Θα ξαναδώσουμε κάποτε τα χέρια;

Του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, Αλέξανδρου Τσαπέκου.
ΤΣΑΠΕΚΟΣ 2
  • του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, Αλέξανδρου Τσαπέκου.
Όταν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης τη διετία 2017-2018 παρουσίασε την καμπάνια για την ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, με 35 ομιλίες στους 6.500 μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού μας, αναφερόμενοι στις λοιμώξεις και στις ιώσεις, μεταξύ των πολλών φωτογραφιών που προβάλαμε ήταν και αυτή που σήμερα δημοσιεύω: Δυο χέρια γεμάτα μικρόβια και ιούς.

Θα ξαναδώσουμε κάποτε τα χέρια;

Και αφού εξηγούσαμε στους μαθητές ότι επάνω μας είμαστε γεμάτοι με τέτοιους μικροοργανισμούς, με τους περισσότερους των οποίων συνυπάρχουμε ειρηνικά αλλά μερικούς θα πρέπει να τους προσέχουμε ιδιαίτερα (και ειδικά οι άνθρωποι με αδύναμο το ανοσοποιητικό τους), στη συνέχεια τους ρωτάγαμε: -Μήπως δεν πρέπει να δίνουμε τα χέρια; και μας απαντούσαν όλοι: -Όχι, να τα δίνουμε! -Αλλά; τους ξαναρωτάγαμε. Και όλοι, μα όλοι, συμφωνούσαμε: -Πριν φάμε ή αγγίξουμε το στόμα ή τη μύτη ή τα μάτια μας, πρέπει πρώτα να τα πλύνουμε καλά με σαπούνι! Αυτά λέγαμε τότε .
Σήμερα, δύο χρόνια μετά, έχοντας να κάνουμε με έναν καινούργιο ιό για τον οποίο δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο αλλά και συγκεκριμένη φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία, αναγκαστήκαμε να μη δίνουμε τα χέρια μας και τις αγκαλιές μας λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς του, και βέβαια και εξ αιτίας της αδυναμίας των Συστημάτων Υγείας να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα και μαζικά μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας που θα χρειάζονταν περίθαλψη και νοσηλεία.
Σημειωτέον, ότι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 1.600.000 άνθρωποι από μεταδοτικά νοσήματα! Για πολλά, δε, από αυτά, υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμβόλια και φάρμακα! Αυτός ο μεγάλος αριθμός θανάτων κάθε χρόνο συντηρείται κυρίως από τη δική μας, ιδιωτική ή και δημόσια, ανευθυνότητα στους κανόνες υγιεινής!
Παραμένει, λοιπόν, το ερώτημα: -Θα δώσουμε κάποτε τα χέρια; Κατά την προσωπική μου γνώμη, παραμένει η ίδια απάντηση, αλλά και το ίδιο…αλλά! -Ναι, θα τα δώσουμε, αλλά…θα πρέπει επίσης να τηρούμε πιστά τους κανόνες προσωπικής και δημόσιας υγιεινής! Πολίτες και Πολιτεία. Με την εκπαίδευση, την ενημέρωση, την πρόληψη. Εκεί είναι το κλειδί της μείωσης ή και του μηδενισμού της μετάδοσης αυτών των νοσημάτων. Νέους και άγνωστους ιούς μπορεί να ξαναδούμε και πάλι μπροστά μας. Οι κανόνες υγιεινής και η ενεργός πρόληψη θα είναι το πάγιο ανάχωμά μας σε κάθε περίπτωση.
Η κοινωνία μας, συνυπολογίζοντας τις ανθρώπινες και τις οικονομικές προεκτάσεις του προβλήματος, οφείλει να βρει και πάλι τον βηματισμό της ώστε σύντομα να έρθουμε και πάλι ο ένας κοντά στον άλλον.
Νομίζω ότι μπορούμε να το επιτύχουμε!
Υ.Γ. Στόχος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, όπως και το είχε εξάλλου αναγγείλει, είναι να επαναλάβει από το 2021, και με την είσοδο νέων μαθητών, πάλι τις ομιλίες στα σχολεία του Νομού.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood