“Αθλητισμός & Πολιτισμός: Ένας διάλογος για την ανάπτυξη των προορισμών”, ήταν το θέμα του φετινού συνεδρίου Αθλητικού Τουρισμού, Χορού και Αναψυχής (ΑΤοΧΑ) που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Αθλητικός Τουρισμός, Οργάνωση Δρώμενων, Χορός», της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ, δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΠΕΔ με το ΤΕΦΑΑ και το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ με σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής σε θέματα που άπτονται του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Στο πλαίσιο συνεδρίου έλαβαν χώρα δύο στρογγυλές τράπεζες για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας.
- Στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Η αθλητική και πολιτιστική ανάπτυξη μέσω της οργάνωσης γεγονότων και της αξιοποίησης των δημοτικών αθλητικών υποδομών στην ΑΜ-Θ” | Συντονιστές: Γεωργία Υφαντίδου, Επίκουρος Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ – Ε.Υ. Project, και Ουρανία Ματσούκα, Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ | Εισηγητές: Γεώργιος Κώστα, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ / Παναγιώτα Μπαλάσκα, Ph.D., Μεταδιδάκτωρ ΑΠΘ, Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Αθλητικών Χώρων Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου / Γεώργιος Γκανάτσιος, MSc, Διευθυντής Παιδείας & Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου / Κίμων Λεχούδης, Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Συντονισμού και Καθημερινότητας Δήμου Κομοτηνής / Θεόδωρος Μπατζάκας, Γενικός Διευθυντής i-magic, SCMS (Smart City Management System).
Όπως επισημάνθηκε: Η καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνει τη δυνατότητα να προσδιοριστούν οι ελλείψεις και οι αδυναμίες τους και μπορούν να προγραμματιστούν οι αλλαγές που θα συμβάλλουν στην αθλητική ανάπτυξη των Δήμων προς όφελος της κοινωνίας. Προτεραιότητα πρέπει να αποτελούν η συντήρηση, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός τους. Ο στόχος της αθλητικής ανάπτυξης είναι η ελεγχόμενη αλλαγή η οποία οδηγεί στη βελτίωση της αποδοτικότητας. Γνωρίζοντας τις δυνατότητές τους όσον αφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι Δήμοι θα μπορούν να διεκδικούν και να υλοποιούν προγράμματα άθλησης για όλους, να εντάσσονται στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση των χώρων άθλησης, να διεκδικούν τη συμμετοχή τους στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ για την περαιτέρω ανάπτυξη των αθλητικών εγκαταστάσεων και την εξοικονόμηση ενέργειας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αλλά και να λαμβάνουν την ειδική άδεια που χορηγεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενισχύοντας παράλληλα την άθληση και τον τουρισμό. Μέσω της ανάπτυξης του αθλητισμού με την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι Δήμοι της ΑΜ-Θ θα συμβάλουν και στη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών, καθώς η δυνατότητα στην άθληση αποτελεί ένα προνόμιο για όλους μακριά από διακρίσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς, δίνοντας χώρο τόσο στα άτομα με αναπηρίες όσο και στις ειδικές πληθυσμιακές κατηγορίες. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνουν περισσότερο φιλικές προς τους χρήστες με έμφαση στα αναπτυξιακά προγράμματα των νέων, ενώ θα παρέχονται περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης στα αθλητικά σωματεία.
Το έργο είχε ως παραδοτέα, τον τελικό πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας για Δημοτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις (για ανοιχτές-κλειστές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια), την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων, τις προτάσεις μοντέλων διοίκησης αθλητικών οργανισμών για τους Δήμους της ΑΜ-Θ, τις προτάσεις πιθανών συνεργασιών των Δήμων με λοιπούς φορείς, τις προτάσεις ανάπτυξης ασφαλών αθλητικών γεγονότων, και ένα εγχειρίδιο ελέγχου διεξαγωγής ασφαλών γεγονότων.
