Νέα ελληνοτουρκική αντιπαράθεση προκάλεσαν δηλώσεις του Βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, στον τουρκικό, φιλοερντογανικό τηλεοπτικό σταθμό A-Haber όπου έκανε λόγο για απειλές εναντίον του και στοχοποίησή του στα ΜΜΕ, σημειώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας».

Σύμφωνα με τη “Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης” (sic), ο Ζεϊμπέκ απειλήθηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής στο τοπικό κανάλι της Ξάνθης “Next TV” με σκοπό “να μετατραπεί σε πράξη η ρητορική περιθωριοποίησης και στόχευσης (από την Ελλάδα) που συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια”.

“Η Τουρκία κάλεσε τις αρχές στην Ελλάδα να ερευνήσουν μια απειλή θανάτου εναντίον ενός Έλληνα Βουλευτή που είναι επίσης μέλος της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας της χώρας”, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu”, αποκαλώντας μάλιστα τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, “ελληνικής καταγωγής Τούρκο βουλευτή”.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να υποστηρίξει τον μουσουλμάνο Βουλευτή αναφέροντας: «Αναμένουμε οι ελληνικές αρχές να διερευνήσουνε αυτό το σοβαρό συμβάν και να τιμωρήσουν τους αυτουργούς. Είμαστε στο πλευρό της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης, που δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία παρά όλες τις απειλές και τις πιέσεις».

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως «η Τουρκία για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις όπως η Συνθήκη της Λωζάνης, σε αντίθεση με την Τουρκία. Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μιλώντας στο Open έκανε λόγο για τεράστιο ατόπημα από πλευράς του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε, «το να μιλά η τουρκική πλευρά για δικαιώματα μειονοτήτων με τον τρόπο που έχει μεταχειριστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις αντίστοιχες μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο και σε άλλες περιοχές, νομίζω ότι συνιστά ευθεία πρόκληση στην κοινή λογική. Μόνον έτσι μπορεί να εκληφθεί. Δεύτερον, δεν έχει την ανάγκη καμίας ξένης υπηρεσίας, κανενός ξένου Υπουργείου, οποιοσδήποτε πολίτης ζει στη χώρα, για προστασία φυσική ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν οι ελληνικές αρχές, υπάρχουν οι κανόνες. Τρίτον, είναι νομίζω οφθαλμοφανές το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε. Αυτοπροσδιόρισε τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τον εαυτό του. Μιλάμε για τεράστιο ατόπημα που δημιουργεί μια σειρά από θέματα. Νομίζω ότι επιβάλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση αποδοκιμάζοντας. Είναι σοβαρότατα ζητήματα αυτά. Δεν νοείται στην Ελλάδα να απειλείται κανείς. Και υπάρχουν όργανα και υπηρεσίες να μεριμνήσουν για αυτό το πράγμα. Αλλά είναι αδιανόητο Έλληνες βουλευτές ανεξαρτήτως θρησκεύματος να χρησιμοποιούν τέτοιους χαρακτηρισμούς, να πυροδοτούν εντάσεις, να χαρακτηρίζουν ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, τουρκικό. Είναι αδιανόητο». Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε και τα «άλλα τέτοια ατυχή περιστατικά στο παρελθόν και από βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής. Ανασκεύασε, έγινε η κίνηση που έπρεπε να γίνει, καλοδεχούμενη. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη αντίδραση και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι συμπεριφορές που είναι μη ανεκτές. Θεωρώ ότι πρέπει να ανασκευάσει (σ.σ. ο Ζεϊμπέκ) και από εκεί και πέρα αν επιμείνει στους χαρακτηρισμούς του γεννάται μείζον θέμα για τη συμμετοχή του στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντίδραση του κ. Τσίπρα».

Στο μεταξύ πάντως ο δημοσιογράφος του καναλιού της Ξάνθης ανασκεύασε τις δηλώσεις του εναντίον του Ζεϊμπέκ.

  • Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε:

“Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μία, μουσουλμανική μειονότητα, στην Ελλάδα. Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, πομακικής και ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Παράλληλα, είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή και ο δημοσιογράφος να μη σχολιάζει όπως έγινε πρόσφατα σε εκπομπή τοπικού καναλιού. Καταλαβαίνω πάντως ότι ο δημοσιογράφος ανασκεύασε. Έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη, σοβαρή παρατήρηση, για το θέμα της μειονότητας, στον κ. Ζεϊμπέκ, αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα. Η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής”.

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ είχε προκαλέσει και το καλοκαίρι, όταν βρέθηκε δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και νυν πρόεδρο του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek), Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν είχε επισκεφθεί την Ξάνθη και είχε δηλώσει: “Στην Ξάνθη – περιοχή των απογόνων του Πορθητή – αγκαλιάσαμε με τα αδέρφια μας. Επισκεφτήκαμε τον Δήμο Μύκης, την Τουρκική Ένωση Ξάνθης και τη Μουφτεία μας. Εξαλείψαμε τη νοσταλγία με επίσκεψη στον Εχίνο που διατηρεί αναλλοίωτα τα έθιμα και τις παραδόσεις μας”.

Τελεσίγραφο ΣΥΡΙΖΑ στον Ζεϊμπέκ - Κατρούγκαλος: "Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μία, μουσουλμανική μειονότητα, στην Ελλάδα"