Αλλαγές που αποσκοπούν στην αποκομματικοποίηση των πανεπιστημίων, επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του dikaiologitika.gr.

Όπως επισημαίνεται, το νομοσχέδιο, που καταρτίζεται σε σύμπλευση με τα πανεπιστήμια και κάτω από την στενή παρακολούθηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να εναρμονίσει τα ελληνικά πανεπιστήμια τόσο με τα ευρωπαϊκά όσο και με τα αμερικάνικα.

Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις προβλέπουν την αλλαγή του συστήματος των μελών των διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές θα εκλέγουν τους εκπροσώπους τους μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο και όχι μέσα από ψηφοδέλτια φοιτητικών παρατάξεων. Η ρύθμιση αυτή φέρνει στην ουσία το τέλος των σημερινών παρατάξεων, όπως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η ΠΑΣΠ και ΠΚΣ κ.λπ. από τα πανεπιστήμια.

«Είναι βέβαιο πως η συγκεκριμένη απόφαση θα φέρει αντιδράσεις μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων ενώ άγνωστο παραμένει αν θα προβούν σε καταλήψεις πανεπιστημίων», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα του dikaiologitika.gr.

Επίσης, προαναγγέλλει αλλαγές και στο σύστημα εκλογής των πρυτανικών αρχών, όπως επίσης την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάλπης στις πρυτανικές εκλογές.