Τα κέρματα των 2 ευρώ ΔΕΝ αξίζουν χιλιάδες ευρώ

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κάποιο ελληνικό κέρμα των 2 ευρώ αξίζει μέχρι 80.000 ευρώ γιατί έχει μερικά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. Όμως, τι ακριβώς συμβαίνει; Πόσο αξίζει;
2E1

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κάποιο ελληνικό κέρμα των 2 ευρώ αξίζει μέχρι 80.000 ευρώ γιατί έχει μερικά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. Όμως, τι ακριβώς συμβαίνει; Πόσο αξίζει;

Τα κέρματα των 2 ευρώ ΔΕΝ αξίζουν χιλιάδες ευρώ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: iefimerida.gr.

Η είδηση στην Ελλάδα ξεκίνησε από το «Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», και οι περισσότερες μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες αναπαράγουν το ίδιο κείμενο και το αναφέρουν ως πηγή της είδησης. Τo είδαμε στα:
cnn.grethnos.grtanea.grant1news.grnewsbomb.grpronews.grlifo.grskai.gr
documentonews.grphilenews.comtaxydromos.grznews.grilialive.grreader.gr
eleftheriaonline.grthepressroom.grmikrometoxos.gripop.grpatrastimes.gr,
sport-fm.grmessinialive.grnews247.grpentapostagma.grgazzetta.grpolitis.com.cy
athensmagazine.grlykavitos.gr , newsbeast.grepiloges.tvcandiadoc.gr, και πολλές άλλες.

Τα κέρματα των 2 ευρώ ΔΕΝ αξίζουν χιλιάδες ευρώ

Βλέποντας αυτές τις δημοσιεύσεις, οι πολίτες πίστεψαν ότι όντως υπάρχει ελληνικό κέρμα των 2 ευρώ που αξίζει δεκάδες χιλιάδες ή έστω χιλιάδες ευρώ, και κάποιοι άρχισαν ήδη να ψάχνουν και να… ψάχνονται.

Τα κέρματα των 2 ευρώ ΔΕΝ αξίζουν χιλιάδες ευρώ

Η αγγελία στο ebay υπήρχε (έχει ήδη λήξει), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κέρμα ή παρόμοια αξίζουν χιλιάδες ευρώ. Στο ebay ο καθένας μπορεί να πουλήσει οτιδήποτε και να ζητήσει ό,τι ποσό θέλει, ή ακόμη να δημιουργήσει μια αγγελία φάρσα. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να ζητήσει 1.000 ή 10.000 ευρώ για μια οδοντογλυφίδα. Αυτές οι τιμές, που είναι έξω από κάθε λογική, δεν ισχύουν και ποτέ δεν θα δοθούν από κάποιο αγοραστή αυτά τα χρήματα. Αυτές οι «τρελές» αγγελίες δεν είναι κάτι καινούργιο στο ebay.

Τα κέρματα των 2 ευρώ ΔΕΝ αξίζουν χιλιάδες ευρώ

Το πιθανότερο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση φάρσας. Ο χρήστης «alexander6010«, που δημοσίευσε την συγκεκριμένη αγγελία των 80.000 ευρώ, δεν είναι καν πωλητής του ebay. Έχει βαθμολογία «12» από 12 αγορές που έχει κάνει, δεν έχει πουλήσει ποτέ τίποτα από το 2005 που δημιούργησε το λογαριασμό, και τους τελευταίους 12 μήνες δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία συναλλαγή.

H εφημερίδα berliner-kurier δημοσίευσε πρώτη το σχετικό άρθρο και από εκεί πήρε την είδηση το Αθηναικό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και την μοίρασε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Όμως το δημοσίευμα της berliner-kurier περιέχει και την εκτίμηση του πιστοποιημένου εμπειρογνώμονα για κέρματα, Guy Franquinet, που προειδοποιεί για την εμφάνιση τέτοιων ψεύτικων αγγελιών και ξεκαθαρίζει ότι αυτά τα κέρματα -που έχουν σφάλματα από την κοπή- δεν αξίζουν χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα παρουσιάζει και χαρακτηριστικά παραδείγματα με κέρματα του ευρώ που έχουν σφάλματα. Όμως η εκτίμηση και η προειδοποίηση του εμπειρογνώμονα, δεν μεταφέρθηκε στα ελληνικά δημοσιεύματα.

Ας δούμε τα παραδείγματα του ειδικού.

Τελικά πόσο αξίζει αυτό το νόμισμα; 

Ο «πωλητής» που δημιούργησε την αγγελία ανέφερε ότι «το χαμηλότερο μικρό αστέρι του ευρώ περιέχει το γράμμα S και επιπλέον, ο αριθμός 2 δεν είναι κεντραρισμένος».

Το γράμμα «S» μέσα στο αστέρι σημαίνει ότι το κέρμα τυπώθηκε στη Φινλανδία (κοπή 2002). Υπάρχουν δύο διαφορετικά ελληνικά κέρματα του 2002. Όσα νομίσματα κόπηκαν στην Ελλάδα (75.400.000 κομμάτια) δεν έχουν το γράμμα «S», και όσα κόπηκαν στην Φιλανδία (Suomi – 70.000.000) περιέχουν το γράμμα «S».

Τα κέρματα των 2 ευρώ ΔΕΝ αξίζουν χιλιάδες ευρώ

Επηρεάζει το «S» την τιμή του νομίσματος; Είναι σπάνιο;
Σχεδόν καθόλου. Φυσικά στο εμπόριο παίζει ρόλο η ζήτηση και η προσφορά και το ίδιο γίνεται και στα συλλεκτικά αντικείμενα.

Η τιμή ενός νομίσματος καθορίζεται από δύο βασικούς παράγοντες. Την σπανιότητα και την κατάσταση του νομίσματος. Όσο πιο σπάνιο, τόσο πιο ακριβό και το ίδιο ισχύει για την κατάσταση του νομίσματος. Όσο πιο καλή κατάσταση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η τιμή. Στην περίπτωσή μας (2 Ευρώ με το S), κυκλοφορούν 70 εκατομμύρια τέτοια νομίσματα. Αν ψάξετε στις τσέπες σας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρείτε κάποιο. Είναι εντελώς κοινό, δεν έχει καμιά διαφορά με όσα δεν έχουν το «S». Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε ότι το κέρμα με το «S», σε ακυκλοφόρητη κατάσταση όπως βγήκε από το μασούρι του (δηλαδή δεν το έχει πιάσει ούτε χέρι), έχει 8 ευρώ για να το αγοράσεις. Χωρίς το «S» η τιμή του είναι 6 ευρώ γιατί υπάρχουν 5,4 εκατομμύρια λιγότερα κέρματα. Με μια μικρή έρευνα μπορεί να βρεθούν και φθηνότερα.

Οι καταστάσεις των νομισμάτων.
Στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρώπη χρησιμοποιούμε τις παρακάτω κατηγορίες. Στην Αμερική χρησιμοποιούν άλλο σύστημα, αυτό που βλέπουμε στο παραπάνω πίνακα.

VG (very good): Σχετικά καλή κατάσταση.Το νόμισμα θα έχει υποστεί σημαντική φθορά στο σχέδιο αλλά το περίγραμμα θα φαίνεται, ίσως και κάποιες λεπτομέρειες.
F (fine): Καλή κατάσταση. Το νόμισμα θα φέρει πολλά σημάδια φθοράς παντού αλλά το σχέδιο θα υπάρχει ολόκληρο με λίγες λεπτομέρειες στα χαμηλά σημεία.
VF: (very fine): Πολύ καλή κατάσταση.Το νόμισμα Θα φέρει εμφανή σημάδια φθοράς στο σχέδιο αλλά οι λεπτομέρειες Θα υπάρχουν στα χαμηλά σημεία με κάποια φθορά στα ψηλά σημεία.
XF (extra fine): Εξαιρετική κατάσταση. Το νόμισμα Θα φέρει μερικά σημάδια φθοράς από την επαφή με άλλα νομίσματα από την κυκλοφορία του, ενώ μπορεί να λείπουν και μερικές λεπτομέρειες από τα πιο ψηλά σημεία του σχεδίου.
UNC (uncirculated): Ακυκλοφόρητο νόμισμα. Θα φέρει μόνο μερικά μικρά σημάδια από το
νομισματοκοπείο ή από την επαφή του με άλλα νομίσματα. Θα υπάρχουν όλα τα σχέδια και οι λεπτομέρειες ενώ επίσης θα υπάρχει και το λούστρο του νομισματοκοπείου (για τα πολύ παλαιότερα νομίσματα το λούστρο θα υπάρχει σε κάποιο βαθμό).
PROOF: Νομίσματα ειδικής κοπής και επεξεργασίας που έχουν κοπεί σε ειδικές μήτρες. Τα νομίσματα PROOF έχουν μία καθρεπτίζουσα πατίνα ενώ τα σχέδια έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να φαίνονται θαμπά (matt).

Το συγκεκριμένο νόμισμα είχε πολύ μεγάλες φθορές και πολλά σημάδια. Με δύο λόγια η κατάστασή του δεν ήταν καλή. Οι συλλέκτες θέλουν τα νομίσματά τους να είναι όσο δυνατόν πιο τέλεια. Κανείς συλλέκτης δεν θα ενδιαφερθεί για νομίσματα που υπάρχουν στην κυκλοφορία και η κατάστασή τους είναι κάτω από UNC (ακυκλοφόρητο), αφού με 1-2 ευρώ παραπάνω μπορεί να το έχει σε άριστη κατάσταση.

Το νόμισμα είχε σπάνιο σφάλμα;
Όχι σε καμιά περίπτωση. Το κεντράρισμα είναι από τα πιο συνηθισμένα σφάλματα. Το συγκεκριμένο νόμισμα δεν φαινόταν να έχει πρόβλημα στο κεντράρισμα, αλλά ακόμη και να είχε ένα μικρό, δεν έχει καμιά αξία. Είναι τόσα πολλά αυτά που έχουν ένα μικρό πρόβλημα στο κεντράρισμα που πραγματικά δεν του δίνει κάποια αξία. Τα νομίσματα που κόπηκαν στην Φιλανδία (αυτά με S) είχαν γενικά αρκετά σφάλματα. Εκτός από προβλήματα στο κεντράρισμα, ένας τεράστιος αριθμός από αυτά είχαν περισσότερο μέταλλο σε διάφορα σημεία.

Μια περίπτωση είναι το νόμισμα να έχει παραπάνω μέταλλο στο στήθος της Ευρώπης, και έτσι φαίνεται σαν να φοράει μπικίνι. Σωστά μαντέψατε, το σφάλμα αυτό το λένε «μπικίνι».

Τα κέρματα των 2 ευρώ ΔΕΝ αξίζουν χιλιάδες ευρώ

Αυτή την στιγμή μπορείτε να το αγοράσετε με περίπου 15 ευρώ.

Ένα ακόμη συνηθισμένο σφάλμα είναι να υπάρχει παραπάνω μέταλλο στο πόδι της Ευρώπης και στο κεφάλι του ταύρου.

Τα κέρματα των 2 ευρώ ΔΕΝ αξίζουν χιλιάδες ευρώ

Αυτή την στιγμή μπορείτε να το αγοράσετε με περίπου 15 ευρώ.

Υπήρχε πιθανότητα να το αγόραζε κάποιος συλλέκτης;
Σε καμιά περίπτωση. Οι σοβαροί συλλέκτες νομισμάτων που θα διαθέσουν σημαντικά ποσά για να αγοράσουν νομίσματα είναι γνώστες του αντικειμένου. Γνωρίζουν το τιράζ της κάθε κοπής, τις καταστάσεις των νομισμάτων, πως να τις αναγνωρίζουν, την σπανιότητα του κάθε νομίσματος και φυσικά την αξία του. Δεν είναι κάποιοι τρελοί με πολλά πολλά χρήματα που θα διαθέσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ένα νόμισμα που αν θα ψάξουν, υπάρχει πιθανότητα να το βρουν στα ρέστα που τους έδωσε ο περιπτεράς. Πολύ δύσκολα κάποιος απατεώνας θα τους κοροϊδέψει και θα καταφέρει να τους ξεγελάσει. Εκτός από αυτό, οι συλλέκτες που θα διαθέσουν χιλιάδες ευρώ για ένα νόμισμα, προτιμούν να αγοράζουν πιστοποιημένα νομίσματα από καταστήματα ή τουλάχιστον από εμπόρους που έχουν χιλιάδες βαθμούς από τις πωλήσεις που έχουν κάνει στο ebay, και όχι από κάποιον που έχει βαθμολογία 12 χωρίς να έχει ούτε μια πώληση.

Υπάρχουν σπάνια σφάλματα που αξίζουν χιλιάδες ευρώ; 
Υπάρχουν, αλλά δεν είναι οι περιπτώσεις που είδατε στο παραπάνω δημοσίευμα από το iefimerida.gr. Για παράδειγμα, το 2013 πουλήθηκε ένα ιταλικό μονόλεπτο για 5.500 χιλιάδες ευρώ. Το συγκεκριμένο μονόλεπτο είχε τυπωθεί σε δίσκο των 2 λεπτών, ενώ η πλευρά του σχεδίου είχε το σχέδιο των 2 λεπτών.

Τα κέρματα των 2 ευρώ ΔΕΝ αξίζουν χιλιάδες ευρώ

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι υπάρχουν 100 περίπου τέτοια νομίσματα. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά.

Όπως καταλάβατε από τα παραπάνω, το νόμισμα των 80.000 δεν είχε καμιά συλλεκτική αξία και κανένας συλλέκτης δεν θα το αγόραζε. 

Πηγή: Ellinikahoaxes.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood