“Τίποτα δεν είναι προοδευτικό αν δεν είναι κοινωνικά δίκαιο”. Πάνω σε αυτή τη βασική αρχή είναι διατυπωμένο το πρόγραμμα του υποψηφίου δημάρχου Τάσου Βαβατσικλή και της παράταξής του “Ξε-κίνημα για την πόλη”, όπως τόνισε ο ίδιος στην κεντρική προεκλογική ομιλία του η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:  

2ee71fe8 omilia vavatsikli foto maria nikolaou
(φωτό: Μαρία Νικολάου, ΕΡΤ Κομοτηνής).

«Είμαστε εδώ! Έτοιμοι και δυνατοί! Δυνατοί όσο ποτέ! Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των σημερινών καιρών και να επιστρέψουμε την πόλη, το Δήμο μας, στο μέλλον. Με την πολιτική μας, με τις προτάσεις μας, με το έργο μας. Συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία μας. Τη μακρά πορεία της δημοτικής δημοκρατικής μας παράταξης. Σίγουροι ότι έχουμε και πάλι τη δυναμική υποστήριξη και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των συνδημοτών μας. Μιας παράταξης που έγραψε ιστορία, που βρέθηκε στην πρωτοπορία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνεχίζουμε… Προχωράμε… Και θα νικήσουμε! Ανοίγουμε δρόμους και προχωράμε προς το αύριο. Προς το μέλλον. Με ξεκάθαρη πορεία, ασφαλή και σίγουρη. Έχει συνέχεια η μάχη για την πόλη, έχει συνέχεια η μάχη για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τιμούμε το παρελθόν, τιμούμε την ιστορία της παράταξής μας, τιμούμε τα πρόσωπα που δημιούργησαν αυτήν την ιστορία. Η δημιουργία του συνδυασμού μας «Ξεκίνημα για την πόλη» προέκυψε από μια αναγκαιότητα, από ένα αίτημα. Να σταματήσει τώρα η καθυστέρηση, η οπισθοδρόμηση. Να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στους δημότες. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου υπογράφουμε μαζί μια νέα συμφωνία. Μια νέα συνεργασία. Για να εφαρμόσουμε τις λύσεις στα προβλήματα που μας αφορούν. Να βρούμε λύσεις για τους άνεργους νέους, για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγης, να υποστηρίξουμε τους φτωχούς και εξαθλιωμένους πληθυσμούς που ζουν στο περιθώριο, σε μικρές εξορίες στις παρυφές της πόλης. Η Κομοτηνή δεν έχει πλέον περιθώρια, ούτε να πλήξει, ούτε να μένει αδρανής και αμέτοχη στα ζητήματα που την αφορούν, στα ζητήματα της ζωής της. Η τελευταία δωδεκαετία ήταν για την Κομοτηνή, μια χαμένη δωδεκαετία «μετριοπαθών» διαχειριστών. Που δεν τόλμησαν να κοιτάξουν κατάματα την κρίση, δεν  συμπαραστάθηκαν στην πόλη, στους δημότες της, δεν πρότειναν και δεν δημιούργησαν μια εναλλακτική ζωή, λιγότερο αποξενωμένη. Δεν προχώρησαν σε ανοιχτές διεργασίες διαλόγου με την τοπική κοινωνία. Απομόνωσαν ακόμη περισσότερο, κοινωνικά, ταξικά, οικονομικά τους οικισμούς και τα χωριά. Βύθισαν την πόλη και την αγορά της στην αβεβαιότητα  και τα αδιέξοδα. Από τη μια η δημιουργική λογιστική τους και τα αποτελέσματα πλεονασμάτων, όπως τα παρουσίασαν πρόσφατα. Από την άλλη το σκληρό πρόσωπο των «νοικοκυραίων». Απειλώντας ακόμη και με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματιών και δημοτών. Είμαστε μια πολιτική, δημοτική παράταξη με αυτοδιοικητική ιδεολογία. Με δημοκρατική, συμμετοχική λειτουργία. Με έργο και διεκδικήσεις για έναν αυτόνομο, ανεξάρτητο και αυτοδιαχειριζόμενο Δήμο. Απορρίπτουμε τοπικισμούς, προσωπικές επιλογές και μικροπολιτικά συμφέροντα.

