Το «μενού αυστηροποιήσης» των μέτρων περιορισμένης κυκλοφορίας για να αναχαιτιστεί ακόμα περισσότερο η εξάπλωση του κορωνοϊού, «αν υπάρξουν δείγματα επιβάρυνσης της κατάστασης», προανήγγειλε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν «είτε αυστηροποίηση του προστίμου, είτε γεωγραφικούς περιορισμούς όπου υπάρχουν εστίες επιμόλυνσης (καραντίνα), είτε περαιτέρω περιορισμούς στο εύρος των εξόδων με έμφαση στον περιορισμό κίνησης εκτός έδρας των ανθρώπων, είτε περαιτέρω αυστηροποίηση πτήσεων από το εξωτερικό για να μην υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι».

Όπως εξήγησε, «το ότι μπορούμε να έχουμε έγκαιρη διάγνωση για κάποιον που έχει μολυνθεί, δεν σημαίνει ότι εκεί τελειώνει η δουλειά του κράτους. Ακολουθεί η ιχνηλάτηση, και αυτή έχει πάει πολύ καλά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αλλά εάν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, τότε θα αυξηθεί γεωμετρικά η δυσκολία. Εκεί νομίζω ότι απέτυχε το σύστημα της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Ο Υπουργός πάντως έκανε λόγο για «μεγάλο επίπεδο συμμόρφωσης» προσθέτοντας ότι «εάν συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο συμμόρφωσης, θεωρώ ότι σταδιακά θα απεγκλωβιστούμε από αυτόν τον εφιάλτη».

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη «διαφαίνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη σταθερότητα στην επέκταση της επιδημίας, και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα γιατί φαίνεται ότι δεν θα πάμε σε μεγάλη εκθετική επέκταση, και θεωρώ ότι το ΕΣΥ θα αντέξει και δεν θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά στο εξωτερικό. Το πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης δεν εξαρτάται μόνο από τα σημερινά δεδομένα, αλλά έχει να κάνει και με τον καιρό, τα εισερχόμενα κρούσματα κ.τ.λ.».

Κανένα πρόβλημα ανεφοδιασμού – Αντισηπτικά παρασκευάζει και ο Στρατός

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε επίσης ότι «έχουν γίνει όλες οι προσομειώσεις όσον αφορά την παραγωγή, και δεν εκτιμούμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού, ούτε θα υπάρξουν αυξήσεις». Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι «θα κλειδώσει το σύστημα για να μην υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις». Όσον αφορά τα νησιά σημείωσε ότι «είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι των νησιών και οι αιρετοί που θέλουν να στεγανοποιηθούν οι περιοχές αυτές». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι «σήμερα ήρθε cargo από την Κίνα με μάσκες πολύ ισχυρής προστασίας που θα διοχετευτεί στα νοσοκομεία αναφοράς», ενώ για τα αντισηπτικά σημείωσε ότι «θα παράγονται και από νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δόθηκε άδεια για να παράγουν αντισηπτικά ενώ και ο στρατός παράγει αντισηπτικά».
πηγή: protothema.gr
επιμέλεια: inkomotini.news