Πιστοποίηση εργαστηρίου αναφοράς κορωνοϊού, απέκτησε και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από το υπουργείο Υγείας, εξέλιξη που σημαίνει οτι πλέον μπορεί να διενεργεί το λοιμωξιολογικό τεστ σε “ύποπτα” κρούσματα.

Η διαδικασία έκδοσης αποτελέσματος διαρκεί το πολύ πέντε ώρες.

Επισκεπτόμενος το νοσοκομείο ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: “Είδα από κοντά πώς εφαρμόζονται στην πράξη οι κανόνες και τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού, και κυρίως των πολιτών. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και θέλω να ευχαριστήσω τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ευάγγελο Ρούφο, τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρη Τσαλικάκη, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το προσωπικό, για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν. Θέλω να επαναλάβω ότι οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι να επιδείξουμε ατομική και συλλογική ευθύνη. Να προσέξουμε τους εαυτούς μας, να προσέξουμε τις οικογένειές μας, κυρίως να προσέξουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από αυτή την κρίση της Δημόσιας Υγείας. Και βέβαια, θέλω να τονίσω ότι ο νομός Έβρου, αυτή η ακριτική περιοχή, έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία για εμάς. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο βρίσκομαι σήμερα εδώ. Καταλαβαίνουμε ότι ο Έβρος αντιμετωπίζει δύο κρίσεις μαζί. Όλη η Ελλάδα το αναγνωρίζει, συμπάσχει και στηρίζει”.

Ανάλογη δυνατότητα αναμένεται να αποκτήσει – πιθανώς σήμερα – και το νοσοκομείο Καβάλας.

Τα εργαστήρια αναφοράς της ΑΜ-Θ θα προστεθούν στα επτά που ήδη υπάρχουν, στο Ινστιτούτο Παστέρ, στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια του ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ, και στα νοσοκομεία Αττικόν, Ηρακλείου, Ρίου και Λάρισας.