Για την επιτυχή εφαρμογή της αθλητικής ανάπτυξης ακολούθησε η διαδικασία εκπαίδευσης των στελεχών του αθλητισμού της ΑΜ-Θ.
- Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα “Ο Αθλητισμός και ο πολιτισμός για την ανάπτυξη των δράσεων των συλλόγων και των προορισμών. Περίπτωση μελέτης η ΑΜ-Θ” | Συντονιστές: Δημήτριος Γουλιμάρης, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, και Γεώργιος Κώστα, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ | Εισηγητές: Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ / Αθηνά Μαχά, Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας ΔΠΘ / Γεωργία Υφαντίδου, Επίκουρος Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ.
Όπως υπογραμμίστηκε: Από τη δεκαετία του 1970 και εξής, η ίδρυση των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων στην Ελλάδα, μέσα στο πλαίσιο του αναπτυσσόμενου μεταπολεμικού φολκλορισμού, αυξάνει με γοργούς ρυθμούς. Η διάσωση, η διατήρηση, και η διάδοση στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού, όπως οι χοροί, οι τοπικές ενδυμασίες, τα έθιμα και οι τελετουργίες, αποτελούν κύριο μέλημά τους. Οι τοπικές ενδυμασίες ως μια διακριτή μορφή υλικότητας της «μικρής Πατρίδας», αποτέλεσαν εκείνο το δυναμικό εργαλείο στο πλαίσιο των πρακτικών του φολκλορισμού γύρω από το οποίο στήθηκε η βιομηχανία κατασκευής «αυθεντικών» αντιγράφων αλλά και επινόησης ενδυμασιών με τοπική ταυτότητα. Πρόκειται για ενδυματολογικά σύνολα που δημιουργήθηκαν με διττό σκοπό: από τη μια να συμβάλουν στην ενδυνάμωση του αισθήματος του «συν-ανήκειν», και από την άλλη, να εξυπηρετήσουν τις συμβάσεις των χορευτικών παραστάσεων. Τα τελευταία χρόνια μέσα από κύκλους σεμιναρίων που διοργανώνονται από φορείς για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, φάνηκε ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν δυναμικό ρόλο στη σύγχρονη διαχείριση της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς μέσα από τις ποικίλες δράσεις τους μπορούν να γίνουν μοχλός πολιτιστικής παραγωγής και ανάπτυξης που ενδυναμώνει το συλλογικό συμβολικό κεφάλαιο και δημιουργεί προοπτικές διάχυσης του τοπικού πολιτισμού. Για τους παραπάνω λόγους προτάθηκε η δημιουργία ενός ψηφιακού αποθετηρίου με υλικό από πρωτογενή έρευνα το οποίο μέχρι τώρα είναι απροσπέλαστο για τους Δήμους, τα Νομικά τους Πρόσωπα, τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους. Το υλικό βρίσκεται στο Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Με την ολοκλήρωση του ψηφιακού αποθετηρίου, το εν λόγω υλικό θα είναι στη διάθεση των προαναφερόμενων φορέων.
Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί πως στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία
δύο σεμινάρια:
- Σεμινάριο με θέμα “Βόρεια Θράκη-Μικρό και Μεγάλο Μπογιαλίκι (Ξυλαγανή-Προσκυνηταί Ν. Ροδόπης) με εισηγητής τον Βασίλη Βασιλείου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.
- Σεμινάριο με θέμα “Λειτουργικότητα μέσω προσαρμοσμένης άσκησης μετά από επέμβαση σε καρκίνο του μαστού” και εισηγητές τον Απόστολο Σπάση, ΕΕΠ, ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ, και τη Μαρίνα Μιχαηλίδου, PhD., MSc., Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.
Τέλος, το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε 88 πρωτότυπες ανακοινώσεις με πλούσια θεματολογία σχετική με τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις της επιστήμης του αθλητικού τουρισμού,
της οργάνωσης δρωμένων, και του χορού.