Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του COVID-19 (κορωνοϊού) και την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών, κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Δεδομένου ότι η Κίνα δεν έχει μέχρι στιγμής παράσχει δεδομένα για τα κρούσματα του COVID-19 στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, μολονότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει επανειλημμένως εκκλήσεις για διαρκή κοινή χρήση δεδομένων, και ενώ την ίδια ώρα έχουν αναπτυχθεί επιτυχώς μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν παγκόσμια δεδομένα για να υπολογίσουν τις ιδιότητες του COVID-19 σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί θεραπεία κατά του ιού, η Ασημακοπούλου ερωτά:

  • Πρώτον: αν έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών-μελών και των τρίτων χωρών όπως η Κίνα, σχετικά με τις υπερβολικά προστατευτικές ρυθμίσεις για την προστασία των δεδομένων που υπονομεύουν την παροχή κρίσιμων πληροφοριών προς τους ειδικούς του τομέα της υγείας.
  • Δεύτερον: πώς σχεδιάζει η Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει τις δικές της δυνατότητες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι τα συστήματα ανίχνευσης.
  • Τρίτον: πώς αντιμετωπίζει η Ε.Ε. τις ψευδείς πληροφορίες και την παραπληροφόρηση σχετικά με τον COVID-19.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Ασημακοπούλου:

Στις 9 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) δήλωσε ότι «ο ιός έχει εντοπιστεί σε τόσες πολλές χώρες, ώστε η  απειλή μιας πανδημίας είναι πολύ πιθανή». Παρ’ όλες τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Π.Ο.Y. για διαρκή κοινή χρήση δεδομένων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή του COVID-19, η Κίνα δεν έχει μέχρι στιγμής παράσχει δεδομένα για τα κρούσματα του COVID-19 στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Εν τω μεταξύ, μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν αναπτυχθεί επιτυχώς, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν παγκόσμια δεδομένα για να υπολογίσουν τις ιδιότητες του COVID-19 σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί θεραπεία κατά του ιού. Εν όψει των παραπάνω: 1. Τι συζητήσεις έχουν γίνει μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών-μελών καθώς και των τρίτων χωρών, όπως η Κίνα, σχετικά με τις υπερβολικά προστατευτικές ρυθμίσεις για την προστασία των δεδομένων, που υπονομεύουν την παροχή κρίσιμων πληροφοριών προς τους ειδικούς του τομέα της υγείας; 2. Πώς σχεδιάζει η Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει τις δικές της δυνατότητες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι τα συστήματα ανίχνευσης, που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις για τη διακοπή της εξάπλωσης του COVID-19 ή την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών; 3. Πώς αντιμετωπίζει η Ε.Ε. τις ψευδείς πληροφορίες και την παραπληροφόρηση σχετικά με τον COVID-19, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να τροφοδοτούν τον παγκόσμιο πανικό;”.