Το «Ξεκίνημα για την πόλη» γεννήθηκε στους δρόμους. Στις υποβαθμισμένες γειτονιές, στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς. Παραδίδουμε στην κρίση της τοπικής κοινωνίας μια παράταξη ανανεωμένη. Παραδίδουμε στην επιλογή των δημοτών μας ένα καθαρό αυτοδιοικητικό σχήμα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, που δεν ανήκουν σε κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές ελίτ και κομματικές γραφειοκρατίες. Στοχεύουμε, με την επιλογή των υποψηφίων μας, στη ψυχή της πραγματικής κοινωνίας, για να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα προβλήματα στην πόλη και τους οικισμούς. Νέοι και ανεργία, επαγγελματίες και αγορά, εγκαταλελειμμένοι και ακραία φτώχεια. Περιβάλλον και κατάχρηση του δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου. Η επιλογή των υποψηφίων του συνδυασμού μας είναι ισορροπημένη κοινωνικά, επαγγελματικά, ταξικά. Πολίτες από το χώρο της δουλειάς και της επιστήμης, από τα δημιουργικά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών στο Δήμο δεν είναι μόνον οι μεγάλες παρεμβάσεις που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη καθημερινότητα. Παρεμβάσεις αυτονόητες και επιβεβλημένες. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πολιτικό.  Η αποκατάσταση των διαλυμένων δημοκρατικών, συμμετοχικών θεσμών  στη λειτουργία του Δήμου. Η διαφάνεια. Η στήριξη μεγάλων στρωμάτων της τοπικής κοινωνίας, που η φτωχοποίηση και οι ταξικές πολιτικές της σημερινής δημοτικής αρχής, τα οδήγησαν στη γκετοποίηση και την απομόνωση. Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κόντρα στα ακραία φαινόμενα διακρίσεων και εκφασισμού, είναι το μεγάλο στοίχημά μας. Η ψήφος σας, η ψήφος των δημοτών, θα κρίνει σε αυτές τις εκλογές την πλειοψηφία της δημοκρατικής  εκπροσώπησης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ψήφος σας πρέπει να περιφρουρήσει τη δημοκρατική λειτουργία στο Δήμο, απέναντι σε όσους συνεχίζουν να απεργάζονται σχέδια συντήρησης και οπισθοδρόμησης.

Δεσμευόμαστε να θεσμοθετήσουμε το λεγόμενο «Συμμετοχικό Προϋπολογισμό», σύμφωνα με τον οποίο, οι απλοί δημότες θα συμμετέχουν άμεσα στην κατανομή μέρους του προϋπολογισμού του Δήμου, μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Δεσμευόμαστε να παρέμβουμε, με άμεσα μέτρα και πολιτικές, στην ανισότητα μεταξύ αστικού και αγροτικού χώρου. Αγροτικού χώρου που αισθάνεται πλέον τις δυσβάσταχτες συνέπειες της αστικοποίησής του. Συμπαραστεκόμαστε στον καθημερινό αγώνα ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Στεκόμαστε απέναντι στο λαϊκίστικο πατριωτισμό και την πατριδοκαπηλία που διχάζουν την τοπική κοινωνία και απειλούν τη συνοχή της. Οι επαγγελματίες του Δήμου μας έχουν για μας ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Αποτελούν τον κορμό μιας σταθερής και δίκαιης οικονομικής πολιτικής. Θα προστατέψουμε τον υγιή ανταγωνισμό και θα αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και αξιοκρατία τα προβλήματά τους. Είμαστε αντίθετοι σε όλες τις μορφές διακρίσεων. Διακρίσεις εθνότητας, φύλου, θρησκείας, ηλικίας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο που να μην φοβάται το διάλογο με την τοπική κοινωνία. Ένα Πανεπιστήμιο που με την κριτική και τη δημιουργική του παρουσία, με την έρευνα και την ανθρωπιστική του αποστολή, να νικήσει την καχυποψία και να καταδικάζει φαινόμενα παραγωγής εθνικιστικής ιδεολογίας. Η τοπική κοινωνία χρειάζεται το σοκ που θα προκαλέσουν οι ιδέες, οι προτάσεις όλων των φορέων γνώσης της περιοχής, η σύγκρουση με τα κατεστημένα και με ό,τι οδηγεί την τοπική κοινωνία στην οπισθοδρόμηση.

