Τετάρτη 1/3 συζητείται στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση Χαρίτου για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Ο Βουλευτής της Ροδόπης καλεί τον Υπουργό Υγείας να δώσει πειστικές εξηγήσεις στην τοπική κοινωνία "για ένα έργο που δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώνοντας ένα διαχρονικό αίτημα της περιοχής, αλλά αδυνατεί να το υλοποιήσει η σημερινή της ΝΔ".
ΧΑΡΙΤΟΥ-ΠΛΕΥΡΗΣ

Αύριο Τετάρτη 1 Μαρτίου, νωρίς το πρωί, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η Επίκαιρη Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου για την ακύρωση του διαγωνισμού κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής “Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου”, στην οποία καλείται να απαντήσει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

“Η πρόσφατη ανακοίνωση του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος” ότι απέβη άκαρπος ο διαγωνισμός κατασκευής των Νοσοκομείων Κομοτηνής, Σπάρτης και Θεσσαλονίκης, λόγω της υψηλής οικονομικής προσφοράς που κατατέθηκε από τις κατασκευαστικές εταιρείες, εκθέτει όχι μόνο τα κατασκευαστικά συμφέροντα αλλά πρωτίστως την κυβέρνηση που υποβαθμίζει το όλο θέμα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της στην αρνητική αυτή εξέλιξη. Μια κυβέρνηση που για το μόνο που ενδιαφέρθηκε ήταν να μεταβάλλει τον χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ”, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτου, καλώντας τον κ. Πλεύρη να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει για να διασφαλιστεί η υλοποίηση της Σύμβασης του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος” με το Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή (και) του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης

“Με τον Ν. 4564/2018 ΦΕΚ 170/21.09.2018 κυρώθηκε από τη Βουλή η σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Ελληνικού Δημοσίου για την κατασκευή  τριών Νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Κομοτηνής έως το 2024. Είχε προηγηθεί στις 20 Ιουνίου 2018 η επίσημη ανακοίνωση της κατασκευής των τριών Νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, στη συνάντηση που είχε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο.

Σε ανακοίνωση του στις 16.02.2023 το ΙΣΝ έκανε γνωστό ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών Νοσοκομείων απέβη άκαρπος λόγω της υψηλής οικονομικής προσφοράς που κατατέθηκε από τις κατασκευαστικές εταιρείες. Η απόφαση του Ιδρύματος ότι η εξέλιξη αυτή καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση της κατασκευής των εν λόγω Νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, έχει δημιουργήσει βαθύτατα αισθήματα απογοήτευσης στους πολίτες της Ροδόπης οι οποίοι βλέπουν ένα αίτημα και όραμα δεκαετιών να κινδυνεύει να μείνει ανεκπλήρωτο.

Η συμβολή της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν οι αλλαγές και οι καθυστερήσεις με τις τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης, αφού οι Ν.4667/20.2.2020 και Ν.  4812/30.6.2021 επέφεραν την αλλαγή του χαρακτήρα του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής σε ΝΠΙΔ από ΝΠΔΔ, καθώς και την παράταση  του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου. Ενώ μετά την απόφαση του ΙΣΝ στις 16.02.2023 η σιωπή από την πλευρά σας και η υποβάθμιση του ζητήματος προκαλεί σοβαρότατα ερωτήματα για το ρόλο σας στην αρνητική αυτή εξέλιξη. Η δήλωση μάλιστα της αν. υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή ως προς τον στόχο της δημιουργίας του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στους πολίτες της Ροδόπης.

Σας ερωτώ κ.υπουργέ:

Τι πρωτοβουλίες θα λάβετε για να διασφαλιστεί η υλοποίηση της σύμβασης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή και του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής;

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood