Το Υπουργείο Εσωτερικών/Τομέας Μακεδονίας και Θράκης στηρίζει εμπράκτως κάθε πρωτοβουλία που αναδεικνύει τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της βόρειας Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12 το μεσημέρι, ο Υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου συγκαλεί σύσκεψη στο Διοικητήριο με θέμα “Δημιουργία ειδικού ταξιδιωτικού portal γύρω από τον άξονα της Via Egnatia και της Εγνατίας Οδού”.

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ2Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι Περιφερειάρχες, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, και Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, καθώς και ο Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ταξιδιωτικού portal, καθώς και άλλων ψηφιακών εφαρμογών, μέσω των οποίων οι ταξιδιώτες θα αποκτούν πρόσβαση με το πάτημα ενός κουμπιού σε χρηστικές πληροφορίες για το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα των περιοχών κατά μήκος της Εγνατίας Οδού και της Via Egnatia, όπως επίσης και για τα σημεία ενδιαφέροντος κάθε περιοχής που επισκέπτονται.

Ο άξονας της αρχαίας Via Egnatia και της σύγχρονης Εγνατίας Οδού, είναι πλούσιος σε φυσικά, πολιτιστικά, πνευματικά και αρχιτεκτονικά αποθέματα, αποτελώντας το σημαντικότερο σταυροδρόμι στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας. Ενώνει τέσσερις μεγάλες ιστορικές περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας (Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο) και δύο πελάγη (Αιγαίο, Ιόνιο), ενώ συμβάλλει στη γνωριμία και την ανακάλυψη μοναδικών οικοσυστημάτων, βιοτόπων και σπουδαίων τοπικών μνημειακών χώρων.