Επιθυμία και επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας, είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά, με όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, τηρώντας αυστηρά μέτρα προστασίας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις του ΕΟΔΥ προς την Κυβέρνηση.
Το Υπουργείο θεωρεί πως με βάση τα σημερινά δεδομένα ή και με διπλασιασμό των κρουσμάτων, τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν κανονικά για δια ζώσης εκπαίδευση, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέσουν οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ.
Αν και η κυβερνητική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων θα ληφθεί στις 20 Αυγούστου, τα σενάρια, από εκπαιδευτικής πλευράς, που επεξεργάζεται το επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας, είναι:
  • Τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου.
  • Τα σχολεία να κλείνουν μόνο τοπικά, σε επίπεδο χωριού, πόλης ή νομού, όταν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, και για όσες ημέρες κρίνει ο ΕΟΔΥ. Να ακολουθηθεί δηλαδή αυτό που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, που αρχικά είχαν κλείσει σε νομούς, όπως Ηλεία, Ζάκυνθο  και Αχαΐα.
  • Όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σχολείο, να λαμβάνονται μέτρα μόνο για αυτό.
  • Αποκλείεται το σενάριο μαθημάτων πρωί-απόγευμα. Κι αυτό, λόγω σειράς αντικειμενικών δυσκολιών.
  • Προτείνεται, εάν χρειαστεί, η διαίρεση τμημάτων και η εκ περιτροπής διδασκαλία, με ταυτόχρονη ζωντανή μετάδοση για τους μαθητές εκτός σχολείου.
  • Παράγοντες του Υπουργείου εισηγούνται υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εκπαιδευτικούς στην αίθουσα διδασκαλίας και εντός του κλειστού χώρου του σχολικού κτιρίου, και προαιρετική σε πρώτη φάση για τους μαθητές. Στην περίπτωση, δε, που αποφασιστεί να γίνει υποχρεωτική και από τους μαθητές, προτείνεται να μειωθεί ο χρόνος της ώρας διδασκαλίας στα 30-35 λεπτά.
  • Το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας χιλιάδων tablets, αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα δοθούν δανεικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα δηλώσουν ότι δεν διαθέτουν ηλεκτρονικές συσκευές για να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης tablets στους μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα δηλώσουν ότι δεν διαθέτουν, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα γίνεται με καταμέτρηση των απουσιών για τους μαθητές που δεν θα συμμετάσχουν. Συζητείται η διαγραφή απουσιών να γίνεται μόνο με βεβαίωση του πάροχου internet στην οικεία του μαθητή ότι τη συγκεκριμένη ώρα ή ώρες υπήρχε βλάβη.
Φροντιστήρια / Κέντρα Ξένων Γλωσσών / Ιδιωτικά Σχολεία
Τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών θα λειτουργήσουν κανονικά υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ. Οι όποιες τοπικές αποφάσεις που θα λαμβάνονται για τα σχολεία, θα ισχύουν και για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα ισχύουν τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά σχολεία.

πηγή: esos.gr

επιμέλεια: inkomotini.news