Έκκληση να μην παρατηρηθούν συνθήκες συγχρωτισμού, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν σήμερα στα σούπερ μάρκετ, έκανε ο υπεύθυνος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, λοιμωξιολόγος κ. Σωτήριος Τσιόδρας.

Ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, σε πολλά σούπερ μάρκετ της πρωτεύουσας, αλλά και της επαρχίας – ως ένα βαθμό και στην Κομοτηνή – σχηματίστηκαν ουρές αρκετών μέτρων από πολίτες που έσπευσαν να προμηθευτούν βασικά υλικά, υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ωστόσο, ο συνωστισμός που δημιουργείται σε αυτές περιπτώσεις, ουσιαστικά ακυρώνει τα προληπτικά μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

7dce0875 tsiodrasΣτο σχετικό σχόλιό του, ο υπεύθυνος του Υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ότι οι συνθήκες συγχρωτισμού στις ουρές των σουπερ μάρκετ «ευνοούν τη μετάδοση και διασπορά ενός ιού, ο οποίος μπορεί να είναι ακίνδυνος για τους περισσότερους από εμάς, αλλά πολύ επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας».

Τόνισε δε την αξία της ατομικής ευθύνης, που πρέπει να διέπει τη στάση και τη συμπεριφορά των πολιτών. «Πρέπει όλοι μας να προσέξουμε», σημείωσε, παρατηρώντας ότι «κανονικά μια ουρά δεν πρέπει να έχει παραπάνω από πέντε άτομα και να υπάρχει μια επαρκής απόσταση μεταξύ τους, ιδιαίτερα όταν έχει άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

«Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε αστυνομικά μέτρα στα σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε σε άλλο σημείο. «Τα σούπερ μάρκετ είναι και θα παραμείνουν ανοιχτά», έσπευσε να διαβεβαιώσει, προσθέτοντας ότι «δε χρειάζεται αυτός ο πανικός». «Η επιδημία του φόβου και του πανικού», συνέχισε, «είναι χειρότερη από την επιδημία του ιού. Πρέπει όλοι να το αισθανθούμε μέσα μας αυτό και να αποφύγουμε τον συνωστισμό όπου μπορούμε».

Καταληκτικά, ο κ. Τσιόδρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ένα διευρυμένο ωράριο για τα σούπερ μάρκετ, κάτι το οποίο θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.