Το πρωτότυπο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα βιωματικής θεατρικής παιδείας «Η Μνήμη του Μέλλοντος», θα υλοποιήσει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στα δημοτικά σχολεία της πόλης.

Δύο παιδιά ηλικίας 12 ετών έρχονται από το μέλλον και ζητούν να μάθουν περισσότερα για το παρόν των μαθητών και μαθητριών, και ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνουν για αυτούς στο μέλλον. Μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες αναστοχάζονται τη ζωή τους και τη δράση τους, και σκέφτονται ποια είναι οι ευθύνη τους για το μέλλον το δικό τους, του περιβάλλοντος και όλης της ανθρωπότητας.

Η δράση σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιωματικής μάθησης, τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και την εμπειρία της εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διαθέτει η ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία αποτελείται από Καθηγητές, πτυχιούχους, και φοιτητές των Τμημάτων του.

Το πρόγραμμα επιχειρεί να απαντήσει σε ουσιαστικά ερωτήματα των παιδιών:
– Ποιοι είμαστε και ποιος και τι μας καθορίζει από το παρελθόν και το παρόν;
– Ποια είναι η ευθύνη μας για όσα συμβαίνουν στον κόσμο;
– Ποιο είναι το μέλλον μου;
– Γιατί να ενδιαφερόμαστε για το άγνωστο μέλλον;
– Μπορούμε να αλλάξουμε κάτι στον κόσμο σήμερα;
– Μπορούμε να κάνουμε θυσίες στο παρόν για να βελτιώσουμε το μέλλον;

Τα βασικά θέματα του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι το αποτύπωμα που αφήνει ο καθένας και καθεμία από μας και η επίδρασή του για το παρόν και το μέλλον όλης της ανθρωπότητας, η προσωπική και συλλογική ευθύνη που έχουμε για εμάς και όλον τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν στον κόσμο και όσα πρόκειται να συμβούν, οι θυσίες που καλούμαστε να κάνουμε στο παρόν για να έχει η ανθρωπότητα ένα καλύτερο μέλλον, η συνέχεια του χρόνου στην ανθρώπινη ιστορία (παρελθόν, παρόν και μέλλον), και η συνύπαρξη μύθου, λόγου και ιστορίας στην ανθρώπινη πραγματικότητα.

Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να σκεφτούν και να αναστοχαστούν το θέμα της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης κάθε ανθρώπου για τον κόσμο που κληροδοτούμε στο μέλλον, και τι μπορούμε να θυσιάσουμε για να είναι το μέλλον καλύτερο.

Πληροφορίες του προγράμματος

Η εκπαιδευτική-θεατροπαιδαγωγική δράση έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ, πρωτ.Φ2.1/157338/Δ7/21-10-2018), μετά από γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Αριθμός μαθητών: έως 35 (δύο τμήματα).

Διάρκεια: δύο επισκέψεις των δύο διδακτικών ωρών στη διάρκεια υλοποίησης της δράσης.

Υλοποίηση: Παιδαγωγική Ομάδα τμήματος Θεολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Ιδέατρο».

Σχεδιασμός: Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, Ηρώ Ποταμούση, Σόνια Μολογούση, Νατάσα Σφενδυλάκη.

Υλοποίηση: Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, Ηρώ Ποταμούση, Χαρά Χατζηνικολαϊδη, Λευτέρης Φουστέρης.

Βοηθοί Παραγωγής: Δανάη Χατζηαποστόλου, Γιάννης Προμπονάς.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2019.