Θέμα γα τον φυλακισμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη έθεσε ο Ευρ. Στυλιανίδης στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι συζητήθηκε η Έκθεση για την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Αλβανία.
20240306_133910

Την Έκθεση εισηγήθηκαν, οι Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ionuț Marian Stroe από τη Ρουμανία και Asim Mollazada από το Αζερμπαϊτζάν. 

Από την αλβανική πλευρά τοποθετήθηκε η Βουλευτής του κόμματος του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, Blerina Gjylameti.

O Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης παρενέβη και αφού συνεχάρη τον εισηγητή για την έρευνα που έκανε, έθεσε το παρακάτω ζήτημα ζητώντας απάντηση από την αλβανική πλευρά αλλά και τον σχολιασμό του εισηγητή: 

«Συγχαρητήρια στον συνάδελφο Ionuț Marian Stroe για την έκθεση. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τις προσπάθειες της γειτονικής Αλβανίας για αλλαγές εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ωστόσο ένα σοβαρό θέμα παραμένει ανοιχτό, και είναι η φυλάκιση του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Χειμάρρας και διακεκριμένου μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, κ. Φρέντι Μπελέρη. Φυλακίστηκε αμέσως μετά την εκλογή του πριν προλάβει να αναλάβει καθήκοντα. Η δίκη του αναβλήθηκε συστηματικά και μέχρι τώρα δεν του επέτρεψαν να αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου παρ’ ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον νόμο. Πώς τοποθετείται η αλβανική πλευρά και ο εισηγητής σε αυτό το θέμα που ευαισθητοποιεί, όχι μόνο την ελληνική μειονότητα αλλά και το σύνολο της ευρωπαϊκής κοινωνίας;» 

Η εκπρόσωπος της αλβανικής πλευράς υποστήριξε ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στην ανεξάρτητη αλβανική Δικαιοσύνη, η οποία σε κάθε περίπτωση τις προηγούμενες μέρες καταδίκασε τον μειονοτικό Δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη σε διετή φυλάκιση.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ρώτησε την Αλβανίδα Βουλευτή: «Αφού σέβεστε τις αποφάσεις της αλβανικής Δικαιοσύνης, όπως ισχυρίζεστε, γιατί τότε δεν επιτρέπετε στον νέο Δήμαρχο να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα, διατηρώντας παράλληλα τόσο καιρό τον προκάτοχό του που έχασε τις εκλογές και σύμφωνα με απόφαση της αλβανικής Δικαιοσύνης έπρεπε να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από τη νέα εκλογική πλειοψηφία;».

Ο Εισηγητής σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, τόνισε ότι η Έκθεση ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα Μπελέρη. Δεν θέλησε να μπει στην ουσία της δικαστικής αξιολόγησης. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το θέμα της ανάληψης καθηκόντων είναι διαφορετικό και παραμένει. Ως εκ τούτου η Έκθεση θέτει ως προϋπόθεση στην Αλβανία τη βελτίωση των αποφάσεων για τα θέματα μειονότητας. Αν δεν συμμορφωθεί μέχρι την τελική απόφαση, όλα όσα προβλέπονται στην Έκθεση θα τελούν υπό την αίρεση της Επιτροπής Παρακολούθησης (monitoring) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood