Εν όψει της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821, το proskinitesgr.blogspot.gr μοιράστηκε με το ευρύ κοινό την άγνωστη ιστορία του μεγάλου Θρακιώτη Οπλαρχηγού Καρά-Γιάννη (ψευδώνυμο), κατά κόσμον Γιάννη Καραφυλίδη.

O  Οπλαρχηγός αυτός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821καταγόταν από το χωριό Σίδιον ή Σιαχίνκιοϊ της Ανατολικής Θράκης. Δηλαδή από το χωριό που κατάγονται οι Σιανκιώτες των Προσκυνητών.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ 5«Πρέπει να ομολογήσω πως το είδα πρώτη φορά πέρσι τον χειμώνα διαβάζοντας κάποιο ιστορικό  βιβλίο ένα χειμωνιάτικο απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη  Κομοτηνής», αποκαλύπτει ο διαχειριστής του ιστολογίου κ. Νίκος Καρακωστίδης, και συνεχίζει την εξιστόρηση: «Η έκπληξή μου τεράστια, και ρίγη συγκίνησης με διαπέρασαν σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι άρχισα να ερευνώ αυτή την πληροφορία. Μετά από πολύ καιρό και μεγάλη έρευνα σε εφημερίδες της εποχής, έντυπα ιστορικά της εποχής και στο τμήμα ιστορίας του ΓΕΣ, αλλά και κάποια  πληροφορία οτι αναφέρεται το όνομά του σε έγγραφα της Φιλικής Εταιρείας, πιστοποιήθηκε πως πρόκειται για αλήθεια. Ο Σιανκιώτης Οπλαρχηγός, μαζί με τον περιβόητο Οπλαρχηγό της Ανατολικής Θράκης Καρά-Μπελιά, έδρασαν την περίοδο του 1818-1821. Με υποστήριξη από περίπου 1.500 πολεμιστές της περιοχής Μαλγάρων – Κεσσάνης-Χαριούπολης, και με τη βοήθεια τοπικών πολεμαρχών, μετέβησαν στη Μολδοβλαχία κατά το 1818 και ετέθησαν υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Ο Καρά-Μπελιάς έγινε υπασπιστής και πολιτικός διοικητής.  Ο Καρά-Γιάννης ανέλαβε στρατιωτική δράση με το τμήμα του. Πολέμησαν στην έναρξη της επανάστασης του 1821 υπό την καθοδήγηση της Φιλικής Εταιρείας. Συμμετείχαν σε πολλές μάχες στην περιοχή του Δούναβη και μέχρι την οροσειρά της Ροδόπης, αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω μεγάλου όγκου στρατευμάτων του οθωμανικού κράτους. Η επανάσταση στην περιοχή όπως γνωρίζουμε κατεστάλη και έληξε άδοξα. Σκοτώθηκαν πάρα πολλοί Έλληνες. Ο μεγάλος οπλαρχηγός τελικά σκοτώθηκε σε μάχη εναντίον των Οθωμανών στην περιοχή της Οδησσού όπου και ετάφη. Έτσι λοιπόν, με την ευκαιρία της Εθνικής μας εορτής, εμείς οι Χατζηλαριώτες πρέπει να αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτόν τον οπλαρχηγό».

Ο κ. Καρακωστίδης μάλιστα, επιφυλασσόμενος για μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση με περισσότερα στοιχεία, στο βιβλίο που γράφει και το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο, εκφράζει την ελπίδα «να ενστερνιστούν τη σημαντικότητα του ιστορικού αυτού γεγονότος οι θεσμικοί παράγοντες της περιοχής μας και να πάρουν θέση τιμώντας αυτόν τον ήρωα στο Χατζηλάρι».