Με το πρόγραμμα μας, την εμπειρία μας και τις νέες προτάσεις μας, σχεδιάζουμε να ξαναφέρουμε την πόλη στο προσκήνιο, στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Να ξαναγίνουμε η πόλη πρότυπο πολυπολιτισμικής κοινωνίας, δημοκρατικής λειτουργίας, πρότυπο ειρήνης στη γειτονιά μας. Τολμάμε να ανοίξουμε δρόμους. Οι νέοι δρόμοι αναβαθμίζουν τη λειτουργία της αγοράς και αυξάνουν την οικιστική αξία ολόκληρων συνοικισμών. Η διάνοιξη νέων δρόμων είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής μας φιλοσοφίας. Οι νέοι δρόμοι συμβάλλουν στο σπάσιμο της απομόνωσης και των αποκλεισμών. Έργα δικά μας είναι οι μεγαλύτερες διανοίξεις που έγιναν τα τελευταία πενήντα χρόνια. Την ώρα που η θέση των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα των νέων, επιδεινώνεται από την ανεργία, ο Δήμος λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προσφέρει ελάχιστες κοινωνικές υπηρεσίες και διαθέτει περιορισμένες κοινωνικές υποδομές. Έχει εγκαταλείψει  την παροχή κοινωνικών εξυπηρετήσεων που καλύπτουν βασικές ανάγκες και συμπληρώνουν το εισόδημα των εργαζομένων. Δεν έχει καμιά πολιτική για την αύξηση της απασχόλησης.

Επαναδιατυπώνουμε στο πρόγραμμά μας τις προτάσεις μας για την κοινωνική μας πολιτική με τη βασική μας αρχή:

“ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ”.

Κεντρική φιλοσοφία μας είναι ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι κυρίως πρόβλημα μετακίνησης ανθρώπων. Και με βάση αυτό πρέπει να επιλυθεί. Το περπάτημα (στον αθλητισμό, για τη δουλειά και την αναψυχή) είναι αυτονόητο φυσικό δικαίωμα. Μια πόλη πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και όχι τις μηχανές. Θα αναλάβουμε όλοι το κόστος που μας αναλογεί. Τα προβλήματα και η υποβάθμιση των οικισμών του Ηφαίστου και του Αλαν Κογιού έχουν σχέση με τις πολιτικές διακρίσεων και προκαταλήψεων δεκαετιών, όπως επίσης και με στρεβλά μοντέλα ανάπτυξης της πόλης. Επαναφέρουμε, ως πρόταση,  πολιτικές μας που άρχισαν να εφαρμόζονται αλλά διακόπηκαν το 2006. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των κατοίκων του Αλάν Κογιού και την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους κατοίκους του Ηφαίστου. Τα προβλήματα αυτών των συνοικισμών δεν πρόκειται να εξαλειφθούν, αν δεν εξασφαλίσουμε γι αυτούς τους ανθρώπους, εργασία κι ένα ασφαλές κοινωνικό περιβάλλον, με αλληλεγγύη, χωρίς αποκλεισμούς. Καταθέτουμε προτάσεις στο πρόγραμμά μας για να οργανώσουμε διαφορετικά την καθημερινότητα στην πόλη και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και το περιβάλλον. Δεσμευόμαστε για έναν καλοπροαίρετο διάλογο για τα αδέσποτα – τους άστεγους τετράποδους συνδημότες μας. Ήρθε ο καιρός να κοιτάξουμε το σκόπιμα μεγεθυμένο και “δισεπίλυτο” αυτό ζήτημα στα μάτια. Σ’ αυτόν το διάλογο παίρνουμε τη θέση των “αδέσποτων”. Για να αναδείξουμε τη δική μας θέση και την πολιτική προσέγγιση, για μια άνιση, ούτως ή άλλως, σχέση. Ο πολιτισμός, η πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη και τους οικισμούς της βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο μιας μετάλλαξης. Εξαιτίας της επιρροής νόμων της αγοράς, οι οποίοι διαμορφώνουν έναν πολιτιστικό καταναλωτισμό και υπονομεύουν την πολιτιστική παράδοση και τη δημιουργία. Πολιτιστική Δημοκρατία, ελευθερία της έκφρασης και συμμετοχή συνθέτουν τις προτάσεις μας για τον Πολιτισμό. Για όλα αυτά δηλαδή που συνθέτουν τη ζωή της πόλης, το φυσικό περιβάλλον και την ιστορική μνήμη. (Δημιουργία Κέντρου Ιστορίας της Κομοτηνής και της Θράκης, Δημιουργία Παιδικού Μουσείου, Φεστιβάλ Παραμυθιού, λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, Φεστιβάλ Θεατρικής Άνοιξης, Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, αναβάθμιση και λειτουργία αθλητικών δομών και προγραμμάτων σχολικού αθλητισμού).

Δεν έχουμε κομματική εξάρτηση. Οι θέσεις μας και η λειτουργία μας θα αποφασίζονται με δημοκρατικές διαδικασίες. Κύριος στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε  και να ενεργοποιήσουμε τους κατοίκους του Δήμου, να εκφραστούν και να συμμετέχουν. Υποστηρίζουμε γι’ αυτό την οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές και τους οικισμούς. Θα αναλάβουμε πριν τις εκλογές το κόστος όσων προτείνουμε. Η απλή λογική και λιγότερο η απλή αναλογική επιβάλλει το διάλογο και τις ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και συνεργασίες, ανάμεσα σε παρατάξεις και κινήσεις πολιτών, που λειτουργούν συλλογικά, δημοκρατικά, με διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία. Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για να κάνουμε πράξη αυτά που θα καταθέσουμε ως προτάσεις και ως λύσεις. Δεν αρνούμαστε την αξιολόγηση, την κριτική των προτάσεών μας, της λειτουργίας και της  δράσης μας, αλλά αντιθέτως είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, επιδιώκουμε τη συνεργασία, την αποδοχή και τη στήριξη του προγράμματός μας. Δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς παραταξιακούς ή προσωπικούς εγωισμούς. Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για να κάνουμε πράξη αυτά που θα καταθέσουμε ως προτάσεις και ως λύσεις. Σε αυτές τις εκλογές θέτουμε πέντε υπαρκτά διλήμματα “Ισχυρός ή αδύναμος Δήμος”, “Πρόοδος ή συντήρηση”, “Κοινωνική δικαιοσύνη ή κοινωνική ανισότητα”, “Σταθερότητα – ασφάλεια ή περιπέτεια”, “Δημοκρατία ή αυταρχισμός”. Διλήμματα που προκύπτουν από πολιτικές συμπεριφορές, αλαζονεία, και την επιβολή πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Ο δημότης καλείται να αποφασίσει για την πορεία του τόπου του. Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές είναι θεμελιώδης και αυτονόητη υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη. Στις εκλογές για το καλό της πόλης δεν καταγράφονται οι αμφιβολίες, δεν προσμετρούνται οι σιωπές. Καταγράφονται μόνο οι θετικές προτάσεις.

Προχωράμε… Και θα νικήσουμε! Καταθέσαμε προτάσεις, καταθέτουμε έργο. Έχουμε όνειρα για την πόλη μας. Δεν υποσχόμαστε ουτοπίες. Δεν υποτιμούμε τη νοημοσύνη των συνδημοτών μας υποσχόμενοι χίμαιρες. Είμαστε προσγειωμένοι… Στο ΟΝΕΙΡΟ. Βαδίζουμε αισιόδοξοι προς την τελική νίκη. “Και τον κόσμο αυτόν ανάγκη να τον βλέπεις και να τον καταλαβαίνεις” γράφει ο ποιητής. Και τον κόσμο αυτό εμείς μπορούμε να τον βλέπουμε. Μέσα στα μάτια. Κι ο κόσμος αυτός μας καταλαβαίνει. Γιατί είναι απλός κόσμος, που έχει ανθρωπισμό, με τον καθημερινό του αγώνα, τη σύγκρουσή του με τη δύσκολη πραγματικότητα της ανεργίας, της φτώχιας, της χαμηλής ποιότητας ζωής. Είναι αυτοί που δίκαια θα σου πουν για τα λάθη σου και τις παραλείψεις σου, για το πως και το γιατί. Είναι αυτοί που στο τέλος θα σου σφίξουν ξανά το χέρι. Ο απλός άνθρωπος, ο απλός πολίτης έχει συνείδηση, έχει πολιτική συνείδηση, ξέρει να κρίνει. Ξέρει για που τραβά και που πηγαίνει.

Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχηθώ καλή επιτυχία και να ζητήσω μια ιδιαίτερη συγνώμη, από όλους τους μαθητές που δοκιμάζονται αυτές τις μέρες των σχολικών και των πανελλαδικών εξετάσεων, μέσα στην ένταση, το θόρυβο και  τις αντιπαραθέσεις και τους κρότους των εκλογών. Όσον αφορά τουλάχιστον το μέγεθος της ενόχλησης στην οποία τους υποβάλλαμε εμείς, ο δικός μας συνδυασμός. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον προεκλογικό διάλογο σε χαμηλούς τόνους, με λογικά επιχειρήματα, χωρίς υπερβολές, πολιτικό θόρυβο και πολιτική ρύπανση.

“Ξεκίνημα για την πόλη” – Προχωράμε! Θα νικήσουμε! Αξίζει να το επαναλάβουμε. Είναι τόσο γλυκό και τόσο απλό: “Και τον κόσμο αυτόν ανάγκη να τον βλέπεις και να τον λαβαίνεις”. “Και τον κόσμο αυτόν ανάγκη να τον βλέπεις και να τον καταλαβαίνεις”. Μέχρι την τελική νίκη! Γεια σας!».