 30 ετών που σπουδάζουν οπουδήποτε στη γη ή εργάζονται οπουδήποτε στη γη. Πρέπει απλά να κάνουν μία ψηφιακή αίτηση. Αυτός ο τόπος χρειάζεται τη νέα γενιά. Τα ελληνόπουλα που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης οριστικά εγκαταλείψουν την πατρίδα είναι ένα κακό μήνυμα για το μέλλον μας και ένας τρόπος να ακατάληπτο το δεσμό με την πατρίδα είναι να ενημερωθούν ότι η πατρίδα τους δίνει τη δυνατότητα να ψηφίσουν χωρίς δυσκολία, χωρίς προϋποθέσεις στον τόπο στον οποίο βρίσκονται. Να μην έχετε καμία αμφιβολία πάντως ότι έχουν παρθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

600 Ειδικοί Φρουροί- αστυνομικοί αναλαμβάνουν υπηρεσία στο Λεκανοπέδιο

Από τις 20 Ιανουαρίου στο σύνολο των αστυνομικών τμημάτων του λεκανοπεδίου θα προστεθούν 600 Ειδικοί Φρουροί της Ελληνικής Αστυνομίας. Πυκνώνουμε πάρα πολύ την αστυνομική παρουσία στο κέντρο της Αθήνας, τις δυτικές συνοικίες και γενικά περιοχές όπου υπάρχουν παραβατικές ζώνες. Ενισχύουμε την αστυνόμευση σε ολόκληρη την Αττική και στις περιοχές του νότιου τομέα, ιδίως σε περιοχές με μεγαλύτερες ανάγκες. Η κατανομή γίνεται με κριτήριο που υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, που υπάρχουν τα μεγαλύτερα κενά προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται πολύ περισσότερο ασφαλείς.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood